De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 31 december 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen nu al van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als negende is Peter Haitsma aan de beurt, beter bekend als MC Haits.

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
“In 2011 ben ik gestart met mijn onderneming. Ik deed het daarvoor altijd als hobby maar toen men mij ervoor ging betalen ben ik een onderneming gestart. Ik werkte ernaast fulltime maar in 2015 heb ik alles opgezegd en ben ik volledig mijn dromen gaan najagen.”

Wat doe je precies?
“Ik ben master of ceremonie (MC), dat houd in dat ik evenementen zoals bijvoorbeeld festivals presenteer en dat mag ik doen over de hele wereld, van China, India, Amerika tot aan geheel Europa. Daarnaast huren artiesten mij in om hun show tot hoger niveau te tillen, zoals bij Lucas & Steve, Sander van Doorn en haarlemse helden Chocolate Puma.”

Heb je in deze crisis je onderneming aan gepast?
“De crisis heeft mijn onderneming hard geraakt, geen festivals, geen evenementen en geen horeca betekent voor mij geen enkele show. Ik vind het jammer dat in de media en door de politiek onze branche nauwelijks of niet genoemd word. Deels omdat men alleen maar de grote namen kent uit onze industrie die financieel prima deze periode doorkomen, alleen daarnaast zijn er duizenden (vooral) zzp’ers in onze industrie die nu tot misschien wel ver in 2021 geen werk hebben. Van podiumbouwers, productiemensen tot en met minder bekende artiesten, terwijl wij wel een grote sector zijn in Nederland en een groot export product voor de wereld. Iedereen kijkt naar Nederland op het gebied van festivals en artiesten.”

Denk je dat de wereld er anders uit ziet hierna? Zo ja, hoe?
“Ja, ik denk zeker dat de wereld er anders uit gaat zien hierna. Evenementen zullen anders worden ingericht, milieu en gezondheid gaan ook in de evenement industrie belangrijk worden. Ik ben echt benieuwd of de aankomende jaren echt grote evenementen als een Tomorrowland, Parookaville, Mysteryland kunnen blijven bestaan en of de mensen ook nog kaartjes durven te kopen met in hun achterhoofd de gebeurtenissen van afgelopen maanden. Nu roept iedereen van wel maar zou jij nu al een kaartje kopen voor volgend jaar?”

Wat is tot nu toe je hoogtepunt geweest?
“Dat was een show in India voor honderdduizend mensen waar ik  een festival mocht hosten voor het goede doel. We hebben met de opbrengst tienduizend kinderen uit de sloppenwijken naar school kunnen krijgen voor de aankomende tien jaar.”

En wat was een dieptepunt?
“De afgelopen maanden met het coronavirus zijn wel echt mijn dieptepunt van mijn onderneming. Alles op nul.”

Wat is tot nu toe je grootste les geweest?
“Dat is nu makkelijk gezegd, maar zorg voor een buffer in mindere tijden. Probeer elke maand iets opzij te zetten voor als je een mindere omzet periode hebt. Verder heb ik alles opzij gezet om mijn dromen achterna te gaan en ik kan zeggen dat ik veel van mijn dromen (er moet altijd wat overblijven om te dromen) heb waar kunnen maken, dus ga ervoor hoe spannend het soms ook is.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Ik vind Haarlem een topstad: creatief, muzikaal en ondernemend dus heel eerlijk mis ik niks. Wel ben ik van mening dat de nachthoreca wat diverser en uitgebreider mag. Maar, ik besef me wel degelijk dat Amsterdam om de hoek ligt dus dat dat moeilijk is.”

“Ik sluit het niet uit dat na deze corona crisis mijn onderneming wel zal veranderen”

MC Haits

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet?
“Ik heb een aantal Haarlemse ondernemers die ik enorm waardeer maar als ik nu een voorbeeld voor mij zou moeten noemen is dat Chocolate Puma (ex-Haarlemers), deze mannen vierden een paar jaar geleden hun 35-jarig jubileum in de muziekindustrie en beide heren hebben mega hits gehad (denk aan The Goodmen met Give it up) maar zij zijn nog steeds elke week (ook nu tijdens de coronacrisi) te vinden in de studio. De meest hard werkende, enthousiaste, lieve, pure en vastberaden producers en artiesten die ik ken. We mogen trots zijn dat (en meer van) dat soort artiesten in Haarlem hun roots hebben.”

Tenslotte, blijf je altijd zzp’er of ga je ooit vast personeel inhuren?
“Ik bekijk dit per jaar. Ik heb wel een manager gehad maar ook hij was zzp’er. Onze branche bestaat grotendeels uit zzp’ers maar ik sluit het niet uit dat na deze corona crisis mijn onderneming wel zal veranderen.“

Meer interviews met zzp’ers? Lees Dean Marc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here