Goed voor elkaar! Haerlems Bodem richt zich liever op degenen waar wij een zwak en een groot respect voor hebben. Om wat ze doen, wie ze zijn en wat ze graag vertegenwoordigen. Omdat macht en status niets voor ons betekenen, stuurt Haerlems Bodem een vragenlijstje rond naar Haarlemmers die ertoe doen, omdat juist zij ons stadje maken tot wat het is; een fijne kleine forenzenstad waar het leuk is om te zijn.

Wie is Ziggy Klazes?

Ziggy Klazes is journalist en raadslid namens GroenLinks, moeder van twee zonen, David (21) en Milan (18) en woont in het centrum van Haarlem.
“Ik woonde op een woonark aan de Noordermarkt in Amsterdam maar met de geboorte van Milan werd het te klein en zijn we, in 2001, verhuisd naar Het Kleverpark in Haarlem. Na mijn scheiding in 2006 ben ik met de zonen, die toen nog zoontjes waren, verhuisd naar wat wij de Smurfsteeg noemen maar eigenlijk de Turfsteeg is.” 

Waar kennen we je van?
“Ik was van 2005 tot 2009 radiomaker bij Haarlem 105 en heb de stad in die periode de stad goed leren kennen. En de stad mij ook denk ik. Ik heb een aantal talkshows gepresenteerd – de Ampzing Genootschap Broodkast, gebeurt er, gebeurt er, (allebei met Marc van der Aart), Mag het ergens over Gaan?, café Smout (met Mylou Frencken) , de Schuurshow vanuit de Toneelschuur (met Louis Pirenne). Dit najaar volgt er een serie Mag het ergens over gaan? Over zorg. Dat zou in april zijn maar het wordt oktober. Verder organiseer ik de Tafel van Veel, een aanschuiftafel, twee keer per week in Haarlemse restaurants.”

Hoe gaat het met je?
“Met mij gaat het prima. Ik doe raadswerk op een laag pitje totdat we hebben geregeld dat we online kunnen vergaderen. De tijd die overblijft gebruik ik om te klussen en om maaltijden rond te brengen in het kader van de Tafel van Veel.”

Hoe kan Haerlems Bodem je helpen?
“Haerlems bodem kan mij helpen door de evenementen die nu zijn uitgesteld straks flink te promoten. Dat zijn de Tafels van Veel, de Tafel van Veel voor 775 personen die voorlopig is verschoven naar september , de interviewreeks ‘Mag het ergens over gaan?’ En de fotowedstrijd van de Gang waar ik voorzitter ben van de culturele commissie.”

Welke tips heb je om de verveling tegen te gaan?”
Ik lees veel in deze periode, mens/ onmens- het essay van Bas Heijne, de Goede Zoon van Rob van Essen, de meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Verder volg ik het nieuws maar probeer me zelf, als nieuwsfreak, iets te matigen. Ik bel veel naar vrienden, heb online vergaderingen en probeer dingen te plannen voor na de zomer. Verder vind ik dit een uitstekende periode om geduld te oefenen. Ik neem meer tijd om te koken, nieuwe recepten uit te proberen. Ik heb een geweldige playlist met trage jazz. Dat helpt uitstekend- Miles Davis, Chet Baker, Braziliaanse jazz- heel mellow en ontspannend. Ik dacht veel te gaan netflixen maar dat die ik eigenlijk nooit. Nu het iets warmer wordt zit ik ’s avonds graag op mijn, vorige week geschilderde, terrasje met een glas wijn. En ik Facebook veel. Ik probeer dat zo vrolijk mogelijk te houden. Er is genoeg droefenis via andere kanalen.”

Besef! – dat riep ik tegen mijn zonen als we zaten te genieten van een ijsje op een zomeravond

Ziggy Klazes

Wat doe je nu wat je anders nooit zou doen en wat vertik je juist nu? “Ik wandel elke dag een eind, dat deed ik eerder niet vaak. Dan luister ik naar podcasts zoals ‘de man met de microfoon’ – niks aan de hand radio van voor Corona. Aanrader! Ik schrijf regelmatig aan een roman die ooit uit gaat komen. Ik vertik het bij de pakken neer te gaan zitten – deze crisis kent veel verdriet, het sterven in eenzaamheid is een hele verdrietige en onwaardig einde aan een leven. Het gemis aan contact en de eenzaamheid die daaruit volgt is ook heel verdrietig hoewel ik begreep dat er ouderen zijn die nu meer aandacht krijgen dan voorheen. Maar deze crisis biedt ook kansen. Ik dacht vorige week: nu het water zakt wordt de puinhoop die uit de modder steekt zichtbaar, een zelfverzonnen analogie. We zien nu duidelijk waar we mee bezig waren – het overmatige consumeren en reizen en de consequenties die dat heeft voor het milieu, het jachtige leven in het teken van ‘meer’ – onhoudbaar! Eigenlijk wisten we dat natuurlijk al maar nu zien we het ook echt, nu we noodgedwongen stil moeten staan. En, we zullen het flink voelen straks, die recessie gaat er in hakken. Maar ik hoop dat we tegen die tijd beseffen dat we misschien de contacten net anderen nog wel het meeste gemist hebben van alles. Dat is gratis he… liefhebben, aandacht geven.. als we moeten kiezen of we weer een verre reis willen maken zonder iemand te mogen spreken of thuis blijven en vrienden ontmoeten op terrassen in de stad of thuis – ik zou het wel weten. Het mag allemaal wat minder, wat bewuster. Het sleutelwoord is besef!, – dat riep ik altijd tegen mijn zonen als we zaten te genieten van een ijsje op een zomeravond gewoon op de Grote Markt of aan het Spaarne. Besef! Er is niet veel voor nodig om gelukkig te zijn.” 

Wat wil je zeggen tegen familie, vrienden en bekenden?
“Dat is gelijk hetgeen ik tegen vrienden wil zeggen: Besef! En probeer niet bang te zijn. Uiteindelijk komt het goed. Of, zoals mijn moeder altijd zei als ik nerveus was : het wordt vanzelf zes uur, this too shall pass.” 

“Zet’m op, zodra het weer kan gaan we het leven vieren, op een terras in de zon. Ik zie jullie dan!” 

Lees hier de vorige Goed Voor Elkaar met René.Wil je ook in deze rubriek of ken je iemand, mail dan naar Info@haerlemsbodem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here