De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen nu al van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als vijfde is Sven Steverink aan de beurt.

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
“Vanaf 2001 ben ik aan de slag gegaan bij diverse evenementenbureau’s, eerst als accountmanager en later als leidinggevende sales manager. Na 10 jaar ervaring, vond ik dat dingen beter konden: origineler, efficiënter en duurzamer. Ik kon mijn vernieuwende ideeën niet kwijt en ben in 2011 met S4Events gestart. Tsja… en hoe start je dan op eigen kracht als je geen klanten uit je oude netwerk wil benaderen? Ik kan me nog herinneren dat ik gewoon door de Waardepolder ben gaan rijden, schriftje op schoot om alle bedrijfsnamen op te schrijven en deze daarna koud te bellen. Mijn grootste opdrachtgever voor 2020 (is technische groothandel Wasco) komt voort uit dat eerste rondje.”

Ik denk heel goed na over de identiteit en de uitstraling van een opdrachtgever

Sven Steverink

Wat doe je precies?
“Mijn bedrijf ontwikkelt, produceert en regisseert de meest uiteenlopende evenementen voor het bedrijfsleven en overheid: van personeelsfeest tot fundraising-gala, van bedrijfsopening tot productintroductie en van vakbeurs tot weekendje-weg. Ons kantoor staat in Haarlem, maar ons werkgebied is heel Nederland. Ik denk heel goed na over de identiteit en de uitstraling van een opdrachtgever. Aan de hand van de doelgroep en de doelstelling bedenk ik vervolgens een evenement op maat, met een duidelijke boodschap.”

Heb je in deze crisis je onderneming aangepast? 
“Sinds mijn start in 2011 is één van mijn speerpunten al een lage overhead. Ik houd mijn eigen kosten zo laag mogelijk want daar profiteren mijn klanten van. Nadeel van een “lean” organisatie is dat je dus niets meer kunt aanpassen om nóg efficiënter te zijn. Ik heb in mijn 20-jarige loopbaan nog nooit een annulering gehad. Nu ben ik alleen maar bezig met annuleringen en verplaatsingen. Het houdt me 40 uur per week bezig, maar leuk is anders.”

Denk je dat de wereld er anders uitziet hierna? 
“Absoluut! Veel bedrijven verliezen nu geld en zullen de hand op de knip houden totdat ze weer vet genoeg op de botten hebben voor luxe uitgaven zoals evenementen. Minder budget betekent minder evenementenbureau’s. De eerste grote is al omgevallen, mijn voormalig werkgever de Arjan van Dijk groep is failliet. De laatste jaren is duurzaamheid een speerpunt van vele bedrijven geworden en onze evenementen zijn zo groen mogelijk qua energieverbruik en catering. Ik hoop dat deze groene revolutie niet ten onder gaat aan de nieuwe budgetten…”

Wat is tot nu toe je ZZP hoogtepunt geweest?
“De eerste keer dat ik de Wasco vakbeurs mocht organiseren. Ik trok twee weken met elf trailers door het land om dit ‘rondreizend-circus’ op vier industriële locaties neer te zetten. Wat een kick als het na zes maanden full time voorbereiding klopt. Dat je als eenling een crew van vijftig man aanstuurt en de klant zo blij is dat ik sindsdien alle edities mag verzorgen. Het is elke editie weer twee weken nauwelijks slapen, maar dat heb je er graag voor over als het je eigen “kindje” is.”

En wat was een dieptepunt?
“In mijn beginjaar wilde een opdrachtgever een buiten-evenement. Een slecht weer scenario had een kleine meerprijs, die extra kosten wilde mijn klant uitsparen. Ik dacht: klant is koning. Dus, ik heb het letterlijk zo uitgevoerd. Op de dag zelf – natuurlijk – vreselijk weer, gasten gingen snel weer naar huis en deze klant heb ik nooit meer teruggezien. Ik weet nu dat ik als serviceverlener niet louter de wensen moet uitvoeren. Ik moet mijn klanten, met mijn kennis, ook voor fouten behoeden, zélfs als dit betekent dat ze hierdoor tóch met een andere partij in zee gaan. Ik doe het goed of ik doe het niet!”

Wat is je grootste les geweest?
“Ik leer vooral nu weer dat ik zo sterk ben als mijn toeleveranciers voor locaties, techniek, catering en entertainment. Weten welke leverancier waarin uitblinkt is mijn core business. Door jarenlange samenwerking met mijn toeleveranciers is er onderling veel vertrouwen. Juist in deze periode van annuleringen, verplaatsingen, kleine lettertjes en reeds gedane betalingen, is het belangrijk dat je elkaar persoonlijk kent en op elkaar kunt bouwen. De kwaliteit, continuïteit en het vertrouwen van vaste partners zijn nu zo veel belangrijker dan telkens per klus op zoek te gaan naar de allergoedkoopste.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Haarlem is een heerlijke stad om in te wonen, maar een vreselijke stad om grote evenementen te organiseren. We hebben eigenlijk zo weinig locaties! Stel je wil met 150 man dineren en dansen, maar je klant wil geen industriële uitstraling? De Philharmonie is dikwijls al vol met eigen programmering in het weekend en dan hou je nog maar één of twee locaties over…”

Voordeel is wel dat ik in deze rubriek mag

Sven Steverink

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom?
“Haarlem grossiert in zzp’ers en kleine bedrijven. Eén van de weinige grotere bedrijven in Haarlem is Imbema. Enkele jaren geleden nam Alexander Bloemers het stokje over van dit familiebedrijf. Hij heeft heel snel een productverkopende technische groothandel veranderd in een service verlenende technische adviespartner. Dat daarbij ook technische producten verkocht worden is logisch. Door slim de nadruk te leggen op kennis en service is Imbema weer future proof. Bovendien is het nog een hele aardig vent ook. Ik leer hiervan dat ik al moet weten wat mijn klanten willen, voordat ze dat zelf weten. Dat ik altijd bij moet blijven met de nieuwste ontwikkelingen.”

Blijf je altijd zzp’er of ga je ooit vast personeel inhuren?
“Grappig dat je dat nu net vraagt. Na negen jaar in dubio te staan, had ik per 1 feb jl. iemand voor tachtig procent aangenomen. Met de naderende coronacrisis heb ik moeten besluiten om na de proefperiode niet verder te gaan. Daar baal ik enorm van, maar mijn inkomsten zijn plotseling tot nul gereduceerd en het ziet ernaar uit dat ik buiten alle steunmaatregelen val. Als we een ‘V dip’ krijgen en het straks weer business as usual is, neem ik haar zo weer aan. Ik verwacht echter langere gevolgen voor de evenementenbranche… Voordeel is wel dat ik als zelfstandige zonder personeel nu in jouw rubriek mag!”

Lees hier de vorige In Gesprek Met zzp’ers met Virginie Manjoero.

Tekst: Frank Bohm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here