Goed voor elkaar! Haerlems Bodem richt zich liever op degenen waar wij een zwak en een groot respect voor hebben. Om wat ze doen, wie ze zijn en wat ze graag vertegenwoordigen. Omdat macht en status niets voor ons betekenen, stuurt Haerlems Bodem een vragenlijstje rond naar Haarlemmers die ertoe doen, omdat juist zij ons stadje maken tot wat het is; een fijne kleine forenzenstad waar het leuk is om te zijn.

Wie is Joost Verhagen?

“Goh wat een existentiële vraag om mee te beginnen. Joost Verhagen is een geboren Haarlemmer in ieder geval. Tot voor kort was hij vaak bij concerten of in het café te vinden. Maar daarnaast leest hij ook graag. Ik heb een beetje de indruk dat mensen me ofwel heel graag mogen, of me een verschrikkelijke snob vinden. Ik hang daar zelf overigens een beetje tussenin, haha.” 

Waar kennen we je van?
“Haarlemmers kunnen mij eigenlijk om heel verschillende redenen kennen. De meesten kennen mij waarschijnlijk omdat ik een jaar of acht geleden verantwoordelijk was voor het opzetten van de ‘Haarlemse Popscene‘. Daar vanuit organiseerde ik van alles. Zo heb ik bijvoorbeeld aan de wieg gestaan van Parksessies met Coco Groothuis en Niels van der Weiden, startte ik samen met Arno Duivesteijn de Pletterij Impro Sessies, begon ik workshops onder de naam Patro University samen met de Rob Acda Award en hielp ik mee met de Houtnacht. Zelf speel ik nog altijd in Grey Lotus, een band die progressieve rock, folk en jazz mixt op een ietwat melancholieke en introverte manier. Wellicht een aanrader om je in te verdiepen terwijl je alleen thuis zit. Vooral het album ‘Nektar‘ is iets waar ik nog erg trots op ben.

Maar het zou ook kunnen dat je me kent uit de wereld rondom de Haarlemse politiek. Ik ben al een jaar of 5 werkzaam als freelance journalist en vanuit die rol woon ik wekelijks de vergaderingen in het stadhuis bij om verslag te doen voor het Haarlems Weekblad. Voor die tijd ben ik zelf ook politiek actief geweest, maar dat heb ik laten varen om de indruk van belangenverstrengeling te voorkomen. Als journalist hoop ik een eerlijke, gebalanceerde kijk op de zaken te geven die in Haarlem spelen en de opinies van verschillende partijen zo correct mogelijk weer te geven.”

Hoe gaat het met je?
“Het gaat fysiek met mij best goed! Sinds Mark Rutte de ‘intelligente lockdown’ heeft afgekondigd probeer ik wat gezonder te leven en voldoende fruit en vitaminen binnen te krijgen. Ik ben nooit een groot sporter geweest, maar ik wandel normaal gesproken wel veel. En dat doe ik nu dan toch ook alleen als het strikt noodzakelijk is. Psychologisch merk ik wel dat het thuis zitten een tol eist. Ik mis het vooral om dingen te ondernemen me vrienden. Maar gelukkig bieden internet en telefoon hierin wel een redelijke uitkomst.”

Hoe kan Haerlems Bodem je helpen?
“Dat is een goede vraag, en ik moet een heel helder antwoord een beetje schuldig blijven. Ik denk persoonlijk dat het voor alle lokale media heel belangrijk is om vooral de ogen goed open te houden voor mensen die getroffen zijn door de coronacrisis en door mazen in de hulpmaatregelen serieus in de problemen komen. Als alles meezit, krijg ik tijdelijk ondersteuning omdat veel opdrachten zijn weggevallen en kan ik daarna weer aan de slag als journalist. Wel zou ik graag even erop willen wijzen dat BDU, uitgever van het Haarlems Weekblad, kortgeleden de noodklok heeft geluid omdat de advertentieinkomsten extreem zijn gedaald. Via de website van het weekblad worden lezers om steun gevraagd. Het zou fijn zijn als de gemeente ook steun voor de lokale media toe zou zeggen. In Amstelveen is dat bijvoorbeeld ook gedaan. Mocht het nu allemaal volledig over de kop gaan, misschien dat jullie dan op termijn nog eens een open sollicitatie van me kunnen verwachten, haha.”

Welke tips heb je om de verveling tegen te gaan?
“Support your locals zou ik zeggen! En er komen een aantal boeiende releases aan op het gebied van locale muziek. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf een dubbel CD besteld van Martijn Comes en Frans de Waard, uitgegeven op het Amsterdamse label Moving Furniture records. Deze maand komt synthesizertovenaar Remy Stroomer met zowel een nieuw solo album als een CD van zijn band Mäläska. Op die eerste doe ik trouwens zelf ook een gastoptreden. En check het nieuwe album van postrockband All Shall Be Well. Wij zouden vorige maand samen met hen optreden om de release van hun nieuwe album te vieren, maar toen brak de hele toestand los en ging het Patronaat dicht.

Uit schaamteloze zelfpromotie noem ik nog even ‘de Wijncast!‘, de podcast die ik samen met Sterre Marrée ben begonnen in een poging om niet helemaal gek te worden. Je kunt ons vinden op youtube en facebook. Daar praten we nog meer over alle films die we momenteel in isolatie zitten te kijken en hoe we erover denken.

Zodra het weer verantwoord is krijgen jullie een dikke knuffel van me!

Joost Verhagen

Wat doe je nu wat je anders nooit zou doen en wat vertik je juist nu?
“Videogames! Normaal gesproken heb ik er echt nooit de tijd voor, maar ik ben heel veel spelletjes aan het spelen. Vooral spelletjes van een paar jaar terug, die we nu voor een habbekrats op de kop kunnen tikken. Tot dusver vertik ik het nog vooral om volledig in paniek te raken of bootladingen vol wc-papier in te slaan. Gelukkig leek al die paniek toch van redelijk korte duur.”

Wat wil je zeggen tegen familie, vrienden en bekenden?
“Het klinkt misschien cliché, maar houd vooral moed! Ik hou heel veel van jullie en zodra het weer een beetje verantwoord is krijgen jullie een dikke knuffel van me. Ik hou van jullie!”

Headerfoto Joost Verhagen: Félice Hofhuizen

Meer Goed Voor Elkaar? Lees hier het interview met Ziggy Klazes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here