Sneeuwvlokjes in de Roos? Hotel met honderden gasten? Een raamboerderij? Een muur vol heksen?
Het rozenprieel, kortweg de Roos, is een bijzondere wijk in Haarlem. De wijk staat vol met verrassende nieuwbouw, monumentale oudbouw, creatieve bewoners, kortom een wijk waar wat te beleven valt. Fotograaf Rob Ouwerkerk trekt de Roos in en legt deze wijk – beleefd door het leven – vast met zijn camera.

“Een versteende wijk” vindt Machiel Spaan oprichter en architect van M3H. “Daar wilden we wat aan doen.”
Samen met ontwerper Chris Kabel en St. Joris baksteenfabriek is er gekozen voor een speciaal wit steentje, klein, voorzien van een gaatje en verdeeld over de gevel. “Ze zijn deels bedoeld als ornament in de stijl van de oude architraven en aan de sneeuwvlokjes in de rest van de muren kun je prima planten laten groeien. Woningcorporatie Ymere heeft beloofd om een aantal rozenstruiken te schenken aan de nieuwe bewoners!”

Weinig groen, dat wel, maar toch een paar prachtige plekjes en dit is er één van: de tuin van Jonker. Ontworpen als ontmoetingsplek voor de bewoners door Buro Witsenburg op het terrein van de in 1993 overleden beeldhouwer Wim Jonker.

Bewoners helpen mee met het onderhoud, hier van de groene bakken op de hoek van Marumstraat en Palmstraat.

Ook een oplossing: het groen van binnen voor de voorbijgangers buiten. De Kekke Stecker heeft wel wat extra energie nodig om de planten goed te laten groeien.

Creatieve mensen zijn misschien ook wel eens onzeker, nummer 24 is niet te missen toch? Maar waarom die stortbak?!

Niet iedereen heeft een plek om groenafval te verwerken maar in zo’n wormenhotel gaan honderden gasten aan het werk om van het groenafval prachtige compost te maken.



“Ik was al een fan van het werk van de Spaanse David de la Mano, thuis hangt een werk van hem in de slaapkamer,” zegt Sytze Hiemstra. “Eigenlijk wilde ik ook een muurschildering maar David heeft hem op panelen geschilderd. Kan-ie mee als we verhuizen.”
Sytze Hiemstra wist de kunstenaar te strikken tijdens zijn verblijf in Spanje. Met hulp van sponsors en een eigen bijdrage haalde hij David naar Nederland om de muur in de Petrus Planciusstraat te voorzien van een kunstwerk. “Er moest nog wel een andere kleur in ” vond Sytze en zo kwam de baksteenkleurige tak in het werk.

Kunst in de wijk is altijd goed voor een kleine glimlach toch?

Mooi en functioneel: het trappenhuis in de Greiner. De voormalige huishoudschool wordt inmiddels gebruikt door kunstenaars, handwerkslieden en er is een kinderopvang. Met dank aan Maarten Claus van Klein Haarlem voor de toestemming om binnen te fotograferen.

Overal in de wijk wordt driftig gebouwd en gerenoveerd, van fundering tot nieuwe dakkapel. Maar na gedane arbeid…


Een beeldverslag van fotograaf Rob Ouwerkerk.
Wow, Rob! Wat een gave foto’s!