Haarlems trots Gotcha! stond 16 mei weer in Patronaat en daar moesten wij natuurlijk bij zijn! Een nieuwe plaat zorgde in maart al voor een fijne avond bij de Oerkap met de heren en zangeres. We waren er bij op de vooravond van 3 prachtige maanden voor deze funky band. De cirkel zou dus pas weer rond zijn als we ook hun thuiswedstrijd in Patronaat zouden beleven. 

OPIE en een klein Spaans gitaartje
In het voorprogramma is het podium van Alex Krottje a.k.a. OPIE. Een compleet andere stijl dan we bij Gotcha! gaan zien, dus het publiek zal even moeten wennen. OPIE brengt singersongwriter-achtige kleine liedjes. Stuk voor stuk pareltjes als je het ons vraagt. De vraag waarom de zanger (ook bekend van Heist, Baskerville en Krater) nu pas met een solo project is begonnen brengt ons direct bij zijn verslaving die hij inmiddels achter zich heeft liggen. “Het enige dat ik bij me had toen ik de kliniek in ging was een klein Spaans gitaartje, daar is het mee begonnen.” De verslaving heeft hem zeker tot andere inzichten gebracht en dat hoor je ook terug in de teksten van zijn nummers en straks ook op zijn eerste soloalbum die aan het eind van het jaar uitkomt.

gotcha-5-hb

OPIE staat vanavond voor het eerst in deze tour met een drummer en extra gitarist op het podium. “Akoestisch zijn de liedjes mooi, maar met band is het bombastischer, meer zoals het bedoeld is.” Fijn dat het Patronaat een groter podium heeft met meer mogelijkheden! Het publiek was misschien niet klaar voor dit genre, maar er was zeker wel aandacht en respect voor de zanger. Wij kijken met plezier uit naar zijn album, wij willen er meer van horen.

gotcha-3-hb

De ‘HalJam’
Wat we als Haerlems Bodem weer mochten meemaken is de (zelfbenoemde) ‘HalJam’: artiesten die spontaan in de hal voor de artiestenfoyer melodietjes beginnen te spelen. Dit keer stonden basgitarist Erik ‘Bone’ Boon en zanger Iwan ‘E1 Ten’ van Amersfoort in de hal toen de creatieve fibe toesloeg. Met een elpee onder de draaitafel en een (niet aangesloten) elektrische gitaar stonden de twee in hun eigen wereld te jammen en dansen. Met een natuurlijke spotlight van zon en sigarettenrook en de fijne tunes van de heren, een prachtig moment dat vast gelegd moest worden.

gotcha-20-hb

Oude fans en familie.
Terug in de zaal staat het publiek smachtend te wachten. De toeschouwers bestaan voornamelijk uit 40 plussers. De die-hard fans kan je er zo uit plukken als de hoofdact begint: juigend en fluitend komen ze de band tegemoet als het doek open gaat. De band begint rustig met Come rain, come shine maar vervolgt al snel met de upbeat van Love Forever. En het publiek zingt vanaf de eerste noot mee. Niet gek, want naast de oude fans staat er ook veel familie in de zaal. Waar de band 20 jaar geleden stopte met spelen, zijn hun gezinnen gestart. Sommige kinderen hadden hun vaders zelfs nog nooit in deze formatie zien spelen. Uniek momentje dus!

gotcha-10-hb

Nieuwe aanwinsten
Zodra E1 Ten een indianentooi opzet lijkt het de aftrap te zijn van een stukje muzikaal geweld dat het publiek wordt aangedaan. Vooraan gaan de mobieltjes de lucht in voor een foto van de verentooi, maar in de rijen er achter staan mensen te bewegen alsof ze nooit stil hebben gestaan. Met Free as a bird krijgt de band de voetjes van de vloer, maar met Crystal Clear zijn het vooral de handen op elkaar. En dat applaus mag de zangeres Nyjolene Grey zichzelf toerekenen. Wat een dijk van een stem! Wat een soul! Sprakeloos werden wij er van. Naast Nyjolene Grey maakte ook de rapper Maikal X Parkinson grote indruk. Twee fantastische aanwinsten voor de funkformatie. Om wie je ook niet heen kan is de saxofonist, Joep Smeenk, die stond z’n allstars van z’n voeten te blazen.

gotcha-15-hb
Dubbele toegift
Omdat niemand er genoeg van kan krijgen, beloonde Gotcha! hun publiek met twee toegiften. Met in de laatste toegift een danseres op het podium: de dochter van E1 Ten. Samen met Nyjolene en Maikal X Parkinson werd ook op het podium flink gedanst! Het is eigenlijk een wonder dat de muzikanten niet over elkaar heen gestruikeld zijn. Want ook de gitaristen Erik ‘Bone’ Boon en gitarist Arnold Smits staan niet stil. Een ieder in z’n eigen danswereld, maar gezamenlijk staat het als een huis. Een prachtig hoogtepunt waarop de avond ten einde komt.

gotcha-18-hb
Live zoveel beter dan enkel het album
Wat je niet op het album hoort is de kracht van de band als ze live spelen. Uiteraard is live altijd alles beter (dat zou wel zo moeten zijn in ieder geval), maar in het geval van Gotcha! gebeurd er echt iets magisch. De nummers zijn uitgebreider, langer, met nog meer passie en komen veel beter over. Ze pakken je in, nemen je mee naar de maan en laten je in een roes achter. Jammer dat het niet zo goed op het album te horen is, of juist fantastisch dat de show zo’n geweldig effect heeft. Wij weten het niet, maar beide zijn goed. Wij zitten nog in die roes… back to the moon…

Tekst: Josien Galama
Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here