De Kenau Hasselaerprijs 2014 is vrijdag 7 maart overhandigd aan de vrijwilligers van GayOkay, een activiteit van Stichting De Baan in Haarlem. De Haarlemse emancipatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingezet tegen achterstelling door geslacht, godsdienst, seksuele geaardheid, handicap of sociale afkomst.

In tegenstelling tot andere jaren waren er dit jaar geen drie, maar vijf genomineerden. De vijf genomineerden waren Meetingz, Gay Okay, Rinus Ruighaver, Rebup, Marthe Link van Stichting VPSG. Stichting de Baan aan het Nauwe Geldelozepad is een ontmoetingsplaats voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuid-Kennemerland.

Het juryrapport over GayOkay: ‘Wie een verstandelijke beperking heeft en daarbij ook nog eens als man op mannen valt, of als vrouw op vrouwen heeft het niet gemakkelijk. Seksualiteit is een lastig onderwerp voor begeleiders en familieleden en wordt daarom vaak niet besproken. In het reguliere uitgaansleven vinden deze mensen meestal geen aansluiting. Ze kunnen communicatief niet meekomen en zijn kwetsbaar omdat je aan de buitenkant vaak niet de beperking kunt zien. Een keer per maand kunnen gelijkgestemden elkaar bij GayOkay ontmoeten’.

De prijs bestaat uit de Kenau Hasselaertrofee, een beeldje van beeldend kunstenaar Graziella Curreli, en een geldbedrag van € 1.000,-.

Foto: Rob Brakel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here