Dinsdag 9 juli houdt het College van Burgemeester en Wethouders een inloopspreekuur. In de Grondwet staat dat de Gemeenteraad de belangrijkste besluiten neemt in de gemeente. Reden genoeg dus om met deze bijzondere mensen te praten, en wij van HB weten dat sommigen van de wethouders ook wel van een biertje houden 😉

College van Burgemeester en wethouders

Het College bestaat momenteel uit vijf wethouders onder leiding van Burgemeester Jos Wienen. Dat is anders dan de gemeenteraad, die direct wordt verkozen middels gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners kiezen voor vier jaar de raadsleden, en de raad heeft drie taken: volksvertegenwoordiging, kaders stellen en controleren van het College van Burgemeester en Wethouders. De raadsleden bepalen op hoofdlijnen wat er in de gemeente moet gebeuren. Het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) voeren uit wat de Gemeenteraad heeft besloten. Het College van Burgemeester en Wethouders mag over een aantal onderwerpen zelf besluiten maken. Dit staat in de wet geschreven én er zijn afspraken gemaakt tussen de Gemeenteraad en het College over wanneer dit mag.

Gesprek met College van B&W

Gesprek met College van B&W

Op de bovenstaande foto zie je het College van Burgemeester en Wethouders, met links gemeentesecretaris Jan Scholten. Naast hem staat Wethouder Jur Botter (D66). Hij gaat over Onderwijs, Jeugd, Overheidsparticipatie, Bedrijfsvoering en Vastgoed. Een plekje naar rechts staat de jongste wethouder van Haarlem: Robbert Berkhout (GroenLinks). Zijn portefeuille is Duurzaamheid, Klimaat, Milieu, Mobiliteit en Economie. In het midden prijkt onze Burgemeester Jos Wienen en aan zijn linker zij staat GroenLinks wethouder Marie-Thérèse Meijs. Zij gaat over Zorg, Welzijn, Volksgezondheid, Ouderen, Wonen en Cultuur. Dan Wethouder Merijn Snoek (CDA). Hij beheert Financiën, Sport, Beheer en onderhoud en Dienstverlening. Tot slot helemaal rechts is daar Wethouder Floor Roduner van de PvdA. Zijn portefeuille is Ruimtelijke Ontwikkeling, Grondbeleid, Monumenten, Sociale Zaken, Schulden en Minima.

Kortom: Lijkt het jou wel wat om in gesprek te gaan met deze politici? Kom dan dinsdag 9 juli vanaf 16:30 uur naar de centrale bibliotheek in de Gashuisstraat. Meer informatie vind je op gemeentebestuur.haarlem.nl.

HB Podcast Politics

In HB podcast Politics spreken wij met de wethouders. Luister hier naar de gesprekken die we tot dusver gevoerd hebben met Robbert Berkhout, Jur Botter, of Marie-therese-meijs.

Foto Wienen: Wiebrig Krakau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here