Ze was pas zestien toen ze haar ouderlijk huis verliet en acht jaar later opende ze haar eerste winkel. Kort daarop werd ze tweede van Europa en achtste van de wereld in prestigieuze ontwerpwedstrijden en inmiddels is ze als finalist genomineerd voor de Haarlemse Ondernemersprijs (H.O.P.) van 2020. Een indrukwekkend cv, maar hoe is ze gekomen waar ze nu is en hoe gaat ze om met de coronacrisis?

goudsmid Marijke Mul
Marijke Mul op de Grote Markt

Meubelmaker, technisch tekenaar of goudsmid?

Marijke is een ondernemer; zo’n echte. Ze is ambitieus en stelt altijd nieuwe doelen. Ze wil vooruit, heeft lef en geniet bij elk nieuw project van de spanning of het wel of niet gaat lukken.

Daarnaast is ze creatief. Altijd al geweest ook. Als kind zat ze al regelmatig te knutselen, maar ze had geen idee wat ze daarmee na de middelbare school kon doen. Een beroepskeuzetest van het Nibud bood drie opties: meubelmaker, technisch tekenaar of goudsmid. Ze koos het laatste. Om dat te worden, trok ze al op haar zestiende de deur van haar ouderlijk huis achter zich dicht om de vakopleiding tot goudsmid in Schoonhoven (of all places!) te gaan volgen. “Tja, die was vaktechnisch gewoon beter dan de opleiding in Amsterdam,” vertelt Marijke door de telefoon (want corona hè). “Ik heb het eerste jaar bij een gastgezin gezeten en daarna nog drie jaar in de buurt op kamers gewoond. Ja, het zorgde er zeker voor dat ik al heel jong zelfstandig was.”

“Haarlem heeft stijl en allure”

Marijke Mul

Haar werk, en later haar relatie, brachten haar naar verschillende uithoeken van Nederland, maar haar geboorteplaats Haarlem bleef trekken. Uiteindelijk streek ze neer in Zwanenburg waar ze haar eerste eigen winkel opende. Ze was toen pas 23. Een paar jaar later liepen de zaken zo goed dat ze met haar bedrijf kon verhuizen naar een Haarlemse hotspot midden in de Gierstraat. “Mijn vader zei een keer: ‘Je woont in een museum.’ En hij heeft gelijk; Haarlem is zo’n mooie stad. Het heeft stijl en allure.” Dat inspireerde haar om ter ere van de 775ste verjaardag van de stad een jubileumring te maken. “Het idee bestond al heel lang. Ik wilde iets doen met hofjes maar uiteindelijk heb ik eigenlijk een aantal bekende ‘land marks’ aan elkaar geplakt en zo een ring gemaakt die een soort skyline van de mooiste plekjes in Haarlem vormen.”

goudsmid Marijke Mul

Zorgen om Haarlemse collega-ondernemers

Marijke is behalve ondernemer, ook echtgenote en moeder van twee dochters van 5 en 7. Door de coronacrisis was haar winkel een aantal weken dicht en moesten de dagen anders ingericht worden. Wel even wennen, want in principe is thuiszitten niks voor haar. “Ik moest ineens alle rollen combineren, moeder en ondernemer tegelijk zijn. Het vergt wel wat aanpassingsvermogen, maar gelukkig doe ik het samen met mijn man en weten de meiden zich over het algemeen goed te vermaken. Wij redden het wel. Zeker nu de scholen weer open zijn en het leven weer wat meer op gang komt.” Maakt ze zich zorgen over haar zaak? “Niet direct om mijn eigen zaak, maar wel over veel collega’s. Onze binnenstad is normaal gevuld met hordes toeristen, horecabezoekers en shoppers. Vrijwel al die mensen waren ineens wekenlang weg. Dat betekent dat het werk voor veel ondernemers heel lang volledig of gedeeltelijk stil kwam te liggen. Voor sommige ondernemers is het erop of eronder. Dat gaat me echt aan het hart!”

“Betrokken bij het gemeenschappelijke netwerk van ondernemers vind ik belangrijk”

Marijke Mul

Als kind van een slager weet Marijke hoe afhankelijk je persoonlijke leven is van het succes van je onderneming. Ze besloot daarom om collega-winkeliers zonder online winkel, tijdens de crisis hun producten te laten verkopen via haar eigen webshop. “Ik vind het belangrijk om nauw betrokken te zijn bij het gemeenschappelijke netwerk van ondernemers in de stad. Samen maken wij deze stad. Als ik daaraan kan bijdragen, dan doe ik dat graag. Dit past ook bij mij als persoon. Ik heb lef, kijk vooruit en neem initiatief. Daarbij vaar ik altijd vol vertrouwen op mijn gevoel en kijk ik wel waar het schip strandt.”

goudsmid Marijke Mul

En over tien jaar?

“Ik ben nu 43 en ik kan zeggen dat het me voor de wind gaat. Ik hoef me geen zorgen te maken en dat is een enorme rijkdom. Het is lange tijd heel anders geweest. Mijn doel voor de toekomst? Pffff….nou, dat het logo van Marijke Mul Goudsmid nog bekender wordt dat dan van de KLM.”

Kijk voor informatie over de sieraden van Marijke op haar website.

Meer lezen over ondernemen op Haerlems Bodem? Lees dit artikel dan eens!

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here