Onze stad heeft ontzettend veel te bieden. Zo bestaan er ook verschillende apps om Haarlem mee te ontdekken. Haerlems Bodem vroeg daarom Missdupon om reviews te schrijven over deze apps. Claire du Pon is geboren en getogen Haarlemse en op het internet beter bekend als MissduPon. Wereldreiziger, media- & reclame-enthousiasteling en schrijft reviews over apps op haar site www.missdupon.nl. Regelmatig zal ze haar licht schijnen op apps die gaan over Haarlem. 

We beginnen deze reeks met de Haarlem City Guide App. Volgens de beschrijving in de app store is dit dé app waarmee je altijd en overal de leukste, en meest complete, Haarlem informatie bij de hand hebt. Dat gaan we eens even bekijken.

Untitled1Haarlem City Guide App
Meteen als je de app opent zie je verschillende coverfoto’s voorbij schieten. Dit zijn de highlights van evenementen in de maand mei. Sommige komen me bekend voor en andere, eerlijk gezegd, helemaal niet. Op 4 mei herdenken we, en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Iedere Haarlemmer weet dat het dan groot feest is in de Hout (wie is er niet groot mee geworden?). Daar heb ik in iedere geval deze app niet voor nodig. Maar al snel valt mijn oog op Weekend de Kade. Hmmmm, mij onbekend. Heb ik nu dan al een Haarlems nieuwtje ontdekt in de app? Ik klik door en de pagina van Weekend de Kade “beloofd” mij dat, met de combinatie van foodtrucks en marktkraampjes, dit een top feestje gaat worden. Ik ben om.

Untitled2Eigenlijk doet de app mij nu al denken aan die grote welkoms-borden die je ziet wanneer je Haarlem binnen rijdt. Toen ik nog een kleine Claire was probeerde ik mij altijd te concentreren wanneer we hier weer eens langs reden om, vanuit een rijdende auto, zoveel mogelijk te kunnen lezen. Ik moest en zou op de hoogte zijn van wat er allemaal gaande was in “mijn stad”. Maar terug naar het hier en nu, we gaan weer verder met de app. Het zijn tenslotte andere tijden dan de jaren ’80. Onderin de app vind je het menu:  Ontdek | UITagenda | Overnachten | Favorieten | Informatie

“Ontdek” heeft verschillende categorieën; “Ontdek Haarlem”, “Winkelen”, “Kunst & Cultuur”, “Eten & Drinken”, “Rondom Haarlem” en “Kinderen”. Menukeuze “UITagenda” heeft uiteraard weer andere aansluitende categorieën zoals bijvoorbeeld “Muziek”, “Evenementen” en “Film”.

Untitled3Lange introducties
Winkels, barren, restaurants, en andere local goods zijn te vinden in hun eigen categorie. Een paar keer doorklikken en je weet precies welk feestje, op welke dag, te vinden is in bijvoorbeeld de Stalker. Ieder bedrijf/evenement heeft zijn eigen pagina in de app. Maar daar kom ik dan ook op mijn eerste verbeterpunt. De pagina’s beginnen met een lange introductie. Het liefst zie je als eerste, in een oogopslag, een samenvatting. Gewoon een paar vaste details die direct duidelijk maken of dit is wat je zoekt, of juist niet. Je bent namelijk, hoogst waarschijnlijk, de juiste plek aan het zoeken om je vrije tijd te besteden. Dat mag natuurlijk niet te veel vrije tijd kosten.

Untitled4

UITagenda
De UITagenda heeft een hele handige ‘vandaag’ functie. Hiermee zie je meteen wat er diezelfde avond te doen is in Haarlem. Een functie die voor iedereen toepasbaar is, of je nu van buiten Haarlem komt of alles al kent, dit soort toepassingen maken mij blij! Je kan in ieder geval deze optie even raadplegen voor je, voor de vijfde keer die week, je vertrouwde stamkroeg in duikt. Ook kan je je favorieten opslaan. Deze zijn dan weer makkelijk terug te vinden in het menu onder “Favorieten”.

Offline
De app is zonder dataverkeer en ook zonder Wi-Fi te gebruiken. Het volgende grote pluspunt! Uiteraard kan ik het niet laten om mijn telefoon even op vliegtuigmodus te zetten. En ja hoor, het werkt allemaal. Wanneer de app met Wi-Fi is verbonden update hij automatisch de inhoud van de app. Nadeel daaraan is natuurlijk wel dat de app veel ruimte op je telefoon in beslag neem. Toch al gauw zo’n 325 MB. Dat de app offline te gebruiken is, is ook een groot voordeel voor toeristen. Echter, heb ik geen andere talen dan Nederlands kunnen vinden in de app. Voor mij niet zozeer een minpunt maar de app zou meer potentie kunnen hebben wanneer dit wel beschikbaar zou zijn.

Witte lampjes..
Tijdens het testen ontdekte ik ook iets vreemds. Sommige bedrijven/evenementen waren voorzien van een driehoekje, links bovenin, met een wit lampje erin. Had ik deze in mijn favorieten gezet? Nee, ik heb die optie nog niet daadwerkelijk uitgeprobeerd. Wat is hier dan anders aan? Ik heb gezocht en gezocht en ik kon het maar niet vinden. Mijn onrust werd zo groot dat ik net zelfs een mail heb gestuurd naar de beheerders om de betekenis te vragen. Later valt het mij op dat de highlights, de coverfoto’s, gelijk zijn aan diegene die zijn voorzien van het witte lampje. Dat moet het zijn! Rust hervonden.

De Haarlem City Guide App in het kort:

+  makkelijk in gebruik
+  veel informatie
+  offline te gebruiken

–    geen samenvatting
–    alleen in Nederlands
–    niet alle pagina’s zijn voorzien van foto’s

App Downloaden?

Haarlem City App iOS
Haarlem City App iTunes

De Haarlem City Guide app is zeker aan te raden voor toeristen of mensen die echt niet door hebben wat er in hun eigen stad gebeurt. De app is makkelijk in gebruik en bevat alle nodige informatie. Maar eigenlijk niet meer dan normaal voor een moderne stad als Haarlem. Ten slotte zou ik alle Haarlemmers die een evenement organiseren of een eigen bedrijf hebben in Haarlem willen adviseren om je eigen pagina eens te bekijken. Er staat zoveel in de app dat ze niet allemaal zijn voorzien van mooie foto’s. Doorsturen zou ik zeggen! Mail de beheerders van de app op info@haarlemmarketing.nl.

Meer app reviews via www.missdupon.com of volg haar via twitter.com/missdupon en instagram.com/missdupon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here