In april en mei is Haarlem dé bloemenstad van Nederland. In deze periode staan niet alleen de bloemenvelden rondom de stad in bloei, ook Haarlem zelf biedt extra geur en kleur. Tijdens Haarlem bloeit! zijn er events, tentoonstellingen en activiteiten die met bloemen te maken hebben.

Musea in bloei

Met de verschillende evenementen laat de stad zien hoe je kunst, cultuur en bloemen feestelijk met elkaar kunt verweven. Natuurlijk zijn ook de vele restaurantjes, cafeetjes en winkelstraatjes van de historische binnenstad in voorjaarsstemming!

Tijdens Haarlem bloeit! zijn er in drie musea vier tentoonstellingen waar bloem en groen tot leven komen. In Teylers Museum ontdek je botanische tekenkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw met 200 Soorten Groen van de broers Franz en Ferdinand Bauer; en in het prentenkabinet is de expositie Bloemenweelde ingericht met fantastische bloemtekeningen. Bij Frans Hals Museum in Bloei wordt de spannende synergie opgezocht tussen keramiek, design, oude meester en verse bloemen. Tot slot laat Museum Haarlem je kennismaken met het verhaal van de opkomst en ondergang van de Haarlemse bloemenindustrie tussen de achttiende en twintigste eeuw.

Fotografie expositie Piet Leeuwen

In het kader van de campagne Haarlem Bloeit! presenteert Hudson’s Bay Haarlem van 8 t/m 22 april een expositie van Piet van Leeuwen. De Haarlemmer is al dertig jaar fotograaf die, gedreven door experimenteerlust en een onderzoekende geest, vernieuwende en originele bijdrage levert aan de Nederlandse fotografie. In de etalage aan de Gierstraat zal je verschillende foto’s zien van prachtige bloemen. Deze foto’s zijn van zelf gekweekte bloemen uit zijn eigen tuin.

Haarlem bloeit! in de kathedraal

Haarlem bloeit!

De Nieuwe Bavo bloeit is een indrukwekkend bloemevenement in de imposante Nieuwe Bavo. De kathedraal wordt door 150 studenten omgetoverd in een sprookjesachtige locatie. De Nieuwe Bavo, die samen met de Sagrada Familia in Barcelona in de Top 5 staat van belangrijkste kerken in Europa, biedt tien dagen lang een spectaculair schouwspel van kleur, geur en licht.

Stad in bloei

De intocht van het Bloemencorso Bollenstreek in het weekend van 13 en 14 april wordt door de stad aangegrepen voor een afwisselend cultureel programma. Zo is er de ZontaWalk die je op de zaterdagavond dwars door de historische binnenstad leidt naar bijzondere plekjes met (buiten)optredens. Het DJ- en feestcollectief Je Suis Energy houdt een parade met spectaculaire straatacts. Voor families is er zaterdag een muzikaal Kindercorso op de fiets, waarvoor iedereen zich kan aanmelden. En voor wie zich verder in de geschiedenis van de stad en de tulp wil verdiepen, biedt de VVV een Tulpomania-wandeling, die je ook als gratis audiotour kunt downloaden. Alle informatie over evenementen en activiteiten zijn te vinden op de website van Haarlem bloeit!

Meer Haerlems Bodem? Bekijk deze column over fooi. Weet je niet wat je moet doen met Koningsdag? Klik dan als de wiedeweerga hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here