Wit geschminkte gezichten, ogen rood gemaakt en kleurrijke achttiende-eeuwse kostuums. Shakespearetaal, overdreven articulatie en gekke dansjes. “Dramatisch wordt het zeker”, dacht het publiek na de eerste acte van ‘Emilia Galotti’ in de Toneelschuur.

Het klassieke stuk ‘Emilia Galotti’ wordt door Toneelgroep Amsterdam in samenwerking met Toneelschuur producties vertolkt. Het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. In de tijd van de adel met veel macht en vrouwen weinig recht van spreken. De prins van Guastalla wordt hartstochtelijk verliefd op een burgermeisje, Emilia Galotti. Eén klein dingetje maakt zijn liefde ingewikkeld:  Emilia staat op het punt te trouwen met graaf Appiani. De prins doet er alles aan om zijn Emilia te veroveren en schroomt zelfs niet voor moord. Aangekomen op het lustslot van de prins neemt zijn liefde voor Emilia een grimmige wending. Maar Emilia geeft zich niet over.

Keja Klaasje Kwestro laat het publiek op het puntje van hun stoel zitten

Haerlems Bodem was bij de première en dat wordt, zeker in het begin, erg duidelijk: hier en daar wordt wat onwennig en plastisch gespeeld. Later in het stuk verandert deze sfeer in een bizar tafereel; bewust over de top gespeeld. De rol van de ex-minnares van de prins wordt door actrice Keja Klaasje Kwestro geweldig gespeeld. Haar rol halverwege het stuk en spel laat het publiek letterlijk op het puntje van hun stoel zitten. Ook speelt Diewertje Dir (Emilia Galotti) de kinderlijke deugd op een aangename, natuurlijke wijze. Tijdens verschillende zangmomenten betovert zij op een ronde lichtroze bank haar aanbidders met haar schoonheid en onschuld.

Het spel ging voor het oorspronkelijke verhaal iets te veel van een leien dakje, op wat kleine uitzonderingen na. De theatergroepen zetten een stuk neer dat je op een aangename manier aan je voorbij kunt laten gaan. Dat is voor de verandering ook weleens fijn: niet iedereen is in voor zware, ingewikkelde toneelstukken. Het theaterstuk is dan ook zeker voor een niet-kenner een mooie kans om kennis te maken met theater.

Emilia Galotti is nog t/m 18 februari te zien in de Toneelschuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here