De coronacrisis raakt vele Haarlemse ondernemers hard. Het kabinet heeft een uitzonderlijk pakket van noodmaatregelen vastgesteld. De gemeente Haarlem biedt daarnaast een aantal aanvullende lokale maatregelen om lokale ondernemers nog meer bij te staan in deze moeilijke tijd, zoals uitstel van lokale belastingen en heffingen. 

Gemeente steunt ondernemers financieel

De aanvullende lokale maatregelen van de gemeente zijn:

  • De betaling van alle gemeentelijke belastingen voor ondernemers wordt uitgesteld tot tenminste 1 juli 2020. Hierbij gaat het om onroerendezaakbelasting (OZB), toeristenbelasting, precariobelasting, reclamebelasting en bijdrage BedrijfsInvesteringsZone (BIZ). Begin juni 2020 wordt gekeken of langer uitstel noodzakelijk is.
  • De gemeente geeft uitstel van betaling aan ondernemers voor lopende vorderingen van de gemeente, en stuurt geen boetes of verhogingen. Dit is maatwerk. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14023, antwoord@haarlem.nl
  • Voor restaurants en cafés met terrassen en winkels geldt dat de precariobelasting wordt opgeschort tot tenminste 1 juli 2020. In juni wordt gekeken of langer uitstel noodzakelijk is.
  • Voor de reguliere evenementen die de gemeente subsidieert en die door het coronavirus niet doorgaan wordt in overleg met de organisaties de al gemaakte subsidiabele kosten vergoed. De gemeente gaat hier coulant mee om en denkt mee met de organisaties.
  • De gemeente maakt uitstaande betalingen aan ondernemers zo spoedig als mogelijk over. 
  • De gemeente biedt ondernemers hulp bij het invullen van formulieren voor de aanvraag van vergoeding bij de Rijksoverheid. Je kan je hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar antwoord@haarlem.nl. Een team bij de gemeente helpt jou dan verder.
  • Ben je ZZP’er en heb je vragen? Mail deze naar antwoord@haarlem.nl. Vanaf maandag 23 maart hebben we op werkdagen een spreekuur van 10:00  tot 12:00 uur. Je kan bellen naar 14023. Met dit spreekuur ondersteunt de gemeente jou en willen we ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk hulp krijgt bij financiële problemen.
  • Heb je al een belastingaanslag ontvangen van Cocensus, ben je ZZP-er en heb je uitstel van betaling nodig? Neem dan contact op met Cocensus, te bereiken op werkdagen van 9:00 – 13:00 uur, telefoonnummer 023 – 5563400, keuze 1. 
  • Heb je als ondernemer goede ideeën om andere ondernemers te helpen? Mail het naar antwoord@haarlem.nl en we verbinden jou met ondernemers en instellingen.

Met deze maatregelen krijgen ondernemers extra ondersteuning in deze moeilijke periode. De gemeente Haarlem kiest hier voor om met deze maatregelen de eerste nood onder ondernemers te verzachten. We willen voorkomen dat ondernemers in financiële problemen komen. Ondertussen gaat de gemeente aan de slag met nog meer maatregelen. Hou daarvoor de informatie op haarlem.nl/nieuws/coronavirus in de gaten. Mocht je vragen hebben, bel met 14023 en we helpen je zo goed mogelijk verder.

Waar kunnen ondernemers terecht?

Voor algemene vragen over maatregelen voor ondernemers: kvk.nl/corona.

Voor maatregelen vanuit de Rijksoverheid:  rijksoverheid.nl.

Voor vragen over gemeentelijke regelingen: Haarlem.nl/coronavirus.

Of stel uw vraag aan antwoord@haarlem.nl of bel 14023. Een expertteam van de afdeling Economie zit klaar om vragen van ondernemers te beantwoorden. 

Meer Haerlems Bodem? Check hier de lekkerste pannenkoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here