Dit jaar wordt alweer de vijfde editie van de grootste pubquiz van Haarlem georganiseerd. De quiz begon in 2011 als initiatief van Arnoud Geusebroek en Paul Tierney. Het idee was om de knapste koppen van alle Haarlemse pubquizzen samen te laten komen voor een strijd der Titanen. De eerste edities werden gehouden met tientallen teams en honderden deelnemers in de Philharmonie en was destijds de grootste pubquiz van Nederland.

De grootte van het evenement leverde echter diverse problemen op waardoor het bijna een stille dood dreigde te sterven. Uiteindelijk is de quiz, na een pauze van twee jaar, vorig jaar nieuw leven ingeblazen in een aangepaste vorm. Er vindt nu een selectie plaats in drie voorrondes die worden gespeeld in Tierney’s Irish Pub. De winnaars van elke voorronde strijden tegen elkaar in de finale en de uiteindelijke winnaars mogen zich een jaar lang Quiz Masters van Haarlem noemen.

Je weet meer dan je denkt

Stefan Roeraade is gastheer en presentator van het evenement. Hij vertelt waarom de pubquiz zo populair is: “Niet iedere liefhebber van een potje Triviant is geschikt voor de quiz. Het niveau van de vragen is over het algemeen vrij hoog, maar dat wil niet zeggen dat niet iedereen van harte welkom is. Het is uiteraard een wedstrijd, maar pubquizzen is vooral geliefd omdat het zo leuk is en leerzaam. Vaak weet je samen meer dan je dacht.

Stefan Roeraade

Hij beveelt wel aan om een team samen te stellen met een grote diversiteit van leeftijd, sekse en specifieke kennis. De vragen lopen uiteen van geschiedenis, politiek en sport, tot film, literatuur en wetenschap. Maar ook vragen over fashion en popcultuur komen voorbij. Beter ben je dus van alle markten thuis.

Mooie prijzen en eeuwige roem

Behalve dat het ontzettend leuk is om mee te doen, valt er ook nog iets te winnen.
De derde prijs krijgt een rondleiding bij de Heineken Experience, de tweede prijs een volledige Afternoon Tea bij Bij Babette en de hoofdprijs is een VIP-Arrangement in de Heineken Musical bij een concert naar keuze in 2018. Niet vervelend dus om flink je best voor te doen. Het beste team mag daarnaast ook de trofee een jaar mee naar huis nemen om over op te scheppen en verkrijgt daarmee dus (bijna) eeuwige roem.

Pubquiz

De details

Mocht het je leuk lijken om mee te doen dan zijn hier even de belangrijkste details:

  • De voorrondes zijn op dinsdag 7, 14 en 21 november tussen 20:00 en 23:00 uur bij Tierney’s Irish Pub. Het adres is Spekstraat 8 in Haarlem (achter de kerk en de Grote Markt vlakbij de Warmoesstraat) Deelname kost €25,00 per team.
    Een team bestaat uit minimaal 2 en maximaal 5 deelnemers. Elke quiz bestaat uit 10 rondes waarvan een muziekronde en een plaatjesronde. Als je een voorronde wint, ben je meteen door naar de finale. Die vindt plaats op woensdag 6 december en ook hiervoor betaal je als team weer €25,00.
  • De quiz wordt in het Nederlands gedaan, maar voor je Britse, Australische of Amerikaanse vrienden herhaalt Stefan met liefde de vraag ook even in het Engels.
  • Let op! Als je betrapt wordt op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens de quiz, wordt je hele team voor die ronde gediskwalificeerd, wat je puntensaldo niet zal helpen. Zet hem voor de zekerheid dus even uit.

Pubquiz

Energie opdoen

Om zeker te weten dat je hersens het niet laten afweten op het ‘momènt suprême’, is het natuurlijk belangrijk dat je vooraf goed hebt gegeten. Een aanrader is om dat te doen bij Tierney’s, waar je voor een redelijke prijs een hele goede traditionele Ierse maaltijd kunt krijgen. Bijkomend voordeel: je weet zeker dat je op tijd bent voor de quiz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here