Het Dolhuys museum van de geest heeft een schenking van 700.000 euro ontvangen van de BankGiro Loterij. “Als enige museale organisatie in Nederland combineert Het Dolhuys zorg, kunst, cultuur en de diversiteit van de geest. Het museum levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een inclusieve samenleving,’’ aldus de BankGiro Loterij.

“We willen ons publiek vooral de veerkracht en het wonder van de geest laten zien”

Directeur Hans Looijen is zeer verheugd met de gift die het museum onder meer gaat inzetten voor de nieuwe presentatie van het Dolhuys. “Dit is geweldig. We willen ons publiek vooral de veerkracht en het wonder van de geest laten zien. In onze nieuwe presentatie komen cultuur en zorg samen. Met deze fantastische gift van de BankGiro Loterij zijn wij in de gelegenheid om dit zichtbaar te maken.’’ Het is de grootste bijdrage die het Dolhuys ooit heeft gekregen.

Dolhuys

Het Dolhuys is gevestigd in het voormalig dol, pest- en leprooshuis van Haarlem en bestaat dit jaar zevenhonderd jaar. Het pand heeft jarenlang onderdak geboden aan mensen die buiten de maatschappij vielen. Het museum, dat eigenaar van de gemeente is, kan de gift goed gebruiken in verband met de renovatie die gaande is. Vanwege noodzakelijk onderhoud wordt het monumentale gebouw de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Het gerenommeerde ontwerpbureau Kossmann.DeJong zal de nieuwe inhoudelijke presentatie van het museum vormgeven.

Schenking voor Dolhuys BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij vindt het belangrijk dat het museum straks klaar is voor een tweede leven. De schenking aan het Dolhuys werd tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala bekendgemaakt. Schenkingen  van de   Loterij  zijn  bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek. De Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2018 ruim € 79,4 miljoen bijdragen aan cultuur in Nederland. Tweederde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Één derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BankGiro Loterij Fonds, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen.

Meer Haerlems Bodem? Check HB de podcast Politics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here