Vliegt, Haarlem in vogelvlucht, in de prijzen?

Bron: Noord-Hollands Archief

1
667

Haarlem in Vogelvlucht. Een filmpje over de geschiedenis van Haarlem is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs. In het zes minuten durende filmpje is te zien hoe het gebied rondom Haarlem sinds 3600 voor Christus is veranderd.

Haarlem in Vogelvlucht
Het stadhuis: van schets tot animatie Bron: Noord-Hollands Archief

Haarlem in Vogelvlucht

De gemeente, Haarlem Marketing, het Archeologisch Museum en Noord-Holland Archief maakten samen de 3D-animatie. De animatie duurt zes minuten en neemt je mee in de geschiedenis van de Spaarnestad. Zo vlieg je langs de vroegste bewoners van het gebied aan het Spaarne, de bouw van de St. Bavokerk, de gloriedagen in de Gouden Eeuw en de eerste Nederlandse spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. En oja, het filmpje is niet verkeerd gevallen, want het is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs.

Geschiedenis Online Prijs

De Geschiedenis Online Prijs wordt sinds 2006 iedere twee jaar uitgereikt door de Koninklijke Bibliotheek en DE REE archiefsystemen. De twee partners willen het gebruik van internet voor geschiedenis aanmoedigen. Dit doen ze doormiddel van het belonen van goede ideeën voor websites, apps en andere digitale toepassingen op het gebied van geschiedenis. De Geschiedenis Online Prijs kent twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs. En, Haarlemmers opgelet! Want, jij kan ervoor zorgen dat deze Haarlemse animatie wint. Het enige wat je moet doen is naar deze link gaan en stemmen. Het stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 31 maart.

Van schets tot animatie

Er werden belangrijke keuzes gemaakt, want circa 5500 jaar aan geschiedenis vertellen in zes minuten doe je niet zomaar. De bedenkers stonden voor een keuze, gaan ze het vertellen in geschreven/gesproken woord of met beeld. Ze gingen mee met de tijd en kozen voor beeld. Vervolgens werd het plan uitgewerkt met de animators van Thing.nl en verschillende Haarlemse erfgoedinstelling. Tot slot heeft Soundright geluidseffecten toegevoegd om de animatie nog aansprekender en energieker te maken.

Meer Haerlems Bodem? Check dit artikel over achilles personal gym  

1 REACTIE

  1. Ik mis de stadsmuren, de trams, en de kathedraal aan de Leidsevaart. Ik weet dat je bepaalde dingen weg moet laten als je slechts 5 minuten hebt, maar vooral de trams en de stadsmuren lijken me wel erg belangrijk… alsnog een mooi staaltje 3D modelling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here