In de Planetenwijk in Haarlem Noord wonen Arjan en Annemiek met gezin achter een opvallend paarse deur. Arjan: “In 1999 zijn wij hier komen wonen vanuit Amsterdam. De huizenprijzen in Amsterdam lagen boven ons budget en Haarlem was voor ons tweede keus. Het door ons gekochte huis was eigendom van een oude huisjesmelker. Het schilderwerk aan de buitenkant zag er ok uit, maar het binnenwerk was zwaar verouderd: loden leidingen, elektriciteitkabels met vilten omhulsel, ingebouwde keukenkastjes, enkel glas, grote kieren. Het huis werd door ons van top tot teen gestript en weer bewoonbaar gemaakt.”

In 2003 hebben Annemiek en Arjan het dak van binnen geïsoleerd, twee jaar later hebben ze door het hele huis dubbel glas laten plaatsen. In 2013 is de spouw van hun huis samen met die van vijf buren geïsoleerd. Er is dus al het nodige gedaan om de energierekening te verlagen.

gasvrij

Missie Gasvrij: Arjan Busch

Hun missie om van het gas af te gaan werd vorig jaar geboren. Annemiek en Arjan namen een energieadviseur in de arm, die in gezamenlijk overleg een set aan extra isolatiemaatregelen en warmte leverende installaties voor het huis offreerde, waardoor we 68% CO2 uitstoot gaan besparen en we buitenlucht als energiebron gaan gebruiken in plaats van gas. De totale investering bedroeg €24.000. Na een inhoudelijke toets op de offerte door gemeente Haarlem, de feitelijke verstrekker van de duurzaamheidslening, werd door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting een bouwdepot vrijgemaakt, waaruit de aannemersfacturen werden betaald. Voor dit bedrag zijn zonnepanelen aangelegd, is de kruipruimte geïsoleerd, is een warmtepomp geïnstalleerd, is vloerverwarming op de begane grond aangelegd, draait een mechanisch ventilatiesysteem en is een vergoeding aan de energieadviseur betaald.

gasvrij

14 Zonnepanelen

“Veertien zonnepanelen liggen op ons dak, zowel aan de voorkant (zuidwest) als aan de achterkant. Het totale piekvermogen is 4800 Watt. Op de Solar Edge-app kunnen we continu onze energieopbrengst zien. In 11 maanden tijd hebben de zonnepanelen 3700 kilowattuur elektriciteit opgewekt.” Annemiek en Arjan verwachten dat de energierekening rond €400 per jaar gaat zijn. Vóór de ingrepen lag hun energierekening op €1.850. Ze schatten in dat ze deze investering in 16 jaar tijd hebben terugverdiend.

De grootste energie-vrager in het huis? Dat is de warmtepomp. “Deze installatie werkt 24/365 en voedt de vloerverwarming en radiatoren op de eerste en tweede verdieping en levert warm tapwater. De warmtepomp levert vier eenheden warmte en heeft daar één eenheid elektriciteit voor nodig. Een energiezuinige manier van verwarmen dus.” legt Arjan uit. 

gasvrij

Goede tip

De laatste tip van Arjan voor andere Haarlemmers? “Laat je adviseren door een energieadviseur die je huidige energierekening kent, die zicht heeft op de warmteverliezen in het huis, waar de grootste besparingsmogelijkheden liggen en de taal spreekt van de woningeigenaar en zijn wensen snapt. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om isolatie en energieopwekking. Ervaring op dit gebied is belangrijk.”

Annemiek en Arjan laten hun gasaansluiting eind 2019 afkoppelen van het gasnet. “Als de nieuwe keuken operationeel is – we gaan koken op elecktra – dan kan de gaskraan bij ons dicht. Hiervoor kunnen we subsidie aanvragen bij de gemeente. Het subsidiebedrag hiervoor is €3.000. Een welkome beloning voor onze gasloze missie.“

Lees ook het eerdere artikel over de Duurzame Huizen Route of plan jouw eigen route op duurzamehuizenroute.nl/gemeente/haarlem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here