Teruggevonden dagboekfragmenten, die de negentienjarige verzetsheld Hetty van der Togt tijdens haar gevangenschap in 1944 op haar lichaam met zich meesmokkelde, komen tot leven in de voorstelling ‘Dagboek 44 45‘. Dansgroep Haarlem vertelt het verhaal over verraad, verzet, verdrukking en verdriet, maar vooral over hoop. De productie beleeft in Haarlem haar première en gaat daarna het land in.

Dagboek op toiletpapier

Na haar arrestatie in 1944 belandt verzetsstrijder Hetty in verschillende gevangenissen. Daar hield zij een dagboek bij. “Hetty noteerde alles op verschillende briefjes, stukken karton en zelfs toiletpapier. Alles wat ze maar kon vinden. Deze briefjes droeg ze heimelijk tijdens haar gevangenschap op haar lichaam met zich mee en hebben de oorlog, net als zij, overleefd,” vertelt choreograaf en artistiek leider van Dansgroep Haarlem Haya Maëla. “Hetty beschrijft het ware onmenselijke werk en leven, inclusief de staking en sabotage die de vrouwen in het gevang uitvoerde.” Na haar overlijden in 2011 vonden de kinderen van Hetty een tas op zolder met hierin, netjes gebundeld, de notities. Dorien Reitsma-Hoogeweegen, dochter van Hetty, werkte de tekst uit tot een chronologisch verhaal. Een verhaal dat Hetty zelf nooit kon vertellen.

Het tasje van Hetty
Fragment uit de dagboeknotities

Verder met leven na de oorlog

“Toen ik in contact kwam met Dorien en over de dagboeknotities en het verhaal van haar moeder hoorde, raakte mij dat direct. We besloten er een voorstelling van te maken. Tijdens het stuk volgen we de chronologie van Hetty’s verhaal. Ik ben met mijn dansers op zoek gegaan naar de mensen achter de namen. Ik probeer een antwoord te vinden op de vragen hoe je dergelijke verschrikkingen overleeft, hoe belangrijk de vriendschappen zijn die je ter plekke maakt en hoe je weer verder moet met je leven na de oorlog.”In de dansvoorstelling straalt in elke scène wel een sprankje hoop door bij de personages. Hoop op een beter leven. En dat kwam er, want tijdens de laatste maand van de oorlog in 1945 lukte het een clubje vrouwen om te ontsnappen.

Gevangenis Oranjehotel is een van de speelplekken

Na de première in Haarlem op 28 augustus, is Dagboek 44 45 ook nog te zien in Utrecht en Den Haag. Het Oranjehotel in Den Haag is een van de speelplekken. Maëla: “Daar heeft Hetty zelf ook gevangen gezeten. Hoe bijzonder is het, om het verhaal dat zich daar afspeelde op diezelfde locatie te spelen!” In elke stad wordt samengewerkt met een lokale dansgroep, die een deel van de voorstelling voor haar rekening neemt en figureert in de grotere scènes. Haya Maëla: “Door samen te werken met dansscholen die moderne dans op hoog niveau aanbieden, wordt een project van deze omvang realiseerbaar.”

Een voorproefje van de voorstelling

Dagboek 44 45–Dansgroep Haarlem is te zien op 28 en 29 augustus 2021 in Theater de Liefde in Haarlem, op 23 en 24 oktober in Werkspoorfabriek in Utrecht en op 8 en 9 januari 2022 in het Oranjehotel in Scheveningen. Kaarten zijn verkrijgbaar via http://www.dansgroephaarlem.nl/

Fotografie: Familie-archief en Hans Guldemond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here