Jazz, folk, ragtime, bluegrass en ‘roaring twenties’ swing. Dat is wat je zegt als je het over Gregory David Page hebt. Een Engelsman met Ierse en Armeense roots. Hij groeide op in Londen te midden van traditionele Ierse folk. Zondag 14 juni bracht hij een bezoek aan de Studio Burgwal met een bevlogen muzikale sessie.

Croonervirus
Toen hij later Engeland verruilde voor Amerika werd hij bevangen door het werk van de crooner Al Bowlly. Hij was met ‘The Very Thought Of You’ te horen in de tv-serie The Singing Detective van Dennis Potter met acteur Michael Gambon.  Deze tv-serie onderschreef de pracht van songs uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Bowlly was een Engelse zanger die in zijn topjaren populairder was dan Bing Crosby. In de Tweede Wereldoorlog kreeg hij echter in Londen een bom op zijn hoofd waardoor zijn carrière vroegtijdig ten einde kwam. Bowlly werd gerekend tot de crooners, een zanger die ‘croont’ en begeleid wordt door een big band. Gregory, die jarenlang niet wist wie zijn echte vader was zag in Bowlly nogal wat raakvlakken met zijn eigen familie en beschouwde Bowlly als een soort van ontbrekend puzzelstukje in zijn zoektocht naar de wortels van zijn muzikale familie. De jonge Gregory ontfermde zich maar wat graag over Bowlly’s werk.

Gregory-Page-in-Studio-Burgwal3Liefde voor traditie
Nu, vele jaren en heel wat vingeroefeningen later is swing, ragtime en bluegrass heter dan ooit. Pokey Lafarge speelde vorig jaar nog de sterren van de hemel in het Bloemendaalse Caprera. Page lijkt wat achtergebleven. Maar vergis je niet. De man heeft de afgelopen jaren in het voorprogramma gespeeld van zowel Bob Dylan als Chris Isaak, Jason Mraz en Leon Russell. Daarmee heeft Gregory een cv opgebouwd dat er niet om liegt. Het is aan de luisteraar om de pareltjes van Gregory Page zelfstandig te ontdekken. De een trekt een parallel richting The Cheap Suit Serenades van Robert Crumb, de ander zwijmelt weg bij ‘ditties’ zoals ‘Sleeping Dogs’.

Burgwalsessies
Fjodor C. Buis en Hans Vissers zijn fotografen die samen een fotostudio delen op de Haarlemse Burgwal. Buijs en Visser zijn toevallig ook nog muziekfanaten die het niet kunnen laten om af en toe favoriete muzikanten uit te nodigen voor een kleinschalig en intieme set voor een handjevol gelukkige genodigden. Yori Swart accepteerde al eens de uitnodiging. Stevie Ann ook, net als Anneke van Giersbergen. Na enig overleg zegde ook Gregory Page toe. En dus stond hij in zijn eentje met gitaar en oude grammofoonspeler op zondagavond 14 juni in Studio Burgwal. Om oude liedjes te vertolken, de melancholie van het leven te vieren en de liefde een obade te brengen met specifiek een eerbetoon aan de 30-jarige relatie van een aanwezig Haarlems stelletje.

Gregory-Page-in-Studio-Burgwal2Luisteren & koesteren
En dat is wat het is. Gregory Page schotelt luisterliedjes voor die je in vervoering brengen en je laten raden welk genre er het beste bij past. Daar stuurt hij zelf amper op aan. Luister, geniet en onthoud wat je het meeste raakt. Dat kan zelfs zonder muziek, met kleine gedichtjes uit zijn bundel: The Blank Page over zijn verblijf in het Utrechtse Julianapark. Page strooit schijnbaar zijn gedachtes lukraak uit over de amper 50 aanwezigen. Geniet er maar van en creëer je eigen waardevolle herinneringen. Gregory Page gaf een spoedcursus ‘mooie momenten koesteren’. Haarlem is, geloof ik, met verve geslaagd. Want, als het aan Gregory ligt, komt hij graag ergens in september terug.

Tekst: René van Stekelenborg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here