Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op Facebook: Skatepark Haarlem. De pagina is er om tam tam te veroorzaken over iets wat nog niet bestaat in onze stad, maar waar wel veel animo voor is: een indoor skatepark. Overdekt, zodat skaten geen limiet heeft. Zodat je gewoon kunt blijven skaten, ook al regent het. Zodat het niet uit is met de pret als het donker wordt. We hebben een heuse skate scene in Haarlem en een kleintje is het niet. Voor Haerlems Bodem ging ik om tafel met de jongens achter ‘Skatepark Haarlem’.

De weerspiegeling van de skategeneratie

We zitten in het Zaanenpark in Haarlem-Noord, het skatedomein van Thomas (16), Jeroen (39), Stijn (25) en Jurjen (26). Voor mij zit ‘de weerspiegeling van de skategeneratie’ zoals Jeroen het zo mooi verwoord. Jeroen skate al sinds zijn 12de en is nog steeds in het skatepark te vinden. Met z’n vrienden en tegenwoordig ook met zijn zoontje van 9. Thomas skate al zes jaar, Stijn sinds zijn 10de en Jurjen is begonnen toen hij 11 jaar was. Skaters in hart en nieren, maar wat dat betekent? Voor mij zijn het vooral jongens die helemaal gaan voor hun passie en daarbij niemand buitensluiten. Het is geen community waar je niet tussen kan komen, het voelt heel vrij en open. Iedereen is welkom.

Online campagne

De mannen willen een indoor skatebaan in Haarlem, zijn er bevlogen mee bezig om dat voor elkaar te krijgen en doen dit op een niet-onverdienstelijke manier: aankloppen bij de wethouder, een online campagne beginnen, meer dan 3.000 stemmen binnenhalen en inmiddels twee locaties tot hun beschikking hebben die als toneel zouden kunnen fungeren voor een nieuw te ontwikkelen skatepark. Ik ben onder de indruk. Vooral ook omdat het de jongste van het stel is die bij de wethouder aanklopte en de campagne is begonnen. Thomas dus.

skatepark haarlem 002

Skaters in een speeltuin

Thomas kwam altijd al in het Zaanenpark om te skaten. En Jeroen is dan weer degene die, in samenwerking met andere partijen, dit skatepark ooit heeft opgezet. Deze plek had niet hun voorkeur, omdat het vlak naast een speelterrein voor kinderen ligt. Dat kan nogal tricky zijn. Maar voor de gemeente was het een voorwaarde om het hier te doen, het was onderdeel van een ontwikkelingsprogramma van de stad. Naast dit skatepark zijn de jongens ook wel bij ‘t Landje te vinden, een skateparkje vlakbij de grote Albert Heijn aan de Spoorwegstraat.

In het Zaanenpark is het druk op het moment dat we er met elkaar zijn. Druk met kids en met moeders. De moeders hebben een hoop bij te kletsen, dus de skaters nemen het op zich om de kinderen op veilige afstand te houden terwijl de actiefoto’s worden geschoten. En daar zitten ze dan: de kleintjes op een rijtje, met open monden kijkend naar de grote jongens die hun trucs doen. Wat volgt is een overtuigend applaus van de kids. Het levert een mooi plaatje op.

skatepark haarlem 001

“Je krijgt nog steeds een boete als je skatend wordt betrapt in de parkeergarage.”

Voordat Thomas actief aan de slag ging, heeft Jurjen zich ook al vijf jaar ingezet om Haarlem een indoor skatepark te kunnen geven. Thomas heeft echt laten zien dat er veel draagkracht is. Toen Jeroen begon met skaten, was de skate scene een stuk kleiner. Wat niet veranderd is: je krijgt nog steeds een boete als je skatend wordt betrapt in de parkeergarage. De campagne die Thomas heeft opgezet, konden ze gebruiken om inspraak te krijgen bij de gemeente. De stemmen haalde hij op via de website en uiteraard de Facebookpagina. Het filmpje op de site laat eigenlijk in ruim 1 minuut zien wat ik hier ‘op papier’ zet. Die is dan ook vaak gedeeld door de achterban. Het Haarlems Dagblad heeft er aandacht aan besteed. Revert ook. Dus ja, het ging hard met de stemmen. Maar dat is ook niet zo gek. Een skatepark in Haarlem heeft volgens de jongens een regionaal overstijgende functie. Niet alleen Haarlem schreeuwt om een overdekt skatepark, op de website zijn ook veel reacties van mensen buiten Haarlem te lezen. De landkaart hieronder laat zien waarom; er is een groot ‘skateparkloos’ gebied in Noord-Holland. Haarlem zou dat gat opvullen.

