Anno 2019 kun je er niet meer omheen: duurzaam leven en werken staat hoog op de agenda van de Nederlandse en Haarlemse overheid. Ondernemers moeten door de nieuwe informatieplicht aan kunnen tonen dat ze bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijf. Voor particulieren wordt het daarnaast steeds interessanter om bijvoorbeeld te kiezen voor overstappen energie, met name overstappen op groene energie. Ben je nog helemaal niet bezig met groen(er) leven dan is de stap naar verduurzamen wellicht lastig. Daarom hebben we in dit artikel enkele handige tips voor een groener Haarlem voor je verzameld waarmee je gemakkelijk en snel energie, en dus kosten, kunt besparen.

Groener Haarlem: Overstappen op groene energie

Een van de meest eenvoudige stappen die je kunt ondernemen is om over te stappen naar een energieleverancier die in Haarlem groene energie levert. Hiermee bespaar je als het ware op energie omdat je kiest voor een betere vorm van energie. Groene energie is namelijk in tegenstelling tot grijze energie, de energie die we nu kennen, onuitputtelijk en kan dus nooit op gaan. Dit komt omdat we gebruik maken van natuurlijke bronnen, zoals de zon en de wind, om energie mee op te wekken. Beschik je al over een groene energieleverancier? Dan kan het ook zeker geen kwaad om leveranciers met elkaar te vergelijken. Vergelijk je energie en je zult zien dat je nog veel minder geld kwijt hoeft te zijn aan je energierekening.

Zelf energie opwekken

Naast het afnemen van groene energie kun je er natuurlijk voor kiezen om zelf energie op te wekken in Haarlem. Voor een groener Haarlem. Met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je woning of je garage kun je zelf groene energie opwekken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van de wisselende energietarieven: zodra je eenmaal zelf voldoende energie hebt opgewekt, heb je volledige toegang hiervoor. Omdat de Rijksoverheid zonne-energie stimuleert kunnen eigenaren van zonnepanelen profiteren van diverse belastingvoordelen. Wek je bijvoorbeeld met een groep anderen duurzame energie op? Dan mag je gebruik maken van korting op energiebelasting. Tot 2021 mag je daarnaast nog overige stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet: dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld meer energie opwekt dan je verbruikt. Zelf energie opwekken is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee: hoewel zonnepanelen een flinke investering zijn merk je dat je ze na een aantal jaren er al uit hebt.

Groener Haarlem

Isoleer je woning

Natuurlijk zijn er ‘simpelere’ dingen die je kunt doen wanneer je in Haarlem woont, zonder dat je direct moet overstappen op groene energie of een toepassing waarmee je zelf energie op kunt wekken. Maak bijvoorbeeld eens een ronde door je woning en controleer waar kieren en gaten zijn. Probeer deze zo goed mogelijk dicht te maken. Ook is het aan te raden om je woning goed te isoleren. Een woning met enkel glas laat bijvoorbeeld ontzettend veel warmte (van een verwarming) door, waardoor je maar moet blijven stoken om een ruimte warm te blijven houden. Andere voorbeelden van goede isolatie zijn onder andere dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Voor sommige vormen van isolatie kun je subsidie aanvragen waardoor het investeren in isolatie toegankelijk is voor iedereen. Uiteindelijk bespaar je hier meer energie mee en houd je meer geld over.

Groener Haarlem

Kies voor een slimme meter

Installeer tot slot een slimme thermostaat om op die manier nóg meer energie te kunnen besparen. Het voordeel van een slimme thermostaat is dat zo’n apparaat na een proeftijd precies weet hoe het je woning efficiënt op kan warmen. Je kunt bijvoorbeeld via een handige app vooraf instellen wanneer je wel of niet thuis bent, zodat je altijd alleen op de nodige momenten van warmte geniet. Ook handig: weet je niet zeker of je je verwarming uit hebt gedaan? Geen probleem: via de app van je slimme meter zet je binnen één klik op de knop de verwarming alsnog uit. Daarnaast ontvang je een nauwkeurige jaarafrekening, die nog meer gedetailleerd is dan voorheen. Met een slimme meter worden de gegevens namelijk nauwkeurig opgeslagen en doorgestuurd naar je energieleverancier, waardoor het bij het (handmatig) invoeren van de cijfers in ieder geval niet meer mis kan gaan. Beschik je uiteindelijk over een slimme meter in combinatie met zonnepanelen? Dan berekent de thermostaat automatisch hoeveel energie je in totaal teruglevert aan het net. Kortom: met een slimme thermostaat hoef je zelf weinig te doen, behalve in de gaten te houden of het lekker warm is wanneer je thuis bent. Af en toe een trui aan doen en de verwarming een graadje lager zetten kan natuurlijk ook gewoon altijd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here