“Je ziet er weer als Casanova uit, pik!”

Zomaar wat associaties die direct opkomen als ik barbershop DARIOS binnenwandel; Memphis Depay, Pharrell Williams, Spike Lee en Ronnie Flex. En steden als Miami, New York en Londen. Waarom weet ik niet maar het is een verademing om te zien dat een herenkapper anno nu tegelijkertijd een toffe hangout is waar al vroeg op de dag veel gelachen en geouwehoerd wordt. “Je ziet er weer als Casanova uit, pik!

Ik word verwelkomd door Dario, Daniel en Gio, gemotiveerde jonge gasten die met een haviksoog op de hoofden van de klant loeren naar de gemillimeterde perfectie. “Ga zitten en als je vragen hebt, dan hoor ik het wel, toch? Maak effe een goed bakkie koffie voor deze mijnheer!

Take a Man Break!

DARIOS is een echte mancave. Goede koffie, toffe lui, ’n kappersprecisie, voetbal op tv, kortom, een gezonde dosis reuring verpakt in een mix van straatcultuur, hiphop, dance en Nikes. Dat de barbershop is uitgerust met ouderwetse, maar onvervalst echte Belmont Takara-kappersstoelen, dat zegt iets over de kappersprofessionaliteit van Dario en co. Als je een eigen zaak opent, dan kun je het maar beter goed doen.


Dario beaamt dat: “Ons credo is: ‘Take a Man Break!’. En da’s niet voor niets. Een bezoek aan onze shop is een uitje. Als man wil je niet geknipt worden door Truus die tegelijkertijd bedreven is in het zetten van permanentjes. Als klant wil je een specialist die mannen begrijpt. Naast een knipbeurt verlangen onze klanten een uurtje ontspannen gezelligheid. Of je nu steil, krullend of kroeshaar hebt, DARIOS is een men-only barbershop die snapt welke persoonlijke stijl je wilt uitdragen. We hebben de skills en ervaring om de perfecte look voor je te creëren.”

Gezonde mix

Wie bij barbershops automatisch denkt aan blanke bebaarde gasten op een racefiets of Rotterdamse rauwdauwers in een gilet die teruggrijpen naar de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, die wordt bij DARIOS op het verkeerde been gezet. De inrichting van de shop wordt overheerst door oude popiconen; van Kurt Cobain en Biggie Smalls tot en met Jim Morrison, John Coltrane, Kanye West, Bob Marley, Johnny Cash, Frank Sinatra, Michael Jackson, James Brown, Steven Tyler, Mick Jagger en Charlie Watts. Muziek is bepalend voor DARIOS?

Ja”, zegt de kleine eigenaar Dario: “juist muziek, want dat is wat mensen verbindt. In de negen jaar dat ik in het vak zit, creëer je een eigen visie. Ik wilde een moderne versie van een Amerikaanse barbershop neerzetten, maar wel dicht bij mezelf blijven. Het is urban en modern, en als dat voor klanten zo overkomt, dan is het goed. Ik wilde met de shop iets laten zien dat herkenning oproept, zowel bij jong als oud. Muziek helpt daar natuurlijk als eerste bij.


DARIOS is het eigenlijk allemaal. We zijn een ‘black hair’-kapper, we hebben verstand en ervaring in zowel ‘street’-kapsels als het coiffurewerk en we snappen dat de klassieke herentechnieken niet zomaar meer voldoen aan de wens van de klant. Het maakt ons net even anders.

Technisch onderlegd

De website van DARIOS verduidelijkt dat. Hier lees je dat het klassieke opknippen vaak vervangen wordt door het echte opscheerwerk, ook wel ‘faden’ genoemd. Daarnaast heeft DARIOS aandacht voor de ‘undercut’-varianten in het straatbeeld en het strakke contourwerk. “We gaan voor een uurtje gezelligheid in handen van de specialist. Thuiskomen en helemaal het mannetje zijn, dat is het eigenlijk!

Vanaf mijn 18e heb ik mijn passie gevonden in het kappersvak. Na mijn opleiding als haarstylist heb ik vervolgens in een aantal vooraanstaande salons mogen werken. Zodoende ben ik erachter gekomen dat het herenvak echt mijn ding is en zodoende ben ik in Haarlem terecht gekomen, want ik kom eigenlijk uit Leiden. Dat ik DARIOS in Haarlem ben begonnen, heeft ermee te maken dat Haarlem beter aansluit op mijn conceptvisie van de shop. En, het klopt ook, want sinds 2015 weten steeds meer Haarlemmers ons te vinden in de Kleine Houtstraat en we geven trainingen aan collega’s in de branche. Ik ben dankbaar en blij dat onze shop goed aanslaat. Het geeft veel voldoening. Voor DARIOS is dan ook het belangrijkste dat we lekker blijven groeien met veel mooie kapsels, dat sowieso.

Wie is je ideale klant?

Wat vinden jullie boys? Moeilijke vraag man, maar als ik er een beetje over nadenk, dan denk ik dat onze ideale klant niet bestaat. Diversiteit is juist leuk. Van piloot tot stukadoor, iedereen moet zich hier thuis voelen. En, wat past qua kapsel bij iemands persoonlijke stijl en karakter? Het gaat erom dat ik mezelf iedere keer bij iedere klant moet uitdagen om creatief te blijven. Zo denk ik ook dat ik geen best geknipte Haarlemmer kan aanwijzen. Het is heel persoonlijk, verschillend en afhankelijk van een eigen stijl. Qua slechtst geknipte Haarlemmers kan ik ook geen keuze maken. Als ik door de stad loop zie ik genoeg kandidaten. Ik zie vooral veel nietszeggende kapsels waar niet over nagedacht is. Kijk, wij mannen hebben geen make-up of hair-extensions. We hebben slechts ons haar. Dat springt in het oog, da’s een visitekaartje waar nog te weinig mannen zich bewust van zijn. Er valt nog veel werk te verzetten.

Wie heeft het coolste kapsel ever? Kortom, wie is wereldwijd het absolute #1 rolmodel voor DARIOS?

Dario is supersnel en heel resoluut: “Ken je die boys van Menspire, in St. Albans in Londen? Die jongens zijn echt master. Als ik ooit zo zou kunnen knippen als zij, dan zou dat echt top zijn. Alles klopt bij wat ze doen.

Bij DARIOS zijn Dario J. Braun, Daniel en Gio van alle markten thuis. Voor zover wij van Haerlems Bodem dat kunnen beoordelen heeft de shop drie gastheren in huis die de ideale mix hebben gevonden tussen de old skool van toen en het ‘fashion hippe’ van nu.

DARIOS Barbershop
Kleine Houtstraat 121
2011 DL Haarlem
023-5835628
http://dariosbarbershop.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here