Haarlem wil de stad graag vergroenen. Acht scholen deden daarom mee met het project Groene Schoolpleinen. Met subsidie van de gemeente hebben zij hun plein een groene metamorfose gegeven.

Groene Schoolpleinen

Je moet er even voor om de school heen lopen, maar dan gaat er een wereld voor je open. Basisschool De Wadden in Molenwijk heeft alles uit de kast gehaald om van de sombere tegels die hier tot twee jaar geleden lagen een kleine oase te maken. Leerlingen kunnen er spelen maar zich ook even lekker terugtrekken in hun eigen wereld. Directeur Annelies Siezenga is er blij mee. “Onze school ligt in een wijk met veel steen, beton en asfalt waar je nauwelijks ziet of het lente of herfst is, want er groeit of bloeit hier niet zo veel. We gunnen onze leerlingen zo veel meer. Achter de school lag een stuk grond dat we een groene twist konden geven.”

Het opknappen van een schoolplein is niet iets wat je er even bij doet als schoolteam. Bovendien wilde Siezenga het goed aanpakken, met een goed doordacht, duurzaam ontwerp. Toen ze in 2016 hoorde van het Groene Schoolpleinen-project van de gemeente, heeft ze De Wadden hiervoor meteen aangemeld.

Lekker vies worden

Nu ligt er een klein paradijsje waar de leerlingen al hun energie en fantasie kwijt kunnen. “Er ligt een heuvel met daar doorheen een kruipbuis en ernaast een waterpomp waarmee je heerlijk kunt kliederen met modder”, vertelt Siezenga. “Kinderen kunnen zich overal verstoppen. Onder de opgeknapte speeltoestellen liggen houtsnippers en ook de zandbak heeft een natuurlijkere uitstraling gekregen. We hebben ook een arena-achtige opstelling gemaakt met muurtjes en keien om op te zitten. In de zomer kunnen we hier lesgeven. Van de Haarlemmer Kweektuin hebben we tien esdoorns gekregen, die we met de kinderen hebben geplant. In kweekbakken kunnen ze hun eigen groenten en bloemen kweken. Ontzettend leuk en leerzaam. Natuurlijk worden de kinderen weleens vies. Maar er zijn genoeg meters tot de ingang van de school om het zand uit je kleren te kunnen kloppen.”

groene schoolpleinen
Schoolplein in Bergen-Op-Zoom

Andere sfeer

De leerlingen vinden het super in hun ‘achtertuin’. Er heerst volgens Siezenga een heel andere sfeer dan bijvoorbeeld rondom de voetbalkooi vóór de school, veel rustiger, minder competitief ook. Er is zand en water om mee te spelen, er krioelen beestjes, je kunt er mijmeren op een bankje en luisteren naar de vogels. “Het is ongelooflijk wat groen met kinderen doet. In een natuurlijke omgeving kun je je gedachten heerlijk laten afdwalen, waardoor in je hoofd ruimte ontstaat voor creativiteit en fantasie. En dat is weer van belang voor je verdere ontwikkeling.”

Behalve De Wadden deden nog zeven andere scholen mee aan het Groene Schooltuinen-project: De Kring, De Werkschuit, De Talenten, Vrije School Kennemerland, Rudolf Steinerschool, Beatrixschool en De Zuidwester. Samen met de leerlingen, betrokken ouders en met hulp van de gemeente hebben zij hun school en daarmee de stad een stukje groener gemaakt.

Ook aan de slag?

Bij het project Groene Schoolpleinen is veel ervaring opgedaan waar ook andere scholen hun voordeel mee kunnen doen. Bijvoorbeeld een voorbeeld van een projectplan, informatie over fondsen die je kunt aanvragen en informatie over spelen en veiligheid. Hoewel de subsidie niet meer beschikbaar is, kan de gemeente scholen die ook aan de slag willen hiermee toch op weg helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here