Edward Molkenboer uit Haarlem heeft een bijzondere missie: Goed doen voor een ander. Zelf doet hij dit al enige tijd in de vorm van koffieschenken, onder het genot van goede gesprekken met eenzame ouderen in verzorgingstehuizen. Met iets wat op een heuse movement begint te lijken, heeft hij al vele eenzame ouderen bereikt, en is er een behoorlijk arsenaal van koffieschenkers ontstaan. Maar zoals dat gaat met een movement, is Edward nog maar net begonnen. 

goed doen voor een ander Edward Molkenboer

Rock bottom

Door een extreme situatie in zijn leven werd Edward in een nieuwe richting gezet. Een typisch gevalletje rock bottom; hij raakte bijna in een persoonlijk faillissement. “Ik heb heel lang persoonlijke rijkdom en kapitaal nagestreefd, en nu was ik bijna failliet. Ik was begonnen op mijn 19de, dus heb echt de helft van mijn leven besteed aan inkomen. En daarmee ook ego, status, en alles wat daarop lijkt. Ik dacht: ‘dit wil ik niet meer.’” Edward nam zijn leven onder de loep. “Ik ben gaan opschrijven hoe mijn leven er op dat moment uitzag, mijn relatie, werk, of ik gelukkig was, van mezelf hield, of ik in staat was over mijn gevoel te praten. En ik vroeg mezelf af; Stel, ik kan vanaf morgen mijn hele leven opnieuw indelen, wat ga ik dan doen? Los van of het realistisch of haalbaar is. Ik had een leeg A4’tje voor me en begon te schrijven. Mijn zoontje kwam op nummer 1. En daarna: Ik wil goed doen voor een ander. Hoe wist ik niet. Ook wilde ik mijn gevoel volgen. Twee jaar psychotherapie heeft me daar enorm bij geholpen. Nu volg ik alleen nog maar mijn gevoel, en kan ik mezelf kwetsbaar blijven opstellen. Een consequentie daarvan is dat je veel meer gaat delen met mensen. En dan krijg je ook heel veel terug, zo vertelde mijn tante over het initiatief koffieschenken. Dat ben ik gaan doen en dat doe ik nu nog steeds. Daaruit is mijn stichting ‘Goed doen voor een ander’ ontstaan. Omdat ik 1,5 jaar eerder had opgeschreven; ik wil goed doen voor een ander.”

Wat kan ik van u leren?

Wat bleek tijdens de koffiepraat? Anders dan bij de koffie-automaat op een willekeurig kantoor, gingen de gesprekken niet over actualiteiten. “De meeste ouderen zijn daar niet zo mee bezig, hebben geen idee van wat er zich afspeelt.” Edward dacht toen; “Ik moet terug naar vroeger, want daar zit het langetermijngeheugen.” Hij begon de vraag ‘wat kan ik van u leren? te stellen, wat een ware vloedgolf aan prachtige verhalen opleverde. “Dus op een gegeven moment stelde ik alleen nog maar die vraag. De verhalen bleven komen en ik wilde mensen van hun kamer halen. Maar ik stond in mijn eentje koffie te schenken, dus dat ging niet. Ik had versterking nodig”.

Goed doen voor een ander koffieschenken

“Soms verblijven mensen op een gesloten afdeling, die mensen tref je hier niet. Zo was er een man die ik met koffieschenken altijd van zijn kamer haalde. Zijn vrouw zit op zo’n gesloten afdeling, iets verderop is dat. Een van de eerste keren dat wij hem kwamen ophalen, vertelde hij ons over zijn vrouw en dat hij haar zo weinig zag. Toen hebben wij hen bij elkaar gebracht. Wij zaten echt met tranen in onze ogen, want ze hadden elkaar een tijd niet gezien, terwijl ze gewoon bij elkaar om de hoek zaten! Dan heb je zo’n lang huwelijk gehad en dan is dit wat het nu is.”

Aan de kant gezet

Oude mensen zijn ook jong geweest, maar vaak lijken jonge mensen zich dat niet te beseffen. Zij waren zoals jij en ik, en nu worden ze een beetje aan de kant gezet. Ze tellen niet meer mee, alsof het allemaal niets meer voorstelt zodra je bejaard bent. Edward: “Ik merk dat we ze onderschatten. We zien ze altijd als oude mensjes, en dat zijn ze natuurlijk ook, maar doordat ze twee keer zo oud zijn, hebben ze ook twee keer zoveel meegemaakt. Je kunt dat niet anders dan respecteren. Dat is levenservaring, deel dat.”

Interview Edward Molkenboer Haerlems Bodem

Een week dakloos

Edward wil anderen stimuleren om goed te doen voor mensen die in een uitdagende levenssituatie zitten. Om deze missie te testen, vond hij dat hij zichzelf in een uitdagende levenssituatie moest plaatsen. Daarom ging hij vorig jaar september een week als dakloze door het leven. Zonder pinpas, geld, of wat dan ook op zak. “In die week heb ik twee keer in een daklozenopvang geslapen. Dat was echt heel intens. Ik zat daar met mensen die drugs hadden gesmokkeld en net vrij waren, moesten re-integreren en niet wilden terugvallen. Er zat een man die zijn moeder met een mes had belaagd, mensen die misbruikt zijn… Ik ben bedreigd geweest, zat er midden in, het was heel heftig. Ik heb er heel veel van geleerd, maar heb ook zeker zes weken nodig gehad om weer een beetje bij te komen. Ik wilde iedereen helpen, dus er kwam van alles op me af.”

