Dat zal je altijd zien. Het is de hele dag mooi weer, dus wij gaan op het fietsje naar Bloemendaal voor een zwoele zomeravond in Caprera met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats. Maar zodra we het openluchttheater binnen stappen begint het te druppelen. 

Toch drukt het de pret gelukkig niet helemaal. Er worden poncho’s uitgedeeld in het net niet uitverkochte maar wel gezellig volle theater. Iedereen in het gemêleerde publiek lijkt al gauw op elkaar doordat iedereen met plastic over zijn of haar hoofd zit. Om eerlijk te zijn, dat heeft ook wel iets. 

Gelukkig is het vanaf het begin van de hoofdact droog. De Amerikaanse zanger voldoet qua kleding volledig aan de verwachting: hoed op, baard en cowboy laarzen aan. Met als kers op de taart een rode zakdoek in z’n achterzak. Zijn ‘Night Sweats’ bestaan uit drie blazers, een toetsenist, twee gitaristen en een drummer. Er is dus genoeg te zien op het podium.

De sfeer zit er vanaf het begin van het optreden goed in. Het tweede nummer, ‘I Need Never Get Old’, wordt gelijk al met gejuich ontvangen en een groot deel van het publiek gaat staan om te dansen. Het is echt te merken dat mensen hier bewust een kaartje voor hebben gekocht. Je ziet dat men de muziek goed kent: ze zingen mee, juichen op het juiste moment en ontvangen intro’s enthousiast van herkenning. Een meisje vooraan spant de kroon, ze blijft het gehele concert staan en gaat stralend op in de muziek. Halverwege de set vertolkt Nathaniel ‘I’d Be Waiting’ helemaal in zijn eentje op het podium. Zijn dragende stem tussen de bomen van Bloemendaal zorgt voor kippenvel. Bij het nummer ‘Shake’, tegen het einde van de avond, is de sfeer weer volledig anders: de zanger doet even voor hoe er gedanst moet worden en dat gaat opvallend soepel. Sowieso is hij de hele avond tijdens het zingen al lekker aan het dansen. Als de band na een uitgebreid applaus terugkomt voor het toegift gaat Nathaniel persoonlijk de voorste rij langs om het publiek te bedanken en te knuffelen. Mooi om te zien hoe dankbaar hij is en hoe hij geniet van zijn fans. Hierna is het tijd om, net voor de bui, weer terug te fietsen naar Haarlem. Wat heerlijk dat wij zo’n prachtig openluchttheater in onze ‘achtertuin’ hebben, helemaal als deze op een avond gevuld wordt met rasmuzikanten en enthousiast publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here