Het beginnen van een eigen, frisse, vernieuwende start-up heeft een enorme aantrekkingskracht en charme. Alleen al in Nederland komen er per jaar 150.000 start-ups bij! Haarlem is voor deze bedrijven een enorm aantrekkelijke plaats om te beginnen: er heerst een positief ondernemersklimaat en de gemeente is een goede ondersteunende factor. Dat zag Haerlems Bodem dan ook terug op de finale van Present Your Startup van Haarlemvalley in de Lichtfabriek. Bruisende start-ups, vrijgevige investeerders en een knetterende ondernemingszin. Een verslag van een boeiende avond.

Al bij aankomst bij de Lichtfabriek worden we enthousiast. Han Huiskamp, oprichter van finalist Green Battery, staat stralend en vol trots naast de aanhangwagen met daarin zijn ‘groene accu’. Het muisstille apparaat voorziet de iets verderop staande lichtmast van groene stroom. Een foto maken mogen we echter niet, maar daar heeft Han een goede rede voor: “Groene stroom moet een goede naam krijgen. Ik heb heel veel tijd, geld en energie gestoken in een goed werkend product. Ik ben bang dat als andere bedrijven dit na willen maken, ze rotzooi gaan leveren. Dat is niet alleen slecht voor de markt, maar óók voor de naam van het product. Ik wil laten zien dat het leveren van groene stroom makkelijk én goed kan. Rendement combineren met wereldredden! Want we moeten nou eenmaal nieuwe energievoorzieningen aanboren”.

HaarlemValley-HB05

Zien en gezien worden
Een prima insteek, Han. Maar hoe zit het met je mede-finalisten? Bij de VIP-borrel, waar we hartelijk ontvangen worden door de organisatie, hebben de diverse start-ups zich op heel veel verschillende manieren geprofileerd. Digitale Nazorg, een start-up die nabestaanden helpt bij de wirwar aan online en digitale zaken die een overledene nalaat, heeft keurig op iedere staantafel pennen en een foldertje achter gelaten. CloudGames, een spelletjesplatform, heeft speciaal voor de avond een spelletje geprogrammeerd en lokt geïnteresseerden met mooie prijzen. En ook BarDoggy, de app die jouw bron van gezelligheid in de horeca moet worden, zet zichzelf in de spotlight: met een spelletje kan een gratis drankje gewonnen worden.

Rosalie Smit, directeur van MKB Haarlem, is erg te spreken over het evenement. “Het hele Haarlemse bedrijfsleven wordt bij dit evenement betrokken: van investeringsmaatschappij tot advocatenkantoor. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Haarlem heeft het beste start-up klimaat van de hele metropoolregio.” Ook jurylid Margot Span vindt dat het opvallendst aan het evenement. “Ik zie hier enorm veel energie en synergie. Dat is toch geweldig?” Wij vinden het op de borrel nog vooral een evenement van zien en gezien worden, met veel mannen in pak en vrouwen in mooie jurkjes. Maar de sfeer zit er goed in!

Nog even doorzagen
Jort Kelder opent de avond op voor hem kenmerkende wijze: met veel energie en een beetje branie. Uw verslaggever moest daar even aan wennen, maar hij is overduidelijke de juiste man voor deze job: hij stelt slimme vragen aan de finalisten na hun pitch en zet de uitgenodigde investeerders en mensen in de zaal op scherp door continu om bedragen te vragen. Zijn inzet zorgt er voor veel van de start-ups voor dat er hier en daar de nodige extra euro’s worden binnengesleept. En hoewel de ene pitch overduidelijk sterker is dan ander, maakt hij geen onderscheid en geeft hij iedere start-up even veel aandacht. Hij trekt zich dan ook vrij weinig aan van de tijdslimiet die hem is opgelegd: waar hij investeringskansen ziet neemt hij gerust de tijd de investeerder nog even door te zagen.

HaarlemValley-HB04

Hoewel we bij het doen van een klein vooronderzoek een duidelijke voorkeur hadden, overtuigen vrijwel alle pitches en wordt de keuze naar mate de avond vordert dan ook steeds lastiger. De spanning hangt in de lucht en bij de borrel lijkt al het geroezemoes speculatie over de mogelijke winnaar te zijn. We krijgen een vermakelijke Tedtalk voorgeschoteld om de tijd waarin de jury overlegt te overbruggen, maar ook die leidt niet af van de vraag wie er nou toch gaat winnen.

Zivver
Uiteindelijk worden de prijswinnaars met veel applaus, confettikanonnen en fotoflitsen bekend gemaakt: de publieksprijs gaat naar Chattable, een bedrijfje dat tafels in restaurants beschikbaar stelt aan alleen reizende zakenmensen, die via een app kunnen matchen met andere voor hen interessante reizigers en zo nooit meer alleen hoeven eten. (Lekker eten en gezelligheid met elkaar combineren klinkt ons prima in de oren!). De juryprijs gaat naar Zivver, dat zichzelf op de kaart wil zetten als de grootste privacyspecialist voor het bedrijfsleven van de toekomst. Met een strakke pitch en een goed verhaal hebben beide bedrijven zich goed op de kaart gezet. En hoewel de andere bedrijven niet in de prijzen zijn gevallen, is er het nodige geld opgehaald! Enthousiast en gedreven verlaten we de Lichtfabriek, met eigen dromen van ondernemingen en geld binnenharken. Want al wat daarvoor nodig lijkt te zijn, is een goed idee, een keihard doorzettingsvermogen én een sympathiek initiatief dat ervoor zorgt dat je jezelf ten overstaan van gulle investeerders op de kaart kunt zetten.

HaarlemValley-HB03

 

Meer info: www.haarlemvalley.nl

Fotografie: Wiebrig Krakau

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here