De gemeente Haarlem heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie die begin december is opgericht. De Statiegeldalliantie roept de overheid op om zo snel mogelijk statiegeld te heffen op alle drankflesjes en blikjes. Met die maatregel kan zwerfafval met zeventig tot negentig procent worden teruggedrongen.

Statiegeldalliantie

De gemeente Haarlem is voor uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes, omdat het zal zorgen voor een duurzamere economie. Jaarlijks komen in Nederland 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak terecht, en dat moet natuurlijk veranderen.

statiegeldalliantieVandaar het idee van de Statiegeldalliantie om het statiegeld op flesjes en blikjes uit te breiden. Dit zorgt namelijk voor betere recycling van waardevolle materialen, minder zwerfafval en minder impact op ons klimaat.

 

Groeiende leden

De Statiegeldalliantie begon in november met 21 leden. Nu zitten ze op de 101, waaronder organisaties en gemeenten in België. Het is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Wethouder Cora-Yfke Sikkema (onder andere Duurzaamheid) heeft aangegeven dat ook Haarlem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie en bij de landelijke overheid gaat lobbyen voor de uitbreiding van de statiegeldregeling. In februari 2018 besluit de Tweede Kamer of de statiegeldregeling inderdaad wordt uitgebreid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here