De Haarlemse start-up Fracaz is een actie begonnen waarbij het aanleveren van trivia-vragen wordt beloond met aandelen in het bedrijf. Uit een database van miljoenen vragen willen de ondernemers uit Haarlem in 2018 een wereldwijde quiz-app lanceren. Ook wordt een deel van de vragen ter beschikking gesteld aan het onderwijs. 

Fracaz

Voordat het zover is, roept de start-up de hulp in van de mede mens en lanceerde een internationale crowdfundingsactie. Anders dan de meeste start-ups zoekt Fracaz geen geld, maar kennis. De Haarlemse ondernemers willen een database opbouwen van een miljoen vragen en antwoorden. ‘We doen een beroep op de expertise van allerlei verschillende mensen’, licht Fracaz CEO Martin Dieleman toe. Vanaf nu kan iedereen uit binnen- en buitenland een onbeperkt aantal vragen en antwoorden inzenden. De inzendingen worden beoordeeld en per tien goedgekeurde Q&A’s wordt een aandeel ter waarde van € 1,- in de Fracaz Holding toegekend. ‘De database en de app die we zo gaan opbouwen, gaat een enorme waarde vertegenwoordigen’, aldus Dieleman. Door mee te werken aan het concept, krijgen inzenders de kans mede-eigenaar te worden van een start-up met een groot potentieel. Daarnaast wordt er een kennisgemeenschap opgebouwd.

‘Fracaz wordt een trivia- en kennisquiz in een volledig nieuw, uitdagend format. Leerzaam en leuk voor iedereen.’ – Fracaz CEO Martin Dieleman.

Voor een goed doel

Niet alleen de inzenders profiteren van de crowdfundingsactie, maar ook goede doelen, want bij het bereiken van een miljoen vragen wordt een deel ervan ter beschikking gesteld aan het onderwijs. Hierdoor kunnen leerlingen oefenen voor examens of overhoringen. Ook kunnen aandeelhouders kiezen hun aandelen te schenken aan een stichting die online kennisbron Wikipedia financieel ondersteunt. Dieleman: ‘Fracaz wordt een app waaraan mensen veel plezier gaan beleven, maar die tegelijkertijd bijdraagt aan de verspreiding van kennis binnen de maatschappij.’

fracaz

De applicatie

De Fracaz app zal vragen aanbieden in acht categorieën, waaronder entertainment, geschiedenis, sport, cultuur, wetenschap en wereld ‘Wij bouwen een triviaquiz van hoog niveau, die niet na een week alweer van de smartphone wordt verwijderd, maar die jarenlang blijft fascineren.’

Bron: Emerce

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here