Vergeet de Playstation, voetbalvereniging of saai met je vrouw op de bank zitten, maar speel bridge bij Bridgeclub Bloemendaal en het mooie: nieuwe leden zijn van harte welkom. 

Woensdagavond 5 september begint een nieuw, gezellig bridgeseizoen bij BC Bloemendaal. Wekelijks wordt gespeeld in de mooie zaal van het Dorpshuis aan de Donkerelaan. Je kan dus vrij parkeren in een serene omgeving, maar wees geen seconden te laat. Stipt om 19.30 uur wordt begonnen en onder begeleiding van de goed georganiseerde, technische commissie is om ongeveer 22.30 uur de uitslag bekend. Vanzelfsprekend ontvangen de leden de wedstrijdresultaten ook via de mail zodat werkende spelers op tijd naar huis kunnen, maar ’n gezellige nazit is natuurlijk mogelijk. Nieuwe leden zijn welkom en worden uitgenodigd om zonder kosten of verdere verplichtingen zes weken mee te spelen.

Achthonderd miljoen

Wereldwijd spelen bijna achthonderd miljoen mensen bridge. Het kaartspel gebeurt in gezellige sferen met vier spelers (twee paren). Bridge wordt de mate van geluk tot een minimum beperkt en gespeeld in tweetallen. Deze denksport vereist concentratie, geheugen en logisch denken en goede samenwerking tussen de partners. Alle paren krijgen gedurende een speelavond dezelfde kaarten in handen en proberen daarmee een optimaal resultaat te behalen.

Bieden en spelen

Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen. Het bieden gaat in een soort veiling of opbod. Het hoogste bod heet het ‘contract’ en bepaalt of er een troefkleur is en het aantal slagen dat de ‘leider’ in de speelronde ten minste moet zien te maken. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door ook zo veel mogelijk slagen te halen. Als dit lukt dan is het contract ‘down’. Uiteindelijke doel van het spel is zo veel mogelijk punten te scoren. Een gemaakt contract levert punten op voor het paar van de leider, gaat het contract down dan scoren de tegenstanders.

Op het puntje van je stoel

Volgens BC Bloemendaal is het meest bijzondere van bridge wanneer de vier spelers elk hun dertien kaarten hebben ingezien. Dan ontstaat er een spannend biedproces tussen de twee paren. Hierna moet het hoogst biedende paar verplicht het geboden aantal speelslagen proberen binnen te halen; dan zit je op het puntje van je stoel. In universiteitssteden wordt door jongeren heel veel bridge gespeeld. Daarbuiten (zoals in Bloemendaal) zijn het meer de ouderen die deze heerlijke speelavond niet willen missen. Door een perfecte organisatie is het bij BC Bloemendaal mogelijk dat ook werkende mensen mee kunnen doen: om 22.30 uur is de uitslag bekend en kan men toch nog vroeg naar bed!

Aanmelden kan bij het secretariaat (Tel. 023 – 5320018 of 023 – 5276595).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here