De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Dit is natuurlijk altijd spannend. Maar pas echt spannend voor jongeren die dit jaar voor het eerst naar de stembus mogen, waaronder ik. Maar hoe bereiden mijn leeftijdsgenoten zich voor? Ik ben benieuwd hoe zij tegen de (Haarlemse) politiek aankijken en wat zij vinden van de Gemeente Haarlem.

Waarom ga ik stemmen?

Als kind vond ik het voeren van debatten ontzettend leuk. Ik had dan ook altijd een sterke mening over verschillende onderwerpen. Met de landelijke verkiezingen vorig jaar baalde ik dat ik nog niet mocht stemmen. Mijn vader bood mij zijn stem aan, mits ik mijn keuze kon onderbouwen met argumenten. Ik ben intensief debatten gaan kijken en heb de partijen met elkaar vergeleken. Uiteindelijk is mijn vader met mijn stem naar de stembus gegaan. Maar dit jaar mag ik helemaal zelf naar de stembus! Dit vind ik ontzettend leuk, maar op wie moet ik nou eigenlijk stemmen? Het wordt een zoektocht naar standpunten van verschillende partijen op verschillende websites. Alle voor -en tegens onder elkaar en afstrepen. Kortom, ik ben dit jaar een ‘zwevende’ kiezer. Daarom heb ik mijn leeftijdsgenootjes benaderd en gevraagd waar zij 21 maart op gaan stemmen en waarom.

Milo – “Meer opties voor uitgaan zou fijn zijn, maar dat is meer aan de ondernemers dan aan de gemeente denk ik.”

Milo – Heeft een tussenjaar – Ouders stemmen D66

Hey Milo, wat vind jij belangrijk in Haarlem?
“Ik vind dat Haarlem de hondenbelasting zou moeten afschaffen. Of betere investeringen zou moeten doen met de hondenbelasting. Ook vind ik de weg die smaller is geworden bij de Amsterdamse poort echt onnodig. Het is bedoeld zodat kinderen daar kunnen spelen, maar welk kind wil er nou naast een grote weg spelen.”

Waar wil jij op gaan stemmen en waarom?
“Op D66. Bij de landelijke verkiezingen vond ik ze wel goed. Maar als de verkiezingen er zijn ben ik zelf op reis, dus ik weet nog niet zeker of ik echt ga stemmen.”

Wat zou jij willen veranderen in Haarlem?
“Ik vind dat we een schone stad hebben, dus daar zou ik niet echt iets aan veranderen. Maar meer opties voor uitgaan zou fijn zijn, maar dat is meer aan de ondernemers dan aan de gemeente denk ik.”

En lees je een beetje de krant?
“Mijn ouders hebben de Volkskrant en als de ‘Haarlemmer’ hier ligt dan lees ik soms wel wat.”

Vind je het cool dat je nu mag stemmen?
“Ja, ik vind het wel fijn. Ik was er vroeger veel meer mee bezig dan nu. In groep 8 vond ik het zeker interessant, maar op dit moment ben ik meer met mijn reis bezig.”

En als jij zelf een politieke partij zou oprichten, wat voor standpunten zou je dan hebben?
“Sowieso tegen discriminatie, van die zeikcultuur af. Ook met de Zwarte Pieten discussie zou ik graag een middenweg willen zien, een soort compromis. Dus mijn hoofdstandpunt zou zijn: discriminatie tegengaan.”

Ilja – “Jongeren worden ouder, wij zijn de toekomst.”

Ilja – Studeert werktuigbouwkunde in Utrecht – Moeder stemt VVD, vader stemt D66

Wat vind jij belangrijk in Haarlem?
“Ik vind de stad auto-onvriendelijk. Ik heb zelf geen rijbewijs, maar als mijn moeder mij naar het station brengt, zijn we gauw een halfuur onderweg. Het verkeer staat altijd vast en alles is eenrichtingsverkeer. Ook de parkeerpassen zou ik graag weg willen hebben.”

