Nachtwacht Talkshow blaast de nachtcultuur nieuw leven in.

Aanstaande dinsdag 11 mei trapt Nachtwacht Haarlem af met de eerste van drie talkshows. Vanuit Patronaat is via een livestream op Facebook te volgen hoe een aantal interessante gasten met elkaar de discussie aangaan over het gebrek aan en het belang van een sterke Haarlemse nachtcultuur. Daarnaast zullen een aantal Haarlemse artiesten het podium beklimmen om de boel muzikaal nog verder op te zwepen.

“Je kunt niet zeggen ‘Ga maar naar Amsterdam.’”

Giel Beelen, tafelheer en presentator van de Talkshow Haarlemse Nachtwacht

Organisator en nachtdier Nadieh Bindels heeft BH-er Giel Beelen gevraagd op te treden als gastheer en presentator. We spraken hen beiden op bevrijdingsdag in het Patronaat en vroegen waarom de Haarlemse nacht volgens hen gered moet worden.

Giel: “Toen ik jong was ging ik vaak naar Amsterdam om te stappen maar in Haarlem was Club Stalker wel echt mijn tent. En Patronaat, maar dat was toen alleen maar bandjes. Pas later kwamen daar ook de feesten en werd het allemaal wat losser. Maar Haarlem is te lang braaf gebleven en als we ons nu willen neerzetten als serieuze en onafhankelijke stad, kan je niet zeggen: ‘Oh, het wordt donker. Ga maar naar Amsterdam. Er is dus werk aan de winkel, maar ik heb wel het gevoel dat de gemeente dat nu ook inziet.”

Verschillende meningen maar hetzelfde belang

Nadieh is al een tijdje bezig om de Haarlemse nachtcultuur op de agenda te zetten. Vier jaar om precies te zijn. Wat wil ze bereiken met haar initiatief en in hoeverre gaat de talkshow daar aan bijdragen? Ze zegt hierover: Ik was inderdaad 24 toen ik startte en inmiddels ben ik 28. Er is dus al aardig wat tijd en energie in gaan zitten en soms heb ik echt momenten dat ik denk: ik stop ermee. Maar dat duurt dan nooit lang want ik geloof hier gewoon in en ik wil dat dit onderwerp de aandacht krijgt die het verdient.” 

Terwijl ze dit zegt krijgt ze een vastberaden uitdrukking op haar gezicht. Ze vervolgt: “De talkshow is echt een geweldige manier om de dit te bereiken. Ik zet ook heel bewust mensen tegenover elkaar waarvan ik weet dat ze misschien verschillende meningen hebben, maar uiteindelijk wel hetzelfde belang hebben. Ik denk dat hun discussie er juist toe gaat leiden dat ze steeds meer op één lijn komen en samen ideeën en plannen gaan bedenken. En dat is wat ik wil bereiken.” 

Nadieh Bindels geeft niet op. “Ik geloof hier gewoon in en ik wil dat dit onderwerp de aandacht krijgt die het verdient.”

We gaan ernaar kijken

Haar missie is begrijpelijk. Een sterke nachtcultuur is namelijk niet alleen leuk voor de inwoners zelf, maar het trekt ook toeristen en andere mensen van buiten de regio aan. Dat betekent inkomsten, een bloeiende economie en een sterke positie binnen de metropoolregio Amsterdam. Daarnaast biedt het ruimte voor ontwikkeling en groeimogelijkheden voor allerlei verschillende specifieke beroepen en kunsten. Het is belangrijk dat dit gezien en meegenomen wordt in de bestuurlijke plannen.

Giel gaat als gespreksleider zijn best doen het onderste uit de kan te halen. “Het gevaar is dat iedereen een beetje blijft hangen in lauwe uitspraken van ‘we gaan ernaar kijken’ en dat is een leuk begin, maar ik wil eigenlijk aan het eind van het gesprek datums, locaties, namen en rugnummers op tafel hebben.” zegt hij.

Investeer in dit soort initiatieven

Geen vage beloftes dus maar klare taal. Daar houden we bij Haerlems Bodem wel van. We vragen ons alleen af: zitten de Haarlemmers zelf hier wel op de wachten? Is de jeugd van tegenwoordig niet veel te braaf en te mainstream?

Giel reageert: “Nee, ik denk dat het wel meevalt, want kijk om je heen. Er gebeurt op zich vanalles. Kleinschalige festivals in de Waarderpolder, hiphop events in Schalkwijk. Het is er wel maar er moet gewoon meer geïnvesteerd worden in dit soort initiatieven.” Nadieh knikt en vult hierop aan “En het zijn niet alleen de jongeren. Ook ouderen. Kijk naar House-opa Johan. Iemand als hij bewijst dat de behoefte om uit te gaan, te dansen en lol te maken echt niet stopt na je 30ste. Onze stad faciliteert nu vaak een kleine groep goedverdienende ouderstellen met hippe lunchtentjes, maar vergeet soms de wensen van de rest. En dat is precies wat ik met deze talkshows aan de kaak wil stellen. 

De eerste talkshow is 11 mei om 20:30 uur met onder andere optredens van Floyd Hemorrhoid en de Gumbo Kings en Yorick van Norden als gast aan tafel. Je kunt het live volgen via onder andere de livestream van Haerlems Bodem op Facebook.

Fotografie: Peter van Heun

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here