De eerste keer dat wij de Forever Irrational Greeting Cards zagen, dachten wij aan een kunstige losgeldbrief. De uitgeknipte letters, de retro afbeelding van (vaak) kids en natuurlijk de zin geven een wat morbide vibe. De tekst brengt het geheel samen en loopt uit een van komisch naar gestoord. Wij vragen chief letterknipper #1, Joshua Baumgarten, over het ontstaan.

FIGC-SXPSTLS-Haerlems-BodemIdee
Het verhaal van de Forever Irrational Greeting Cards heeft een zeer organisch begin. Joshua kreeg van een kennis, in de lente van 2014, een stapel bladen uit de jaren ’60 en ’70, De iconische stijl was zeer herkenbaar en er ontstond meteen al een idee. Toch duurde het even voordat er echt wat mee gebeurde. Het eerste idee was alle plaatjes uitsnijden en er een poster van maken, “Het is een cut-and-paste stijl wat ik vroeger in zekere zin toch deed.” zegt Joshua.

Tot dat ene moment. Een moment waarop één plus één samen drie is. Het gebeurde toen Joshua keek naar een documentaire van de Sex Pistols. Op de achtergrond hing er een zelf gemaakte poster. Als kid had Joshua een kleiner plaatje van deze posters, zo groot als een postkaart… Op de poster stond “Sex Pistols Fuck Forever”. Het idee was geboren.

Werken
Als je Joshua een beetje kent, dan weet je dat hij een oude rocker is met nog steeds een beetje van dat ‘fight for your right’ moraal. Geen slechte waarde om te hebben, maar dat maakt de beste man soms een beetje gek. Daar houden we van! Dit verklaard tevens de teksten op de kaartjes. Maar hoe gaat het proces in zijn werk? Simpel. Het is een creatief proces en is echt ontstaan is als tijdverdrijf. “Soms kan het heel rustig zijn en dan komt er, voor een paar uur, niemand de winkel binnen.” Dan pakt Joshua zijn bladen, zijn mesje en begint hij de juiste letters uit te snijden. De kaartjes zijn dus 100% handgemaakt, alvorens ze verveelvoudigd worden.

FIGC-Monkey-Love-Haerlems-Bodem
Aan elke kaart wordt veel aandacht besteed. Voorwerken gebeurt zeker, maar de zin moet goed voelen. “Soms weet ik het meteen, soms duurt het een paar weken.” Vergis je niet, Joshua daagt zichzelf ook uit met de Forever Irrational Greeting Cards. Elke zin, op elk kaartje, moet namelijk eindigen op ‘forever’. Dit is tevens een homage aan de originele kaart van de Sex Pistols. Daarnaast moet de zinsnede natuurlijk perfect passen bij de afbeelding. Ook is er een nieuwe ‘lijn’ genaamd ‘Kusje’. Dit zijn vreemde gezichten met gelaatstrekken die uit proportie zijn en geven het een beetje een ‘f*cked up’ uitstraling. Maar het is juist die vibe die zo intrigerend is.

FIGC-Kusje-Lijn--Haerlems-Bodem

Next level
Kaartjes maken is leuk, ook als tijdverdrijf. Toch had Joshua vrij snel het idee om de originele wenskaarten te verveelvoudigen. Hier komt creative mastermind: Sim Kaart op het toneel. Makis Art oftewel Sim Kaart is één van de oprichters van Voortuin en is altijd bezig met creatieve uitingen. Daarom kon een samenwerking tussen Sim en Josh niet uitblijven en werden de kaartjes gedrukt bij het Printhuis. Er zijn circa 60 verschillende Forever Irrational Greeting Cards gemaakt. Het leeuwendeel is al afgedrukt en kan voor een prikkie gekocht worden. Per kaart slechts €1,50 en voor een iets grotere afdruk betaal je €8,-.

FIGC-Rekje-Haerlems-BodemEen achterliggende gedachte is het uitvergroten van dingen die sociaal geaccepteerd worden, maar eigenlijk heel vreemd zijn. Joshua gaf als voorbeeld de film Home Alone. “Iedereen kijkt een film als Home Alone en dan lachen ze er om. Ik zie die film en denk bij mezelf, wow dit is eigenlijk onwijs gewelddadig.” Wat Joshua dus doet is zaken, zoals het lachen om geweld of andere discutabele onderwerpen, op een confronterende manier in je gezichtsveld plaatsen. Nice!

Forever Irrational Greeting Cards Fans!
Er zijn te veel redenen om een Forever Irrational Greeting Card te kopen. Het is uniek, je steunt de kunstenaar en er is eindelijk een geschikt kaartje om iemand van zijn stuk te brengen. Wij hebben een poster op kantoor hangen en zijn er idolaat van!

Wij vinden deze Greeting Cards helemaal gestoord geweldig! Het is origineel, een beetje grof maar daardoor ontstaat wel die typische recht voor z’n raap humor. Je kan de kaartjes kopen bij The Irrational Library, doelstraat 31 in Haarlem. Als je hier nog nooit bent geweest, moet je dat als de sodemieter een keer doen. De kunst, kitsch en coole parafernalia zijn er awesome!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here