Weet je al een beetje waar je op wil stemmen?
“Ik heb me er eigenlijk nog niet echt in verdiept, maar als ik ga stemmen dan ga dat wel doen. Ik vind niet dat je zomaar ergens op moet stemmen. Ik denk dat ik het later pas echt interessant zou vinden, nu nog niet.”

Waarom vind je het belangrijk dat jongeren stemmen?
“Jongeren worden ouder, wij zijn de toekomst.”

Wat voor standpunten zou jij hebben als je een eigen partij zou oprichten?
“Ik zou ervoor zorgen dat de docenten beter gecontroleerd worden. Ik vind niet dat iedereen zomaar docent mag worden, sommige docenten zijn namelijk gewoon echt slecht en mogen wat mij betreft niet lesgeven.”

Gemeenteraadsverkiezingen
Jip – “Jongeren moeten ook gewoon iets kunnen zeggen.”

Jip – 6vwo op het Sancta Maria – Zijn moeder stemt GroenLinks, D66 of PvdA

Hey Jip, waar ga jij op stemmen 21 maart?
“Op GroenLinks zou ik wel stemmen.”

Doe je veel aan cultuur?
“Nee. Wel films en Patronaat, pop-optredens.”

Lees je de krant?
“Nee absoluut niet. De NOS af en toe op de app.”

Ben je meer geïnteresseerd in de regionale of nationale politiek?
“Beide geen interesse, als ik moet kiezen internationaal. Ik ga wel heel lekker op het lezen van Facebookcomments en dan vooral Haarlem gerelateerde dingen. Dat is puur genieten.”

Heeft dat met de politiek te maken?
“Nee, lol…”

Waarom vind jij dat jongeren moeten stemmen?
“Het is ook onze stad. Anders wordt het echt zo’n ‘ouwe-lullenstad’, dat is wel saai. Mijn oma en opa zeiden, dat ze vonden dat de straatnaambordjes niet goed te lezen zijn, nou daar ‘caren’ jongeren dus niet echt om. Jongeren moeten ook gewoon iets kunnen zeggen.”

Als jij de burgemeester was van Haarlem, wat zou jij dan veranderen?
“Het aanzicht van Haarlem. Meer projecten opstarten op sociaal vlak. Dingen die bewoners zouden kunnen bijdragen. Evenementen organiseren, leuke activiteiten. Meer burgerinitiatief. Als je bijvoorbeeld naar Vlieland kijkt, daar zijn ziekleuke activiteiten, dat wil ik ook in Haarlem.”

Maartje – “Heleboel kwesties betreffen jongeren ook. Het zou oneerlijk als we alleen volwassenen dingen laten bepalen.”

Maartje – 6vwo op het Stedelijk Gymnasium – Vader stemt D66, moeder stemt GroenLinks

Wat vind jij belangrijk in onze stad?
“Niet te veel auto’s in de binnenstad. Verder vind ik onderwijs en het behoud van de stad belangrijk.”

Heb je je een beetje verdiept in de verschillende partijen?
“Zeker. Twee jaar geleden had ik een project op school over de verkiezingen, sindsdien boeit het me wel. Ik heb me nu al een beetje ingelezen, maar nog niet helemaal.”

Weet je al waar je op wil stemmen?
“CDA.”

Waarom?
“Landelijk zou ik dat nooit doen. Maar de fractie van D66 in Haarlem vind ik niet heel goed, de stemmen zijn te verdeeld in hun partij. CDA is concreet, goede samenwerking, geen puinhoop. De ideologie bij CDA is regionaal niet aan de orde.”

Wat zijn voor jou standpunten die een partij in deze stad mee moet nemen?
“Beschermd stadsgezicht. Zonde als dat weggaat om commerciële doeleinden. Meer groen.”

Lees je een beetje de krant?
“Ik lees het Haarlems Dagblad en de Volkskrant in het weekend.”

Hoe vind je het dat je nu mag stemmen?
“Superleuk, ik ben blij dat ik mag stemmen. Bij het parkeerreferendum mocht ik ook stemmen, dat was ook leuk.”

