Dolly DotsIn For the Record belicht Haerlems Bodem met regelmaat een CD van Haarlemse makelij: Dolly Dots. 

Want, in Haarlem mogen we niet vergeten dat de platenindustrie hier voor heel Nederland haar oorsprong had. Veel Haarlemse artiesten en muzikanten hadden en hebben daar enorm veel baat bij.

Introductie

Lydia’s Dance Center, ook wel bekend als Balletstudio Lydia van Wooning in Haarlem leverde in de jaren zeventig van de vorige eeuw wat leerlingen aan producers Peter van Asten en Richard de Bois (producer bij Negram-Delta en oprichter managementkantoor Ladybird Productions waar hij Maggie MacNeal, Windjammer en Lemming managede) voor de formatie van een meidengroep.

Esther Oosterbeek was aanvankelijk al lid van de formatie The Surfers die in 1978 een hit scoorden met ‘Windsurfin’ en trad toe als danseres bij het TROS TV- en Showballet annex TROS Top 50 Ballet waar ze haar stadgenoten Angéla Kramers en Patty Zomer ontmoette. Daar was ook de uit Schiedam afkomstige Anita Heilker. Hoewel de vier enthousiast waren over de plannen van De Bois en Van Asten, was de zangervaring zeer beperkt. De heren benaderden Angela Groothuizen uit Alkmaar om als leadzangeres te fungeren. Ze was rockzangeres en vond het poppy imago van een meidengroep à la The Ronettes of The Shangri-La’s niets. Ze droeg Ria Brieffies uit Lutjebroek aan om de meer poppy nummers te zingen. Het klikte tussen de zes dames en The Dolly Dots waren geboren.

Wist je trouwens dat Anita Heilker sinds 1983 de officiële Nederlandse (en sinds 2019 ook de officiële Duitse) stemactrice van Donald Duck in Disney-animaties is? De dames hadden bijna The Dolly Ducks geheten!

Dolly Dots – Love Me Just A Little Bit More (1983)

‘Love Me Just A Little Bit More’ is de grootste hit in Nederland van The Dolly Dots en bereikte zelfs begin 1984 voor één week de eerste plaats. Het nummer is geschreven door Peter van Asten en Richard de Bois en ondanks een initiële boycot door Toppop bleef de single 13 tot 14 weken in de Nederlandse charts staan. De Dolly Dots waren vaker te zien bij Toppop dan presentator Ad Visser. Dat Avro’s Toppop ineens concurrentie kreeg van het net zo populaire Mega Top 50 van de TROS en de Top 40 en Countdown van Veronica, dat kon de Avro niet verkroppen en dat leidde tot een kinnesinne van een boycot. (De officiële Avro-lezing van de boycot zou iets te maken hebben met de druggerelateerde toespeling in de bijtitel van de song: ‘Totally Hooked On You’.)

1983 Was een rampjaar voor The Dolly Dots.  Manager Dave Katz maakt de jonge meiden een paar ton lichter en de single ‘Money Lover’ (een uithaal naar Katz) is een flop. in de nacht van 18 op 19 juni raakt de Dots-limousine betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Twee autobestuurders komen om het leven. The Dolly Dots overleven het, mede dankzij Angela die de rest van de meiden uit het brandende wrak trekt. The Dolly Dots grijpen alle kansen aan (ook bij andere tv-programma’s van andere omroepen) om hun singles te promoten. Met succes, want hun LP ‘Display’ wordt hun enige gouden album. Ondanks de flauwekulletjes van de Avro.

Ria Brieffies’ vocalen op de single laten goed horen waarom ze is toegetreden tot ‘The Dots’. Haar stem past enorm goed bij het oorspronkelijke Supremes-, doo wop-soul- en bubblegumpopgeluid dat het producersduo vanaf het allereerste moment in 1979 al voor ogen had.

Begin van het einde van het begin

In 1985 verliet Anita Heilker de groep vanwege haar moederschap. De producers Van Asten en De Bois werden vervangen door Fluitsma en Van Tijn. In 1988 kondigde The Dolly Dots hun afscheid aan vanwege teruglopend succes. Tien jaar later, In 1998, kwamen de dames speciaal voor Paul de Leeuws tv-programma: ‘Laat de Leeuw’  in originele bezetting bij elkaar. In 2006, 2007 en 2008 verkochten de dames het Rotterdamse Ahoy uit.

In 2009 overleed Ria Brieffies aan longkanker. De vijf resterende meiden van The Dolly Dots zouden nooit meer onder de bandnaam optreden. Tot 2016 toen ze een gastoptreden verzorgden tijdens de Toppers in de Amsterdam Arena en tot nu. Sisters on Tour wordt de grootste afscheidstournee van The Dolly Dots in Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=QAT0Gt5c-v0

Van A tot Z

Een alfabetische greep uit het Haarlems popverleden: Alderliefste, Alquin, Antilope, Apple3, August 75Basco, Baskerville, Jay Jay Bauer, BeatcreamBender, Oscar Benton, Big Paulus, Bintangs, Bloem de Ligny, Blue Man Can, Booby Trap, Bas Bron, Brutal Obscenity, Bulletproof, Cake, Catapult, Chef’s Special, Chocolate Puma, Cirrha Niva, Alain Clark, Cloudmachine, Cloud Nine, René van Collem, Courage, Alexander Curly, Crypto, dj Dobre, Denise van Donselaar (Dennis), Dollybirds, (de helft van de) Dolly Dots, Marnix DuCroocq, Willem Duyn, Jaap Eggermont, Ekseption, El Camino, Elektrik Hannes, Elixer, Frans van Essen, Nando Eweg, ET Explore Me, Ethereal, Fantastique, Funkface, Niels Geusebroek, Ghizlane, The Good Men, Gotcha!, Chris Götte, Anton Goudsmit, Jacqueline Govaert, Tim Griek, Grin, Boudewijn de Groot, Haarlemse Harmonie Kapel, Heist, Ben Hendriks, Dylan Hermelijn, Maurice van Hoek, Rob Hoeke, Honger, Horn of Plenty, Ruud Houweling, Human Alert, The Hype, Iets aan de Middellandse Zee, Jewel, John the Revelator, Jzzzzzp, KD Soundsystem, Kirsten, Klatsch!, Ro Krom, Lakshmi, Last Breath Denied, Rick de Leeuw, Robert Long, Mama DC, the Maro’s, Minny Pops, Modesty Blaise, Morzelpronk, Nicotine, Sandra van Nieuwland, Niggler, Astrid Nijgh, Lennaert Nijgh, Yorick van Norden, Offday, Panda, Pete Philly, Wouter Planteijdt, Pumpkin, Relax, René et Gaston, Ricochet, Jan Rijbroek Band, Gregor Salto, Sellfish, de Sgeurvreters, The Sheer, Tony Sherman, the Shorts, Silkstone, Sjako!, Space Marines, Speed, Speelman en Speelman, Spijkers, Stuurbaard Bakkebaard, Sue the Night, Susies Haarlok, The Surfers, Taurus, Tent, Trashcan Gallery, TV Babies, Maarten Veldhuis, Veldhuis en Kemper, Roel van Velzen, Vokslovak, What Fun!, World War Rockers, dj Zki, Rob Zorn.

Meer For The Record? Check: Alquin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here