Gotcha!, een band die de woorden legendarisch, luidruchtig en euforisch krijgt toebedeeld. Een band die roerige tijden heeft meegemaakt en zichzelf wel tien keer is tegengekomen gedurende deze wilde jaren. Ondanks, maar ook dankzij deze bizarre tijd is er nu weer een nieuwe plaat van deze funky en go-go formatie! Tijd om eens te horen hoe het met deze Haarlemse band gaat!

Naast frontman E1 Ten en saxofonist Joep Smeenk schoven ook Martijn Bosman (drums) en Nyjolene Grey (zang) aan voor een interview met Haerlems Bodem. Dat ze er lekker in zitten is vanaf de eerste minuut duidelijk. Vrolijkheid heerst en ergens schuilt een jongensachtig enthousiasme. Een soort onderhuidse drang naar muziek maken. Alsof ze het liefste aan tafel hadden gezeten met de instrumenten in hun handen. We willen ze alles vragen, maar het is duidelijk dat we beperkt de tijd hebben. Er moet nog gerepeteerd worden, er komt nog een andere fotograaf en vergaderen ligt ook nog in de planning. Al denken wij stiekem, dat ze de hele avond aan het jammen zijn.

Is Gotcha! echt terug zoals de plaat doet vermoeden?

“Dat zijn we zeker.” begint Joep. “Het gaat gewoon elke keer weer ‘aan’. Als we spelen komt er een energie los waar we zelf nog net niet van schrikken. Dat is gewoon… ja… dat zit er, dat is niet veranderd. De rest is allemaal anders. We zijn ruim 20 jaar verder.” E1 Ten gaat verder: “We zitten in een nieuw universum, muzikaal een ander spectrum. We zijn volwassener zonder onszelf te verliezen. Een nieuwe dimensie met een nieuwe aanwinst ook.” Want laten we vooral niet vergeten dat in deze haantjes-band, (ouwe mannen band, zoals Martijn zegt) nu ook een steengoede zangeres rijk is! Nyjolene voegt een extra laag toe aan de dansende muzieklijnen, een twist. Net dat beetje kippenvel dat iedere keer terug komt waarvan je maar niet weet hoe het komt. En dat is precies zoals de mannen het ook zien. De frontman: “Elke muzieknoot, elke drum, alles wat je hoort op de plaat is over nagedacht. Er is niks toeval of aan het lot overgelaten. Perfectie.”

Nyjolene vertelt: “Ze vroegen me en hadden nog niks uitgelegd over wat dan ook, maar mijn antwoord was JA! Wat de vraag ook wordt, no problem. Het zijn zulke goede muzikanten. Het is bijna een soort thuiskomen, dat ik hier bij mag horen. Ik zit creatief heel bijzonder hier. Dit is hoe muziek hoort te zijn. Ik hoop hierbij te blijven zolang het bestaat.” Nou, wij ook Nyjolene!

Wat zijn de plannen? Welke ambitie is er?
Sax-kunstenaar Joep: “We willen platen maken, touren. Ik dacht het, ik voelde het, maar of het er in zat.. maar nu we begonnen zijn is die ambitie heel groot. We hebben een band die in balans is en we hebben een heel mooi product.”

Martijn maakt het compleet: “We nemen het gewoon met de dag. Die plaat heeft zich aan ons opgedrongen. Het bloed kruipt echt waar het niet gaan kan. We gingen een paar jaar terug die reunie-tour doen en verder niets. Dat was de bedoeling… Toen toch de studio in om een go-go plaat te maken. Maar gaande weg… door en door en door ontstaat er een muzikale richting met compleet nieuwe tracks. We hebben het niet zelf opgezocht. Het heeft óns juist opgezocht. En als wij allemaal bij elkaar zijn, dan gebeurd er iets. En dat hebben we ook laten gebeuren. We zijn overal klaar voor. We nemen het zoals het komt.”

003

Wordt 16 mei in het Patronaat het hoogtepunt van de tour?
Martijn gaat verder: “Het Patronaat is wel altijd heel speciaal. Het is thuis. Maar zo’n tour is al zo te gek en intens. We hebben gewoon zin om het podium op te gaan. Waar dat dan ook is. Laat ons maar spelen, dat kunnen we goed. De hele tour is een hoogtepunt en er zijn een aantal zalen in Nederland waar we altijd speciale gevoelens bij hebben en daar is Patro er zeker eentje van.”

Zijn er dingen waar jullie tegenop zien?
Joep: “Als we nu bij elkaar zijn is het meer dan de som der delen. Het is niet 1 + 1 = 2, maar het wordt 3 of 4, soms zelfs 5. En dat is iets speciaals wat we met elkaar hebben. We fokken mekaar ook op. Er zijn net als vroeger gewoon weer wrijvingen en spanninkjes. Alleen kunnen we daar beter mee omgaan dan vroeger. Dat is toen geëscaleerd en hoe dat nu gaat weten we niet. We hebben allemaal karakters, mannetjes en iedereen wil wat. Iedereen heeft geldingsdrang.”

E1: “Zonder wrijving geen energie. Zonder wrijving geen glans.” Joep gaat verder: “Dit hebben we vroeger laten lopen door onze koppige ego’s. En nu beseffen we heel goed wat we samen zijn en waartoe we in staat zijn. We willen uiteindelijk hetzelfde.”

Gotha! Haerlems Bodem 3

Is er iets waar jullie het meest naar uit kijken?
Joep: “Ik kijk gewoon uit naar vrijdag. Dat is onze eerste wedstrijd in Oss. En daar gaat het dak er af. We zijn daar wereldberoemd. Het is daar altijd he-le-maal vol. Helemaal te gek gewoon!”

Zijn er nog dromen?
E1: “Ik wil heel graag naar Engeland. Jools Holland wil ik heel graag een keer mee spelen.” Martijn (met een knipoog): “Daar zien we ontzettend tegenop. Jools Holland. De droom van E1.” E1: “Kwaliteit komt altijd bovendrijven. Mensen in het buitenland hebben ook oren en die horen hetzelfde. Dus er kan van alles nog gebeuren. Engeland is een droom en tot nu toe, als wij onze zinnen ergens op zetten, dan gaat het gewoon. Het is gewoon dat muziek verbroederd en dat doet onze plaat al. Dus het is al geslaagd in waarvoor het is gemaakt.”  

Joep vult de buitenlandse droom nog even aan: “Toen wij met die explosie uit elkaar gingen lag er een groot contract voor Duitsland op de plank. Frankrijk stond voor de deur om daar groot te worden. Dus de kansen waren er en zijn er nu nog. Maar nu eerst Nederland, dan Duitsland, want dat is lekker dichtbij en het is een grote markt. En het is niet onhaalbaar!” E1: “Maar Engeland… dat is echt het enige land dat echt Rock ‘n Roll is. Dan ben je een mannetje. Dan ben je een wereldband. Dat is de bakermat.”

Zou dit het begin zijn van..? Is Haerlems Bodem hier getuige van de Europese plannen van Gotcha!? Met het nieuwe album in de top 10 van de album top 100 van Nederland. Over een paar weken een wereldhit te pakken in the UK? Een plaat met Jools Holland? Who knows? Gotcha! went to the moon and back en heel Nederland zal het weten! Tot 16 mei, wij zijn er zeker bij!

Gotcha! Website | Facebook | Twitter

Interview: Josien Galama | Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here