Wat krijg je als je meer dan 600 muzikanten tegelijk een liedje laat spelen terwijl ze nog nooit samen hebben geoefend? Je zou denken: herrie. Afgelopen zondag bleek echter het tegendeel toen De Grootste Band van Nederland (DGBVN) op het terrein achter de Lichtfabriek een dijk van een optreden neerzette.

Alain Timmers is de initiatiefnemer achter het evenement dat dit jaar zijn tweede editie beleeft. Samen met Hans Goes, Falco Bloemendal, Martin van Roden, Jaco van der Steen en vele anderen heeft hij de afgelopen maanden keihard gewerkt om het spektakel opnieuw van de grond te krijgen. Het was nog even spannend toen de belangrijkste sponsor ineens afhaakte en alle zeilen bijgezet moesten worden om de funding rond te krijgen. Gelukkig bleken de Haarlemse ondernemers opnieuw ware weldoeners en redde Womans Health Club Delphis de dag, door in te springen als hoofdsponsor.

60 jaar popmuziek

En zo staan zondag 28 mei honderden muzikanten klaar met hun instrument en stem om 60 jaar popmuziek te vieren. Het thema wordt vertaald in zes nummers uit de afgelopen 60 jaar:

Jailhouse Rock (Elvis Presley) voor de jaren ’50
Proud Mary (in de uitvoering van Ike & Tina Turner) voor de jaren ’60
That’s the Way (I Like It) (K.C. and the Sunshine Band) voor de jaren ’70
Let’s Dance (David Bowie) voor de jaren ’80
Smells Like Teen Spirit (Nirvana) voor de jaren ’90
One (in de uitvoering van U2 met Mary J. Blige) voor de zeroes

Eén keer samen oefenen en dan opent wethouder Jur Botter samen met de organisatoren het feest. Het evenement wordt opgedragen aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester. “We leven in een vrije wereld! Laat ze de klere krijgen!” schreeuwt Alain Timmers gepassioneerd, voor de gigantische band het nummer ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young inzet, het lijflied van DGBVN.

Slim gedaan

En het klinkt geweldig! Het gaat synchroon, het swingt en het is zuiver. Onmogelijk lijkt het. Het geheim zit hem in een aantal organisatorische slimmigheden. Allereerst zijn alle muzikanten in groepen verdeeld over het terrein: toetsenisten, bassisten, gitaristen, slagwerk, blazers, zang en een groepje lastig te plaatsen instrumenten (bongo’s, een ukelele, tamboerijnen) en er is zelfs een dame die een wasbord bespeelt.

Iedereen draagt een koptelefoon waardoor ze een click track (een soort metronoom, red.) en de begeleidingsband horen. Dat alles, in combinatie met het feit dat iedereen thuis exact dezelfde versie van de nummers heeft geoefend, maakt dat het eindresultaat klinkt als een ervaren en goed geoliede machine.

Iedereen doet mee

Lopend door de groepen muzikanten zie je ongelofelijk veel verschillende mensen: mannen, vrouwen, jong en oud, heel opvallend of doodgewoon. Jip is er ook. Hij is zes jaar oud en drumt lekker mee op zijn elektronische drumstel. Jip zit sinds zijn vierde al op drumles en doet voor de tweede keer mee met DGBVN. Hij vindt ‘Rockin’ in the Free World’ het beste nummer. Spannend om mee te doen vindt hij het helemaal niet. Zijn moeder Gemma vertelt dat Jip altijd op alles liep te tikken en te meppen en daarbij een goed gevoel voor ritme toonde. Toen hebben ze maar een drumstel voor hem aangeschaft. Het zit in de familie; zijn opa was drummer voor de beroemde blues/rockband de Bintangs.

Iets ouder is Fabian van 12. Hij drumt al vier jaar en kocht zijn eerste drumstel op Marktplaats. Oefenen doet hij thuis in de kelder. Zijn buurman, die ook drumt, nam hem vorig jaar mee naar de eerste editie van DGBVN en dit jaar doet hij natuurlijk ook weer mee.

Verder lopend zie je tussen bijna twintig toetsenisten een opvallend instrument, namelijk een elektronische harp. Hij wordt bespeeld door Annelies die letterlijk een blaar op haar duim heeft van het spelen. Ze is al haar sinds haar negende muzikant en geeft inmiddels ook muziekles op scholen. Ze is een groot liefhebber van pop- en rockmuziek. De harp is niet het meest voor de hand liggende instrument voor dat genre maar dat maakt haar niks uit. Ook het feit dat ze dus zelf moet uitvogelen hoe ze die muziek kan uitvoeren op haar specifieke instrument houdt haar niet tegen om vandaag mee te doen.

Verderop staan de broers Peter en André Wullems met hun vrienden Rob, Robbert en Michael. Ervaren rockers die meedoen voor de lol. “Het is een laagdrempelig feestje vol gezelligheid en voor een goed doel,” zegt Robbert die normaal bassist is van de Kiss-tribute band Kiss Lickss.

Erwin Benjamins is ook al jarenlang een bekend gezicht in de muziekscene. Vandaag doet hij mee met de begeleidingsband en neemt de blaaspartij op zich, samen met Rodney die trompet speelt. Erwin is beroepsmuzikant maar weet niet zeker of hij voor deze dag betaald wordt. Het maakt hem niks uit. “Dit doe je voor de lol. Jaco (de muzikaal leider, red.) had wat mensen nodig voor de begeleidende band en natuurlijk doe je dan gewoon mee. Rodney moest van mij ook mee.” Hij lacht. Rodney knikt en haalt zijn schouders op.

Muziekids

Het goede doel van De Grootste Band van Nederland is Muziekids, een initiatief van Robbert de Vos die zes jaar geleden besloot om muziek in te zetten voor kinderen in ziekenhuizen. Zijn idee vond weerklank en steeds meer ziekenhuizen bieden nu een aantal van hun vierkante meters aan als muziekstudio waar kinderen, onder begeleiding van professionals, lekker kunnen jammen, dansen en zingen en zo hun zorgen even opzij kunnen zetten. Een imposant aantal bekende Nederlanders hebben hun naam al aan dit goede doel verbonden, “maar” zegt Robbert, “dit evenement hier sluit echt perfect aan op wat wij doen en helpt ons de naamsbekendheid verder te vergroten. Hoe geweldig zou het zijn als we in de toekomst ook kinderen die ziek of gehandicapt zijn, kunnen laten meespelen met De Grootste Band van Nederland!

Aan het eind van het optreden bedankt de organisatie iedereen die heeft meegedaan en verspreiden alle muzikanten zich snel over het terrein. Bandleider Jaco van der Steen is tevreden. “In het begin is het toch spannend of het allemaal goed zal gaan. Maar op een paar hele kleine foutjes na was het top! Het is gaaf dat je met zoveel mensen dit neer kunt zetten. De mindere spelers trekken zich op aan de betere en samen komt het goed. Je merkt ook dat we dit jaar een aantal dingen, zoals de click track, slimmer hebben aangepakt dan vorig jaar waardoor het echt aanzienlijk beter klonk.

Volgend jaar belooft nog ‘bigger and better’ te worden. Als dan duizend mensen of meer meedoen, wordt het Guinness Book of Records gehaald. Mocht je dus geïnteresseerd zijn, hou dan de site in de gaten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here