Luisterend naar ‘Gee Baby Ain’t I Good To You’ probeer ik me in te beelden hoe het vroeger in d’Oude Florijn moet zijn geweest. Een echt bruin café met Jazz, kleedjes over de tafels, stamgasten als Lennaert Nijgh en een legende achter de bar die Kees Wegkamp heette. Maar de legende is niet meer. Wat nu?

En zo ging de roddel rond door Haarlem. Gijs Brands (eigenaar Brasserie van Beinum) zou de nieuwe eigenaar gaan worden van d’Oude Florijn. Vol verwachting gingen de harten kloppen van de vaste bezoekers van het bruine café en de gasten van Brasserie van Beinum gluurden af en toe nieuwsgierig naar binnen. Op 22 januari 2015 was het zover: de Floryn was klaar om een frisse, nieuwe start te maken.

Terug naar de 20’s
Tim Hertel (23) runt het nieuwe café samen met Dominique van Gelderen (23). Toen ik hem vroeg waarom ze ervoor hebben gekozen om toch veel van de oude stijl van het café te behouden, antwoordde hij: “Het eerste waar wij aan dachten was het klassieke van een bruin café uit de jaren ’20. Zoals het bij Kees was, met het dobbelen en roken, dat vonden we teveel 70’s. Juist de etiquette en de mooie old fashioned dranken uit de twenties, dat vonden we cool. Misschien hadden we het wat extremer gewild dan hoe het nu is qua pracht en praal. Maar het is goed uitgepakt en het loopt eigenlijk super.”

Floryn-10-haerlemsbodem

Die goeie ouwe tijd
Een van de oude stamgasten van Kees, waar ik ook de bovengenoemde soundtrack van kreeg, vertelt me over die tijd waarin Kees nog achter de bar stond: “Het verbaasde me altijd hoe druk het er was. Terwijl Kees op het eerste gezicht weinig gastvrijheid uitstraalde, louter chagrijnigheid. En als je hem niet aanstond zette hij je er onder veel gevloek uit. Maar als je verder keek zag je een vriendelijke man, een beetje eenzaam, maar vol verhalen. Hij wist alles over de stad. Je kon bij hem met iedereen aankomen, als je je maar een beetje gedroeg. Ik kwam er zelfs graag alleen, na werk. Ik genoot van de sfeer, de mensen, de verhalen en de mensen met wie Kees weer eens ruzie maakte.”

Dobbelen en roken
Sinds de Floryn open is zijn er al veel oude stamgasten van Kees komen kijken. Die komen volgens Tim niet zo vaak meer als voorheen. “Ze kwamen voor Kees, om te dobbelen en te roken. Dat kan niet meer, ik ben geen Kees en ze kunnen hier niet meer dobbelen of roken. Wij zijn voor hen twee broekies van 23, die niets weten over wat hun huiskamer was de afgelopen 37 jaar.”

Floryn-12-haerlemsbodem

Persoonlijke aandacht
Tim en Dominique hoeven niet per se in de voetsporen te treden van de oude eigenaar, maar ook niet in die van Brasserie van Beinum. “Wat we bij van Beinum door de drukte niet konden bieden, die persoonlijke aandacht, dat kunnen we hier nu wel realiseren. We kunnen iemand advies geven over onze dranken, omdat we beetje bij beetje goede een drankverzameling opbouwen met verschillende leveranciers. Inmiddels komen er mensen uit Amsterdam om bij ons een gin tonic te drinken. Maar ons doel is wel om die verzameling dranken bij te blijven houden. Dat als straks een ander drankje populair is, we niet ineens al onze gasten kwijt zijn, maar mee kunnen gaan in die verandering.”

Floryn-9-haerlemsbodem

De gin tonic die ik aangeboden krijg, wordt voor mijn ogen in elkaar gemixt met koperen instrumenten. Hij smaakt net zo lekker als dat ‘ie eruit ziet. Het historische van d’Oude Florijn, gemixt met twee frisse blikken en een klein vleugje naamsverandering: dat klinkt wat mij betreft als een recept voor succes!

Tekst en fotografie: Merit Koutstaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here