Haarlem is één plaats gestegen op de ranglijst van duurste terrassen van Nederland en staat nu op plek drie. Amsterdam is voor de vijfde keer op de rij de duurste stad. De runner-up is Den Haag. Wil je ‘goedkoop’ een rondje drank bestellen? Ga dan naar Zwolle, deze stad staat onder aan op de fameuze lijst.

Haarlem terrassen

€ 27,05 of € 21,88

Ieder jaar worden in de grotere steden twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé besteld om de lijst samen te stellen. Het rondje kost in Amsterdam € 27,05 dat is 16 % hoger dan het landelijk gemiddelde en gemiddeld € 3,40 per drankje. Dit is niet verrassend aangezien de vastgoed- en huurprijzen fors hoger liggen dan elders in het land, bovendien is de stad het meest populair onder toeristen. In Haarlem ben je € 24,50 kwijt voor de drankjes, dat is € 1,20 meer dan in 2018 en een stijging van 5,2 procent. Dat is na Amsterdam en Zoetermeer de hoogste stijging. ‘Koopjesjagers’ moeten in Zwolle zijn het rondje drank kost daar € 21,88.

Haarlem terrassen

Forse stijging maar minder dan de supermarkt

Landelijk steeg dit jaar de prijs voor een rondje terras gemiddeld met 3,1% naar € 23,35, mede beïnvloed door de verhoging van het BTW-tarief. De gemiddelde prijsstijging lijkt mogelijk fors, maar is nog altijd minder dan bijvoorbeeld de prijsstijging in de supermarkten, die het afgelopen jaar de prijzen met gemiddeld 3,8% verhoogden. Deze resultaten zijn afkomstig van de dertiende editie van het terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Haarlem terrassen

Trends op Haarlemse terrassen

De twee trends die dit jaar voornamelijk gesignaleerd worden op de terrassen zijn redelijk tegenstrijdig: speciaalbieren en alcoholvrijbieren. De specialbieren worden al enkele jaren genoemd als trend op het terras en hebben hun plek op de menukaart inmiddels veroverd. De consumptie en verkoop van alcoholvrije bieren heeft de afgelopen twee jaar een vlucht gemaakt.

Meer informatie vind je op spronsen.com. En voor nóg meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste column van M.H.R. Puttmann.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here