Gisterochtend werd ik wakker met het gevoel dat ik nog droomde en hier bovenop zelfs nog midden in een nachtmerrie zat. Al pratend met mijn omgeving en scrollend over de social media zag ik dat vele dit gevoel met mij deelden. Hoe kan het gebeuren dat iemand die zich openlijk uitspreekt tegen vrouwen, tegen bepaalde religies en tegen bepaalde geaardheden president van de Verenigde Staten is geworden? Iemand die bewezen gelogen heeft en waarvan zijn agenda als president nog volledig onduidelijk is, is nu de machtigste man van dat land. Misschien wel van de hele wereld.

Ik draag zo’n gevoel eigenlijk de hele dag met mij mee, zoals wel vaker als er heftige dingen in de wereld gebeuren. Alles gaat gewoon door; zwemmen met onze jongste zoon, dochterlief uit school halen maar bij alles zit dit onaangename onderbuik gevoel. Elke woensdagmiddag judoot onze dochter bij Dojo Munen Muso in de slachthuisbuurt in Haarlem. En ook gisteren bracht ik haar daar heen. Ik had wel gelezen dat er een wethouder zou komen om een convenant te tekenen maar had er niet bewust bij stil gestaan. Het bleek dat de Munen Muso de eerste sportvereniging is die de verklaring “Gelijke behandeling in de sport” tekende. In het convenant staat dat de vereniging alle mensen respectvol en gelijkwaardig zal behandelen en discriminatie op welke grond dan ook verwerpt. Diversiteit zal bespreekbaar worden gemaakt en de vereniging zal bewust een veilig klimaat creëren zodat iedereen zichzelf kan en mag zijn en zich veilig voelt om te sporten. Iets verklaren wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn maar het dus blijkbaar niet is.

Sport

De wethouder Merijn Snoek (jeugd, onderwijs en sport) sprak naar de ouders en kinderen uit dat hij hoopt dat vele verenigingen het goede voorbeeld zullen volgen en de stad Haarlem binnenkort alleen maar verenigingen kent die diversiteit en respect in de sport bespreekbaar hebben gemaakt. Een streven waarmee je als sportvereniging niet alleen vindt dat iedereen gelijk behandeld moet worden maar hier dus ook een handtekening onder zet. Een mooi streven.

Sport

Deze gebeurtenis kwam juist tijdens deze dag nog meer binnen dan op andere dagen. Die regenboogvlag, de verschillende jongens en meisjes in judo pakken, de verschillende instanties die samenwerken om dit te bewerkstelligen. Het is allemaal niet vanzelfsprekend en het gaat ook zeker niet vanzelf, dat is nu wel gebleken. Niets doen en denken dat het goed komt is niet genoeg. Hopelijk volgen er nog veel meer sportclubs en verenigingen. En ik hoop dat deze lijn op veel verschillende plekken, en dus niet alleen in de sport, wordt doorgezet. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik iets geruster in slaap viel afgelopen nacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here