Goed voor elkaar! Haerlems Bodem richt zich liever op degenen waar wij een zwak en een groot respect voor hebben. Om wat ze doen, wie ze zijn en wat ze graag vertegenwoordigen. Omdat macht en status niets voor ons betekenen, stuurt Haerlems Bodem een vragenlijstje rond naar Haarlemmers die ertoe doen, omdat juist zij ons stadje maken tot wat het is; een fijne kleine forenzenstad waar het leuk is om te zijn.

Wie ik ben…

Ik ben René van Stekelenborg, ben 50 jaar en woon sinds 1997 in Haarlem. In Eindhoven en omstreken kunnen mensen mij kennen als René Vanes vanwege mijn schrijfsels in muziekblaadjes of als dj Kippesnee. De een kent mij als langharig menneke dat zwijgzaam aanwezig was bij heel wat concerten en avonden in de Effenaar, Altstadt, Bakkerij, Dynamo, Waterfront, Ekko, Patronaat, Fietszfabriek, Storing, Rode Hoed, Melkweg of Paradiso, de ander als stille puber die slechts deed wat hem opgedragen werd. Of men kent mij als schrijvende grapjas, niet al te kritische recensent of als degene die op onverwachte momenten foto’s maakte van wat jaren later een memorabele avond zou blijken. Of men kan mij kennen als een eindredacteur, redacteur, bedrijfsjournalist, pr- of communicatieadviseur die altijd behoorlijk kritisch is over de wijze waarop aandeelhouders en een bestuur hun zaakjes trachten in te regelen.

Waarom vragen?

In Haarlem heb ik me vaak moeten verzetten tegenover stugge muggen die wel wisten wie ik was; namelijk de vriend van de zus van en die al snel een rekensommetje wisten te maken dat iemand met Brabantse roots en wat Duits bloed nooit zomaar zou meegaan in de persoonlijke hoogdraverij en het winstbejag van anderen. Wie nu rekenschap zou moeten afgeven voor zijn eigen gedrag, die moet toegeven dat ik bij voorbaat mensen wantrouw die mij niet aankijken, mij niet serieus nemen en een interesse veinzen, terwijl ze net zo makkelijk hadden kunnen vertellen dat sommige Haarlemmers in hun optiek niet tot hun incrowd behoren. Ja, ik ben me er eentje. Maar wel eentje die het beste met mijn mede-stadgenoten voor heeft, los van welke incrowd dan ook. Als je iets niet weet, dan vraag je het. Daar heb je een Hollandse mond voor zei mijn moeder altijd. #durftevragen avant la lettre. Als hoogmoed per se voor de val komt, dan moeten we er met zijn allen voor zorgen dat er geen hoogmoed is. Dan zal het met die val wel loslopen. Ik kan niets met zomaar wat meningen of wat men vindt. Men vindt namelijk zoveel dat half Haarlem uit archeologen bestaat. Die vinden ook altijd van alles.

Je doet ertoe…

De coronacrisis is voor mij een ideale tijd om sociale contacten op te schonen en te ontdoen van luizen, parasieten en bacteriën die gevaarlijk voor me (kunnen) zijn. Ik richt me liever op degenen waar ik een zwak en een groot respect voor heb. Om wat ze doen, wie ze zijn en wat ze graag vertegenwoordigen. En, omdat het kan. Daarom heb ik, omdat macht, aanzien en status voor mij niets betekenen een vragenlijstje rondgestuurd naar Haarlemmers die ertoe doen, omdat juist zij ons stadje maken tot wat het is; een fijne kleine forenzenstad waar het leuk is om te zijn.

Ca va? Nee, champagne!

De vragen

Aan al die waardevolle mensen stelde ik de volgende vragen:

Hoe is het? Zou je zin en tijd hebben om antwoord te geven op onderstaande vragen. Schrijf het op en stuur het me terug, dan maak ik er een aardig artikeltje van voor Haerlems Bodem. Lijkt je dat wat? En wil je er dan ook een foto van jezelf in hi-res, liggend formaat bij doen? Alvast bedankt!

  1. Wie is …..?
  2. Hoe gaat het met je en waar kennen Haarlemmers jou van? (In mijn geval: “goed, ik werk thuis door voor de gemeente Amsterdam. Haarlemmers kunnen mij kennen van Haerlems Bodem, van de Aandachtsfabriek, van het Drostemannetje en/of van het Cultuur Stimuleringsfonds.”)
  3. Hoe kan Haerlems Bodem jou helpen? (“Als HB maar de aandacht blijft opeisen voor leuke dingen en leuke mensen in onze stad, dan komt het allemaal wel goed!”)
  4. Welke tips heb je om de verveling tegen te gaan? Literatuur-, muziek-, film-, tv- of sociale mediatips? Wat moeten we per se gehoord, gelezen of gezien hebben? (“Ik heb zojuist de BBC-miniserie: The Last Post gezien over de Engelse overheersing op Aden in Jemen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Verder herlees ik alles van J.M. Coetzee en zwijmel graag weg bij The National.”)
  5. Wat doe je nu wat je anders nooit zou doen? En, wat vertik je juist in deze tijden van crisis en waarom? (“Ik betrap me erop dat ik mezelf niet meer inhoud als het gaat om zurige reacties verpakt als mening. Tja, en dat botst nog wel eens. Het zou mooi zijn als mensen in het algemeen niet al hun diarree willen delen op het internet.”)
  6. Wat wil je zeggen tegen familie, vrienden en bekenden? (“Kom op, houd vol en tot snel!”)

#echtcontact

Augustus spreekt!

Mail je antwoorden plus foto naar: rene@haerlemsbodem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here