Afgelopen vrijdag waren wij aanwezig bij de kick-off van het project ‘Haarlem Plastic Vrij’ dat werd gehouden in het Patronaat. Het streven waar de initiatiefgroep naar toe wil is een plastic vrij Haarlem, het verbruik omlaag en het maken van bewuste keuzes omtrent plastic. Hoe bewust ga jij om met afval scheiden? 

Plastic, ga maar eens na hoeveel plastic je met je meedraagt. We kregen met de start van de kick-off direct de opdracht om op ‘plastic-speeddate’ te gaan. Schud de hand met degene naast je, stel je even voor en ga eens na hoeveel plastic je met je meedraagt. Eigenlijk best veel, denk maar eens aan je schoenen, je telefoon, je tas, je portemonnee of je bril. Allemaal dagelijkse items die helemaal of gedeeltelijk uit plastic bestaan.

Iedereen gebruikt plastic, het is bijna niet weg te denken uit ons leven en dat is ook helemaal niet nodig. Als we er met z’n allen maar bewust mee omgaan, aldus Roxane van Acker, directrice van de bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Roxane van Acker, directrice bibliotheek Zuid-Kennemerland

Initiatiefgroep ‘Haarlem Plastic Vrij’

Inmiddels hebben tien organisaties de handen ineen geslagen om een beweging op gang te brengen in Haarlem. Dit zijn de Stadsschouwburg, de Philharmonie, het Patronaat, de Toneelschuur, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Teylers museum, Frans Hals museum | De Hallen, Hart en het Noord- Hollands Archief. Zij werken samen met Circus Circulair, Dopper, De Groene Mug, NME en Spaarnelanden voor een plastic vrij Haarlem.

Het is natuurlijk niet zo dat plastic straks verboden is, maar als zij over een jaar terugkijken dan willen zij het volgende terugzien:
– Bekendheid van het project.
– Dat Haarlemmers bewuste keuzes maken omtrent plastic en het verbruik verminderen.
– Dat Spaarnelanden de mindering in verbruik kan zien én aantonen.

Iedereen een Dopper

Als we naar Merijn Everaarts, founder & owner van Dopper, luisteren voelen we ons trots. De Dopper, een fles die inmiddels heel Nederland wel kent en er komt steeds meer internationale bekendheid voor de fles. De perfecte vervanging voor het wegwerp plastic flesje, het grootste probleem waar we tegenaan lopen. Het wegwerpplastic.

Merijn Everaarts

Vanaf 18 september is het ‘Climate Week’ in New York en Dopper is daar aanwezig. Ze hebben een plastic brug gebouwd die ze daar neerzetten en mensen bewust willen maken dat er anders moeten worden omgegaan met plastic. Zij kunnen door de brug symbolisch oversteken naar een plastic vrije wereld.

Plastic Soup Surfer

Als je deze man nog niet kent, dan raden we je aan hem even op te zoeken op Google, namelijk Merijn Tinga, oftwel de ‘Plastic Soup Surfer‘. Deze man heeft onder andere een surfboard van plastic gevonden aan de kustlijn gemaakt, maar naast al zijn vette (pogingen) tot wereldrecords heeft hij 60.000 handtekeningen opgehaald, een motie in de Tweede Kamer tot stand gebracht en heeft hij door middel van crowdfunding vijf deurwaarders tot zijn beschikking waarmee hij de CEO’s van die grote bedrijven die wegwerp plasticflesjes produceren wilt aanpakken. Wat een inspriratie!

Merijn Tinga met zijn kitesurfboard gemaakt van PET-flessen

Want lieve Haarlemmers, denk eens aan die acht ton aan plastic afval die in de zee dwarrelt. Ook aan onze kustlijn. Maar daar blijft het niet bij, want het afval wordt gaat met de stroming mee, naar Zweden bijvoorbeeld. Ook krijgen de vissen het in hun lichaam, de vissen die wij eten. Dus wij eten uiteindelijk de giftige stoffen die ook in plastic zitten. Het raakt dus iedereen, het milieu, de dieren en ons. Tijd voor actie!

Om Haarlemmers bewust te maken van de plastic soep, zal het komende jaar het van PET-flesjes gemaakte surfboard van Merijn Tinga bij diverse evenementen te zien zijn. Alle aanwezigen bij de Kick Off hebben hierop hun handtekening gezet, en beloven daarbij zich actief in te zetten voor het terugdringen van ‘single use plastic‘.

Houd de site van ‘Haarlem Plastic Vrij’ in de gaten voor de verschillende activiteiten en doneer geld, je tijd en probeer elke dag een stukje bewuster te leven.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here