Zaterdag 24 november brengt het DJ-collectief 023TECHNO de Amerikaanse producer en DJ Joey Beltram naar het Haarlemse poppodium Patronaat. Joey Beltram is een van de grondleggers van techno en definieerde met zijn track Energy Flash (1990) het geluid van de rave-generatie.

Joey Beltram een technolegende

Zonder Joey Beltram had techno vandaag de dag wel eens anders kunnen klinken. Het geluid van deze Amerikaan maakte de weg vrij voor steviger klinkende techno. In de jaren 80 experimenteerde hij met drumcomputers en synthesizers. Hij bleef weg van piano chords en soul-achtige sounds die in die tijd heersten. Via zijn 909 drumcomputer combineerde hij snoeiharde baslijnen met schurende sounds. Puur, effectief en uitermate dansbaar. Zijn herkenbare minimalistische sound was geboren!

Joey Beltram in Patronaat

Zijn track Energy Flash uit 1990 (!) op het roemruchte R&S records was in één klap een hit! De track definieerde het geluid van de rave-scene en is nog altijd een absolute mijlpaal in de dance-geschiedenis. Tot op de dag vandaag wordt het nummer in menig DJ-set gedraaid.

Nog geen jaar later bracht Beltram onder het alias Second Phase nog zo’n onvergetelijke klassieker uit: Mentasm. Met de ‘Hoover’ sound (een soort van stofzuigergeluid), legde hij de basis voor nieuwe stromingen als drum ’n bass en hardhouse. De invloed van Mentasm is tot op de dag van vandaag in tal van nummers voelbaar.

Joey Beltram in Patronaat

De lijst met wapenfeiten van deze technotitaan is indrukwekkend met releases op ondermeer Drumcode Tresor en Harthouse. Maar ook gigs op Awakenings en Coachella, en samenwerkingen met zwaargewichten Adam Beyer, Carl Cox en Umek. De sound van Joey past precies in het straatje van het Haarlemse collectief 023TECHNO. Met inmiddels een mooie reeks van succesvolle feesten in thuishonk Patronaat werd het tijd om een tandje hoger te schakelen. Naast de set van Joey Beltram zorgt de vaste crew van 023TECHNO voor een vertrouwde portie meedogenloze beats.

Meer info? Check Patronaat.nl Tickets € 12,50 (online via https://www.ticketmaster.nl/event/023techno-presents-joey-beltram-tickets/225841.
Liever een verjaardagsfeestje vieren? Check deze.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here