Ga je uit eten en krijg je je bord niet leeg, maar vind je het zonde om het kliekje weg te gooien? Vanaf vandaag lanceert Haarlem Food Future de Doggy Bag, een samenwerking met onder andere de gemeente Haarlem, de Rabobank Haarlem en omstreken en de J.C. Ruigrokstichting.

Haarlem food Future Doggy Bag

Frank van Baaren, eigenaar van restaurant Frisk ontvangt eerste doggy bag van Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid. Hij zegt: “Ik moedig het initiatief van Haarlem Food Future om doggy bags aan Haarlemse restaurants uit te delen enorm aan. Het moet een gewoonte gaan worden voor gasten om hun overgebleven maaltijd mee naar huis te kunnen nemen zodat het niet in de afvalbak eindigt. Op deze manier gaan we gezamenlijk voedselverspilling tegen.”

De Haarlem food Future Doggy Bag

Ieder jaar wordt in de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton voedsel weggegooid, dat zijn 77 miljoen borden. 65 procent van de gasten in restaurants neemt hun overgebleven maaltijd graag mee, als het hen wordt aangeboden. Omdat dit in Nederland nog maar weinig gebeurt, neemt slechts 20 procent daadwerkelijk soms eten mee naar huis. Daarom komt Haarlem Food Future met een Haarlemse Doggy Bag van natuurlijk materiaal. Het meenemen van overgebleven voedsel moet de nieuwe norm gaan worden in plaats van de uitzondering . 

Haarlem food Future Doggy Bag
Foto gemaakt door Markus Clemens

Haarlems Klimaatakkoord

De gemeente Haarlem werkt samen met bedrijven als de Rabobank, aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie is om in 2040 aardgasvrij en circulair te zijn. In 2050 is Haarlem klimaatbestendig. Iedereen draagt zijn steentje bij en niemand valt buiten de boot, want alle Haarlemmers zijn nodig om mee te denken hoe we de duurzaamheidsambities samen behalen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners leggen we vast in het Haarlems Klimaatakkoord. De Haarlemse Doggy Bag-campagne is hier onderdeel van.

Vijftig gratis doggy bags

Restaurants die de Haarlemse Doggy Bag ook graag willen aanbieden aan hun gasten kunnen contact opnemen met Haarlem Food Future via Dieuwertje@haarlemfoodfuture.nl. De eerste vijftig Doggy Bags zijn gratis. 

Wil je meer HB? Lees hier over een andere blik op spinazie met de ecologische groenten lezing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here