Café du Théâtre heeft er één, net als Tierney’s, de Pitcher en Brasserie Van Beinum. De pubquiz, een van oorsprong Brits kroegspel beleeft al geruime tijd een opmars in Haarlem. Quizzen is een leuk tijdverdrijf en weer eens een ‘ander’ avondje uit. De derde editie van de Haarlem Quiz Masters was binnen een aantal dagen uitverkocht, maar wat maakt “quizzen” zo populair? Haerlems Bodem vroeg het Arnoud Geusebroek, initiatiefnemer en organisator van de Haarlem Quiz Masters.

Voor diegene die niet weten wat een Pubquiz is…
Tien tot vijftien jaar geleden is de Pubquiz als commercieel horecaconcept in Nederland geïntroduceerd. De afgelopen tijd wint het concept aan bekendheid en populariteit. Bij een pubquiz nemen teams van 2 tot 5 personen het tegen elkaar op. Door middel van het beantwoorden van vragen op het gebied van  onderwerpen zoals: geschiedenis, sport, aardrijkskunde, muziek, film, etc. Deze vragen worden gesteld door een quizmaster en extra levendig gemaakt door beeldende en audiofragmenten. “Ik presenteer zelf een quiz in café Tierney’s en hoef gelukkig steeds minder vaak uit te leggen wat het nou eigenlijk is.’’ Geusebroek vermoedt dat het vooral de combinatie is van competitie en gezelligheid die Haarlemmers wekelijks naar het café lokt.

Toen was daar de Haarlem Quiz Masters…
“Als quizmaster wil je toch weten wat er gebeurt in de andere kroegen om je heen. Gelukkig zijn de banden met andere kroegen waar gequizd wordt goed en speel ik zelf ook wel eens bij een andere kroeg mee. Toen ontstond de gedachte dat het leuk zou zijn om één keer per jaar al die teams, uit al die kroegen te halen en het tegen elkaar op te laten nemen in de ultieme quiz! Ja! Elk team blijft trouw aan zijn eigen quizplek, logisch, maar zo wordt er wel bepaald wel team het slimst van Haarlem is.”

De editie van 2013
Dit jaar vindt alweer de derde editie plaats van de Haarlem Quiz Masters. Vorig jaar hebben er drieënzestig teams uit Haarlem en omstreken gestreden om zich een jaar lang het slimste team van Haarlem te mogen noemen. Die eer viel toen aan ‘De Lamzakken’, maar in 2013 ligt alles weer open! “Er is niet veel veranderd; we doen nog steeds 10 ronden, waarvan twee muziekronden. Helaas wel zonder live-band dit jaar. We hebben de opzet wel een beetje aangepast. Want door de ervaring die we hebben vanuit de eerdere edities, blijf je schaven en haal je de minpunten er zoveel mogelijk uit. Daarnaast hebben we de organisatie uitgebreid. Ikzelf ben toegetreden tot de jury en we hebben een nieuwe quizmasters aangetrokken. Verder bestaat het team nog uit zeer ervaren en gedreven dames, zonder wie de avond niet mogelijk zou zijn. Overigens werkt iedereen hier vrijwillig aan mee en draait de Haarlem Quiz Masters allemaal om de liefde voor quizzen. We houden de planning zo strak mogelijk, waardoor we iedereen een goede avond en fantastische quiz kunnen geven.”

Toekomst van de Haarlem Quiz Masters?
“Wie weet moeten we wel eens groter gaan denken. De prachtige foyer van de Philharmonie is een goede locatie, centraal gelegen in het centrum en van de meeste gemakken voorzien, maar we merken dat de animo erg groot is. Niet alleen van mensen vanuit Haarlem, maar ook juist van buitenaf. We willen wel een avond neerzetten voor een breed publiek. Voor de minder goede quizzers moet het een leuke en gezellige avond zijn, lekker drinken en vooral fun hebben met de quiz. Voor de fanatieke teams is het leuk om zich te meten met andere sterke teams en is de quiz uitdagend genoeg. Er is potentie en er zijn genoeg ideeën. Of we echt een volgende stap willen maken, dat moet nog blijken. Laten we eerst de editie van dit jaar afwachten en dan zien we volgende jaar weer verder.

Pubquizen is dus populairder dan ooit. Zeker in Haarlem zijn er veel horecagelegenheden die er graag een avond voor vrijmaken. Veel teams zijn trouw aan ‘hun’ plek en meten zich met de andere trouwe teams. Maar wie heeft het beste team, welk team mag zich koning van Haarlem onder de pubquizers noemen? Vanavond vindt dus voor de derde maal de Haarlem Quiz Masters plaats. Met maar liefst 51 teams en zo’n 250 deelnemers, nog steeds de grootse quiz van Nederlands. Helaas al vol; dus wil jij ook een keer mee doen aan deze quiz, zul je nog een jaartje moeten wachten. Kan je niet wachten en lijkt quizzen je ook een keer leuk om te doen? Quiz dan een keer mee bij een van deze kroegen:

Café du Théâtre – Elke eerste en derde donderdag van maand.
Tierney’s Irish Pub – Elke maandagavond om 20:00 in het Engels.
Café Pitcher – Iedere eerste woensdag van de maand Pitcher Kennis Kwis, en iedere tweede woensdag van de maand een Pitcher Popkwis.
Brasserie Van Beinum – Twee keer per maand op woensdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here