Het is weer december en dat betekent dat de lijstjes weer gemaakt gaan worden. Zo ook de lijst voor de meest duurzame bedrijven van Haarlem, met De Groene Mug Bokaal als wisselprijs voor de winnaar. Elk in Haarlem actief bedrijf kan zich aanmelden of voorgedragen worden voor De Groene Mug Bokaal. Selectiecriteria zijn de mate van impact, zichtbaarheid in de stad en de voorbeeldfunctie t.o.v. andere bedrijven. Vanuit alle aanmeldingen wordt er door een jury een selectie gemaakt van 6 genomineerden. Vanuit deze 6 genomineerden is het vervolgens aan de Haarlemmers om een winnaar te kiezen. Eerder wonnen Friethoes (2011), Stayokay (2015) en afgelopen jaar sleepte Beebox de prijs voor meest duurzame Haarlemse onderneming in de wacht. Een overzicht van alle eerdere winnaars is hier te vinden.

De jury voor de Groene Mug Bokaal bestond dit jaar uit Cora-Yfke Sikkema (wethouder duurzaamheid), Esther Gijze (Beebox en oud-winnaar), Faridah Azimullah (voorzitter MKB Haarlem & Commissie duurzame innovaties), Falco Bloemendal (Centrum manager CMG Haarlem & oud-winnaar Groene Mug Bokaal) en ikzelf. Gezamenlijk hebben we alle bedrijven doorgenomen en na beraad een selectie van 6 genomineerden gemaakt. Ook dit jaar was het weer een feest om te zien hoeveel aanmeldingen er waren. Opvallend dit jaar was dat veel aanmeldingen uit de Waardepolder kwamen. Duurzaamheid heeft echt een plek gekregen in het Haarlemse bedrijfsleven!

De genomineerden zijn dit jaar wederom van hoge kwaliteit. Hieronder komt een korte beschrijving in alfabetische volgorde:

1. Asperitas

Asperitas is een start-up die datacenters wil vergroenen door “immersed computing”. Dit concept is ontwikkeld door Asperitas waarbij servers gekoeld worden met een vloeistof in plaats van door luchtsystemen. De energiefootprint gaat met 50% omlaag, het neemt 5x minder ruimte in en 99% van de gebruikte energie wordt hergebruikt in de vorm van warm water. De kasten met vloeistof waarin de servers gekoeld worden, zijn gebouwd vanuit de principes van circulaire economie. De jury vindt Asperitas een veelbelovend bedrijf dat (inter)nationaal een belangrijke speler kan zijn bij het verduurzamen van datacenters. Asperitas kan een impactvolle bijdrage leveren aan een klimaatneutrale wereld.

2. Het Groene Huis

Het Groene Huis is een vloerisolatiebedrijf, dat gebruik maakt van het product TonZon, een zeer klimaat-effectief product. Het Groene Huis is ontstaan nadat eigenaar Ed Woolthuis constateerde dat er onder zijn klanten een grote behoefte was aan een fysieke showroom voor duurzame oplossingen in en rond het huis. Het Groene Huis dient als showroom, adviesbureau en administratiekantoor. Andere bedrijven die duurzame oplossingen/producten aanbieden, kunnen hun product in deze showroom etaleren. Ed Woolthuis is zeer zichtbaar in de stad en op social media. Hij is op elk relevant evenement aanwezig en enthousiasmeert velen om hun woning te verduurzamen. De jury vindt het een goed voorbeeld van hoe een bedrijf bewoners kan enthousiasmeren om bij te dragen aan een klimaatneutraal Haarlem.

3. Nolab Beveiliging

Nolab Beveiliging is een Haarlems beveiligingsbedrijf dat alarmsystemen en camera’s installeert. Zij zijn het eerste Haarlemse installatiebedrijf dat volledig elektrisch rijdt, middels twee elektrische bussen. Ze wekken hun eigen stroom op met zelf geplaatste zonnepanelen op hun pand waarmee ze hun twee bussen en pand voorzien van eigen stroom. Door deze ervaring met zonne-energie hebben zij veel klanten kunnen overtuigen om zelf energie op te wekken. Zij zijn van mening dat energieneutraal veel simpeler te realiseren is dan men denkt en besparen er ook nog eens veel geld mee. De jury vindt het bedrijf een goed voorbeeld voor andere bedrijven. Duurzaam ondernemen is makkelijker dan men denkt!

4. Sims Recycling Solutions

Sims maakt het wereldwijd mogelijk om IT Hardware te hergebruiken en te recyclen. Ze kopen oude IT in bij bedrijven. Vervolgens maken ze deze data veilig, en refurbishen ze de hardware om deze te verkopen in een wereldwijde tweedehands markt. Sims gelooft allereerst in hergebruik, dan in recyclen en draagt dit ook uit. Duurzaam ondernemen is onderdeel van hun DNA. De jury vindt het mooi dat Sims laat zien dat dat duurzaam ondernemen voordelen kan hebben voor alle betrokken partijen. Ze leveren met hun bedrijf impact op een duurzamere bedrijfsleven.

5. Top Format Productions

Top Format produceert jingles, tunes en achtergrondmuziek voor de radio en tv-wereld. Zij streven naar emissieloos werken en hebben hun nieuwbouw op de Noordkop in de Waarderpolder energieneutraal en gasloos gebouwd. Ze hebben eigen laadpalen voor elektrische auto’s. Zij zijn daarmee het eerste duurzame jingle- en tune bedrijf ter wereld geworden. Ze willen een standaard stellen in hun branche en bijdragen aan duurzaamheid. Klanten vragen dat en Top Format draagt dit graag uit. Ze inspireren andere bedrijven door hun verhaal te vertellen op bijvoorbeeld een bijeenkomst voor bedrijven over duurzaam (ver)bouwen. De jury vindt dat ze een bijzonder traject zijn aangegaan door energieneutraal en gasloos nieuwbouwpand te realiseren.

6. Van Vessem

Sinds 2005 werkt bakkerij Van Vessem aan duurzame oplossingen en inmiddels houden ze bij alle keuzes rekening met mens en milieu. Een nieuwe ontwikkeling is het verzamelen van oud brood dat weer wordt vergist tot groen gas. Naast het duurzame productieproces geeft de bakkerij ook rondleidingen en worden er kinderactiviteiten georganiseerd. Ze inspireren ook andere ondernemers en delen hun kennis. De jury vindt Van Vessem een inspirerend voorbeeld voor zowel bewoners van de stad, kinderen en andere bedrijven.

Nu is het aan jou! Breng je stem uit om jou favoriet en geef hem/haar dat groene steuntje in de rug. Stemmen kan op de site van de gemeente Haarlem.

Tekst: Jasper Fleers 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here