Het klimaat verandert. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. We moeten ons aanpassen aan de huidige en toekomstige situatie door slimme maatregelen te nemen. Dat noemen we klimaatadaptatie. Wil je ook maatregelen nemen, maar je weet niet waar te beginnen? Op woensdagmiddag kun je in de Haarlemmer Kweektuin terecht bij het gratis groen-in-de-stad-spreekuur van Natuur en Mileu Educatie Haarlem en Steenbreek023.

Klimaatverandering
Er zijn de afgelopen eeuwen enorme hoeveelheden broeikasgassen uitgestoten. Bijvoorbeeld met het verbranden van fossiele brandstoffen in fabrieken, huizen en voor vervoer en door het kappen van bomen. Broeikasgassen, zoals CO2, zorgen ervoor dat de atmosfeer de warmte van de zon meer vasthoudt, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. Ook in Haarlem merken we nu al dat de winters zachter zijn en de zomers droger en heter. Daarnaast verwacht het KNMI dat wij vaker te maken krijgen met extreme hoosbuien.

Maatregelen
Als we nu maatregelen nemen, kunnen we er samen voor zorgen dat de extreme weersomstandigheden niet tot wateroverlast en (gezondheids)schade leiden. De gemeente kan dat niet alleen, maar doet dat met bewoners en ondernemers. De open ruimte, maar mogelijk ook de daken van onze stad, moet aangepakt worden. ‘Het klimaat verandert, dat zien we ook in Haarlem. Een goede oplossing is om groen en water veel ruimte te geven. De gemeente doet dat door te kijken naar de inrichting van de openbare ruimte. Maar Haarlemmers kunnen ook zelf een grote rol spelen. Bijvoorbeeld door tegels te vervangen door plantjes!’, zegt Cora-Yfke Sikkema, wethouder duurzaamheid. Minder tegels en meer groen in de stad helpen om wateroverlast tegen te gaan, want de bodem kan het water beter opnemen. Dat ontlast het riool. Bomen en planten zorgen voor verkoeling en een betere luchtkwaliteit. En met de juiste inheemse bloemen en plantjes verandert een ogenschijnlijk gewone tuin in een paradijs voor vogels, vlinders en bijen.
groen-in-de-stad-spreekuur
Bomen en planten zorgen voor verkoeling en een betere luchtkwaliteit en leveren prachtige plaatjes op…

Steenbreek023
Steenbreek023 is een initiatief van Platform Haarlem Groener en de gemeente Haarlem. Steenbreek023 wil de vergroening van particuliere tuinen stimuleren en verstening tegengaan. Ze geven voorlichting over de positieve gevolgen van een groene tuin. Door bewustzijn te creëren over de invloed op het leefklimaat van Haarlem en de biodiversiteit, willen ze zoveel mogelijk Haarlemmers motiveren hun tuin te vergroenen.

Groen-in-de-stad-spreekuur

Aan de slag in de tuin, maar je weet niet waar te beginnen? Op woensdagmiddag kun je in de Haarlemmer Kweektuin terecht bij het gratis groen-in-de-stad-spreekuur van NME Haarlem en Steenbreek023. Wil je weten hoe u jouw tuin het beste groen en duurzaam kunt inrichten en onderhouden? Stel dan uw vraag aan hovenier Arjan de Pater of maak een afspraak via adepater@haarlem.nl. Kijk voor meer tips voor een groenere tuin op www.steenbreek023.nl.

Headerfoto: Wijnbergshofje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here