Wat is een mooier tijdstip voor een toneelstuk over een kabinetscrisis dan de dag waarop de formatie na een recordtijd (en geen positief record, dat is zeker) wordt afgerond? Gidsland van Mugmetdegoudentand had geen betere dag kunnen kiezen voor de voorpremière in de Toneelschuur. Een indrukwekkend stukje introspectie over politiek, journalistiek en onze maatschappij.

In Gidsland zien we hoe het kabinet op een geheime locatie bijeen is voor crisisoverleg over een menswaardig asielbeleid. Een jonge, bevlogen presentatrice wil groen licht van de omroep krijgen voor een nieuw, journalistiek programma. De bewoonster van een door de aardbevingen getroffen boerderij in Groningen vecht voor een schadevergoeding. Een maand later treffen de drie elkaar in een live talkshow op televisie. De belangen, frustraties en wensen van de gasten botsen frontaal op elkaar. Terwijl het hele land zich voor de buis verzamelt, storten ze hun hart uit in een uitzending die niemand had voorzien.

Hoewel de onderwerpen die Gidsland aansnijdt van een nogal stevig kaliber zijn (kabinetscrisis, vluchtelingenproblematiek en instortende huizen in Groningen) wordt de voorstelling nergens saai of ingewikkeld. Op speelse en vaak humoristische wijze brengen de acteurs het verhaal tot leven, waarbij het onschuldige publiek meer dan eens in schaterlachen uitbarst. Toch verlaat je de zaal niet melig of uitgelaten: op de achtergrond heerst een onbestendig gevoel over onze toekomst, ons land en het niveau van de journalistiek.

Dat klinkt veel heftiger dan het is. Gidsland laat je achter met een gevoel dat zich niet laat omschrijven, maar zeer zeker de moeite waard is. De voorstelling is nog tot zaterdag te zien in de Toneelschuur en wij laten je weten dat je hem absoluut niet wilt missen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here