Een maand geleden plaatsten we een fotoreportage over hoe Haarlem er bij ligt na de avondklok. ’s Avonds zien we stille straten, lege pleinen en slechts een paar bezorgers op straat, maar overdag leeft Haarlem.

Om wat tegenwicht te bieden tegen de stille uitstraling van Haarlem by night, hebben we onze nieuwe fotograaf Stefan Witte gevraagd om het leven, de (georganiseerde) drukte, en bovenal de mensen vast te leggen die overdag over de markt en door de straten van Haarlem lopen. Stefan is ontwerper en merkstrateeg maar bovenal een visuele verhalenverteller. Dit is zijn verhaal van een zaterdag inHaarlem tijdens het staartje van de lock-down.

Mensen kopen bloemen op de markt.

Het is vrijdagavond misschien nog stil op de Grote Markt, maar op zaterdagochtend is het een levende bedoening op de markt. Er worden bloemen en lekkere hapjes gekocht, gekletst en zorgeloos over het plein gestruind. Bijna lijkt het op het Haarlem van ruim een jaar geleden, toen we nog niet beter wisten dan door een volle stad naar de drukke markt te gaan. De foto’s van Stefan laten Haarlem zien op het randje: er mag weer van alles, maar nog net niet alles. Even volhouden dus.

Moeder en zoon stoppen even om de hond te aaien.
Ouderwets gezellig. Even een praatje maken.
Marktkramen op de Grote Markt onder de Sint Bavokerk.

Haarlem in beweging

Behalve op de Grote Markt, zijn veel Haarlemmers ook buiten te vinden voor wat gezonde lichaamsbeweging. Wandelen, hardlopen, fietsen of echt die spieren aan het werk zetten in de buiten-gym.

Sporttoestellen bieden een goede uitkomst voor wie tijdens de pandemie alsnog fit wil blijven.
Het lijkt makkelijk: lekker een beetje uitwaaien. Maar dit is trainen voor gevorderden!
Even een rondje Bolwerk.

Over een paar dagen openen ook de terrassen weer op de Grote Markt en in de rest van de stad. En dan lijkt Haarlem eindelijk weer een beetje op haar normale, gezellige zelf. Natuurlijk zal Haerlems Bodem erbij zijn om het vast te leggen.

Fotografie: Stefan Witte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here