Waarom denk jij dat jongeren zouden moeten stemmen?
“Heleboel kwesties betreffen jongeren ook. Het zou oneerlijk zijn als we alleen volwassenen dingen laten bepalen.”

Als je zelf een politieke partij zou willen oprichten, wat voor standpunten zou je dan hebben?
“Ik vind dat we een verzorgingsstaat moeten blijven. Iedereen moet meedoen in de samenleving. Iedereen draagt iets bij in de samenleving. Ook wil ik Nederland groener maken.”

Lucie – “We moeten de kennis van de oudere generatie en jongere generatie mengen”

Lucie – Studeert lerares Engels – Vader stemt GroenLinks of D66, moeder stemt PvdA

Wat vind jij belangrijk in onze stad?
“Ik vind dat we de cultuur moeten behouden. We are Public vind ik al heel tof, het Patronaat, meer van dit soort dingen. Voor elke doelgroep. Ik wil niet dat de binnenstad wordt verbouwd. We hebben een mooie oude Bavo.”

Wat zijn voor jou standpunten die een partij in deze stad mee moet nemen?
“Niet een te rechts beleid. Ik kom uit een linkse familie. Ik vind cultuurbehoud heel belangrijk. Ook het onderwijs is belangrijk, we hebben veel scholen maar te weinig leraren. Daar wordt te weinig geld in gestoken. Meer verschillende soorten horeca gelegenheden. Ik mis een leuke plek om te dansen. Mensen onder de achttien gaan alleen maar naar de Stalker, dat wil ik niet.”

Waar moet er volgens jou echt aandacht aan worden gegeven in Haarlem?
“Het is lastig om terug te zien waar partijen nou echt voor staan.”

Weet je al waar je op wil stemmen?
“Groenlinks vind ik goed, iets te links misschien. Ik houd wel van een concrete aanpak. Het midden wijkt iets af. ik vond de fractievoorzitter landelijk heel goed, Pechtold. Ik twijfel nog.”

Waarom moeten onze leeftijdgenoten stemmen volgens jou?
“Ik vind het belangrijk dat je je bewust bent in wat voor maatschappij je leeft. Jongeren weten dat zij een stem hebben en moeten hun mening dus ook uiten. Ik vind het heel suf als je 18 bent en niet weet waar je op wil stemmen. Je moet toch weten wat er in de wereld gebeurt. We moeten de kennis van de oudere generatie en jongere generatie mengen.”

Als je zelf een politieke partij zou willen oprichten, wat voor standpunten zou je dan hebben?
“Een beetje zoals GroenLinks. Milieu verbeteren. Nederland moet zijn cultuur behouden. Verschillende landen en culturen accepteren en verwelkomen. Tolerant tot wat er mogelijk is. Verder zou ik meer geld in onderwijs en zorg willen stoppen.”

Wat zou jij veranderen als je burgemeester was van Haarlem?
“Ik vind het belangrijk dat er woongelegenheden komen, vooral voor jongeren. De Sting die in Brinkmann komt, daar zouden dus huizen moeten komen. V&D wordt Hudson Bay, dat vind ik echt heel dom. Minder grote ketens. Maak er woongelegenheden van! Voor verschillende prijzen en doelgroepen. In Haarlem moet het echt mogelijk worden om als student een plek te vinden. Dit is ook de reden dat ik nog thuis woon.”

Tot slot

Bedankt aan iedereen die zijn en haar mening wilde delen voor dit artikel! Ik ben er stiekem nog steeds niet helemaal over uit, maar ik ben in ieder geval een heel stuk wijzer geworden. Gelukkig is er voor de draaikontjes onder ons nog de stemwijzer. Mijn leeftijdgenoten hier in Haarlem hebben over het algemeen gelukkig wel een beetje kennis over de gemeenteraadsverkiezingen, daar ben ik erg blij om. Het was leerzaam om van iedereen te horen waar zijn en haar interesse en aandachtspunten liggen. Nu nog dat vakje mooi inkleuren. Ik wens iedereen veel succes 21 maart!

Fotografie: Hans Palmboom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here