Als trotse Haarlemmer weet jij vast wel iets over onze mooie stad. Zij het de herkomst van de “Haarlemse Mug”.
 Of misschien wel het bestaan van oude gebouwen. Voor de echte stadspatriotten is er nu een interactieve tentoonstelling in het Noord-Hollands Archief. Haarlem na sluitertijd!

Interactieve tentoonstelling
Van 15 juni t/m 31 augustus 2014 is in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, de interactieve tentoonstelling ‘Haarlem na sluitertijd. De oudste stadsfoto’s 1847-1920’ zijn hier gratis te bekijken. Op de tentoonstelling staat het werk van een aantal fotografen centraal die tot de eerste fotografen van Haarlem behoren. De foto’s geven een zalige historie van Haarlem weer en brengen in beeld hoe de stad in de loop der tijd veranderde.

Haerlems-Bodem---NHA---Haarlem-Na-Sluitertijd
Foto door: Donald van Hasselt.


Oudste foto uit collectie

De oudste foto uit de collectie is eigenlijk zeer up to date. Fotograaf Eduard Asser maakte de betreffende foto rond 1855 van Kleine Houtpoort. Deze foto is niet alleen bijzonder omdat de poort in 1873 is afgebroken, maar ook omdat Asser zichzelf op de foto heeft vereeuwigd. Het is dus de eerste in Haarlem gemaakte ‘selfie’!

Haerlems-Bodem---NHA---Selfie-
Foto door: Eduard Asser.

Interactief
Naast de tentoonstelling is er van alles te doen. Een interactief scherm maakt het mogelijk om historische foto’s te vergelijken met het hedendaagse straatbeeld (‘streetview’). Ook kan je op de foto met Eduard Asser. (De Haarlemse selfie held.) Parallel aan de tentoonstelling wordt een fotowedstrijd georganiseerd. De mooiste foto’s van Haarlem kunnen tot 24 augustus 2014 worden ingezonden op www.haarlemopdekaart.nl

Haerlems-Bodem-NHA-Haarlem-Na-Sluitertijd-2
Foto door: Donald van Hasselt.

Adres en openingstijden
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in de Janskerk, aan de Jansstraat 40 in Haarlem. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9.00-17.00 uur. Extra openingsdagen zijn er op zondag 15 juni, 22 juni, 29 juni en 31 augustus van 12.00-17.00 uur. Ga zeker eens kijken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here