Zelf op straat

Edward voelde zich gesterkt door deze ervaringen; hij wilde zich alleen nog maar focussen op zijn buurtproject Koffieschenken. Hij werkte freelance in de marketing toen een opdracht werd uitgesteld, en hij zijn hart besloot te volgen. Hij ging niet op zoek naar andere opdrachtgevers en wachtte ook die uitgestelde opdracht niet af. Hij ging zijn gevoel achterna, hij ging voor de stichting. “Ik heb mezelf wederom in een uitdagende levenssituatie geplaatst door het opgeven van al mijn zekerheden. Net als tijdens mijn dakloze week, moet ik nu mensen om hulp vragen. Vrienden en familie om mij heen maken zich zorgen over mijn onzekere ‘bestaan’, maar tegelijkertijd voel ik zo duidelijk dat dit gaat lukken.”

Edward Molkenboer goed doen voor een ander

Extreme maatregelen

“Ik geloof dat als je je hart volgt, dat het altijd goed komt en dat je geholpen wordt. Soms duurt het even, maar het gebeurt. Ik geloof gewoon niet dat ik zelf ooit dakloos word, omdat ik deze keuzes maak. Dit alles overkomt me niet, ik maak elke stap bewust.” Edward gaat ver, maar om extreme situaties te veranderen, zijn extreme maatregelen nodig. Dit kun je niet aanpakken vanuit je veilige cocon, hier moet je iemand voor hebben die opstaat en zegt: Oké, ik offer mezelf op. Want ik geloof hierin, dit is te groot en te belangrijk. Dat doet Edward. En doordat hij dat doet, biedt hij ook anderen de mogelijkheid om iets bij te dragen. Om er te zijn voor mensen die zich aan het einde van hun rijke leven eenzaam voelen.

Het boek

Dat rijke leven, vol met ervaringen, vallen, opstaan en leermomenten, daar zit veel moois en waardevols in. Alle gesprekken die ontstaan door het stellen van een simpele vraag, worden gebundeld in een boek met de titel ‘Wat kan ik van u leren?’.  In februari plaatste Edward een oproep waarin hij schrijvers zocht om mee te werken aan dit boek. Inmiddels zijn bijna 50 schrijvers bezig met een hoofdstuk, voortvloeiend uit de vraag ‘wat kan ik van u leren?’, die ze zelf aan ouderen hebben gesteld.  Ze worden hierin begeleid door schrijfcoaches. Edward wil heel graag dat hoofdstuk 1 wordt geschreven door Claudia de Breij en heeft via social media een oproep aan haar gedaan. Om het boek af te maken, én ervoor te zorgen dat het op 13 december uitgegeven kan worden, zijn er nog meer schrijvers, fotografen, vormgevers en schrijfcoaches nodig.

Help Edward anderen helpen

Iedereen kan helpen met Koffieschenken. “Ik vraag aan iedereen in Nederland om slechts vier uur van hun leven te besteden aan koffiedrinken met ouderen in hun eigen buurt. De eerste keer alleen, de tweede keer samen met een vriend(in). Als in een kettingreactie neemt die vriend(in) het over, en brengt een tweede keer ook weer iemand mee. Zo neemt het aantal koffieschenkers snel toe, waardoor meer eenzame ouderen bezocht kunnen worden.” Een andere manier om Edward te helpen, is door zijn verhaal naar buiten te brengen. Of door hem te steunen, zodat hij zijn stichting kan voortzetten en groot kan maken.  Edward is nu bezig om subsidies aan te vragen, en gaat het bedrijfsleven benaderen om te sponsoren, bijvoorbeeld in de vorm van bedrijfsuitjes. Zodat er een geldstroom ontstaat richting de stichting en Edward zijn missie kan voortzetten.

Meer weten of doen?

Alle informatie over hoe het is begonnen, wat er de afgelopen maanden is gebeurd, waar Edward nu staat en wat hij allemaal nog van plan is, vind je op de website Goed doen voor een ander. Wil je koffieschenken bij een verzorgingstehuis bij jou in de buurt, meld je dan aan op de website. Mocht je jouw steentje willen bijdragen aan het boek als schrijver, fotograaf, vormgever of schrijfcoach, dan kun je je aanmelden via Doneer jouw talent. Als je op de hoogte wilt blijven, kun je lid worden van de Facebookgroep Wat kan ik van u leren. Uiteraard is Edward zelf ook te vinden op Facebook, waar hij regelmatig updates plaatst, of een oproepje die je kunt delen om hem sneller bij zijn einddoel te krijgen.

Koffieschenken - goed doen voor een anderFotograaf: Sandra Reeb-Gruber

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here