Onder de kudde wisenten in natuurgebied Zuid Kennemerland stond al een aantal keer beschuit met muisjes op het menu. De afgelopen maand zijn er namelijk vier kalfjes geboren wat het totaal op 26 brengt. De Europese bizons – zoals ze ook worden genoemd – leveren een wezenlijke bijdrage aan de toename van de nog altijd bedreigde diersoort. En dat is goed nieuws, meldt natuurwebsite Nature Today.

Sinds 2007 bewonen drie, uit Oost-Polen afkomstige, wisenten het 300 hectare tellend natuurgebied. Later zijn er dieren toegevoegd en in 2013 was de groep, die leeft in een semi-vrije situatie, gestegen tot vijftien. Natuurbeschermers en wetenschappers wilden weten of de wisenten hier weer als wilde dieren in een sociale groep zouden kunnen leven. Van belang was dat dit gebeurde zonder dat er bijvoedering plaatsvond om te bezien of het terrein voldoende voedsel bevatte voor de dieren.

Interactie met mensen
In 2012 werd geconcludeerd dat de proef een succes is; de grote graaiers zijn gezond en een effectief middel tegen het dichtgroeien van het gebied. Ook werd in dat jaar een gemarkeerde wandelroute uitgezet door het leefgebied. Interacties met het publiek verloopt zonder problemen al is het voor sommige wandelaars schrikken wanneer ze zo’n groot beest tegenkomen. De Europese Bizon komt ook in andere Europese landen, als Polen, Duitsland, Litouwen, Oekraïne en Rusland voor, en is samen met de Amerikaanse variant de laatst overgebleven bizon.

Bron Haarlems Dagblad en Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here