Iedere maand schrijft Melvin Nieuweboer, eigenaar van Café GEWOON, een stukje tekst over onze stad en haar inwoners. Dit keer over het harde leven van een café-eigenaar in Haarlem en zijn strijd in de horeca.

cafe gewoon

“Alles begint bij die bodem” Iedereen uit een bepaalde generatie weet dan waar ik het over heb. Het was een simpele reclame, ergens begin jaren 90, waarbij het over de bodem van een pizza ging. Zonder goede bodem geen goede vulling mogelijk, was de boodschap.

“Alles begint bij die bodem”

Nu moet ik zeggen dat Haarlem een redelijk goede bodem heeft, maar de vulling er van vind ik nogal karig. Zo vind ik dat wij als grote stad veel te weinig doen aan terugkerende feesten! Daarbij wordt het de horeca-ondernemers ook niet makkelijk gemaakt; het rookbeleid, dure terrasvergunningen buiten het centrum, sluitingstijden en ga zo maar door.

We mogen overal aan mee betalen, maar krijgen nergens een voordeel voor terug. Café “Gewoon” ben ik begonnen toen het rookbeleid al ingevoerd was, maar ik snap heel goed dat er ondernemers zijn die daardoor flink achteruit zijn gegaan qua omzet, terwijl de kosten het zelfde blijven. Laat de gemeente dan eens een leuk voordeel gaan zoeken voor de horeca.

Bijvoorbeeld: goedkopere evenement- of  terras-vergunningen en hier en daar een beetje kortingen voor ons afval of gemeentelijke belastingen. Dit zijn punten die ook landelijk aangekaart moeten worden dus laat de gemeente eens lekker met Koninklijke Horeca Nederland en de regering om de tafel gaan zitten.

De cafés zijn er altijd voor de mensen en hebben een sociale functie die, wat mij betreft, best wat meer waardering mogen krijgen.

Groet,

“GEWOON” Melvin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here