indoor skateparken nederland

Groen skatepark

De campagne en de ‘voet tussen de deur’ bij de gemeente hebben geresulteerd in een motie waarmee de haalbaarheid van een skatepark onderzocht gaat worden. De jongens zijn ondertussen op zoek naar sponsoren en proberen samenwerkingen met diverse bedrijven vorm te geven. Revert is de eerste sponsor die volmondig ja heeft gezegd. En Spaarnelanden willen ze erbij betrekken met het oog op duurzaamheid, want ze richten zich vooral op de ‘groene’ kant van het skatepark. Ze willen namelijk niet zomaar een skatepark, het moet er eentje zijn die rekening houdt met de wereld om hen heen. Zo zouden ze graag zonnepanelen op het dak willen, duurzame soorten hout gebruiken en straatmeubilair recyclen binnen het skatepark. Dat alleen al zou dit skatepark echt uniek maken, want er is volgens hen geen ander ‘groen’ skatepark in Nederland. Oog hebben voor de wereld om hen heen uit zich ook zeker in het waarom van het skatepark; behalve dat ze zelf uiteraard niet beperkt willen worden in hun passie, willen ze iets betekenen voor een grotere groep en willen ze vooral bereiken dat de jeugd kan (blijven) doen wat zij altijd hebben willen doen.

skatepark haarlem skateboard

Skaten als beleving

Ze zijn door GATHER benaderd om vanuit Revert evenementen te organiseren. Wat ze voor zich zien is een belevenis in de vorm van een pop-up achtige Revert in het oude pand van de V&D, met aansluitend een expositie. De ene keer zal het om een filmavond gaan, de andere keer een skate-dag, allemaal in samenwerking met Stichting Skatepark Haarlem. Ondertussen hebben ze van de gemeente opdracht gekregen om locaties te onderzoeken. Ook dit stuk bevindt zich in een vergevorderd stadium; de ogen zijn gevallen op twee loodsen in de Waarderpolder.  De focus ligt nu vooral op het bij elkaar krijgen van verschillende partijen. Spaarnelanden, maar ook PWN. Skaten ging altijd hand in hand met energy drankjes zoals Redbull, maar die tijd hebben we wel een beetje gehad volgens de jongens. Ook zijn ze in gesprek met allerlei skateboard-gerelateerde merken, die aansluiten bij het skaten, maar ook bij de groene visie die de jongens hebben.

skatepark haarlem 003

Alleen maar medestanders

Wat ze verder willen met het skatepark, behalve overdekt kunnen skaten, is er een horecagelegenheid voor de ouders bieden. Zodat de nieuwste skate-generatie gewoon hun ding kan doen. Ook willen ze skateboardles gaan geven. En kinderfeestjes organiseren. Ze gaan in gesprek met kinderopvangcentra, waarmee ze uitjes naar het skatepark willen regelen. Dat ook daar draagvlak is, hebben de jongens al gemerkt. Ze krijgen veel reacties van ouders. Maar ook mensen die niet per se skate minded zijn, vinden het een heel tof initiatief. Eigenlijk hebben ze nooit met tegenstanders te maken, maar het gaat dan ook om een indoor skatebaan. Geen hond die daar last van heeft (letterlijk). Bovendien hebben de locaties die ze nu onderzoeken niets te maken met direct omwonenden.

Priceless

First things first. Het belangrijkste is nu eerst het plan. Daar zijn de jongens as we speak mee bezig en zoals je kunt lezen gaat het hard. Maar ze zijn er nog niet. Er moet meer bekendheid komen. Om meer partijen te bereiken die kunnen bijdragen aan het ontstaan en bestaan van een indoor skatepark in Haarlem. De bedrijven, organisaties en mensen die hier blij van worden. Die snappen dat skaten staat voor vrijheid. Omdat je het (eigenlijk) overal kunt doen. Wanneer je maar wilt. In je eentje of met je vrienden. Chillen en sportief bezig zijn. Vrijheid dus. Dat is toch goud waard.

Meet the gang

Thomas

Thomas

Stijn

Stijn

Jeroen

Jeroen

Jurjen

Jurjen

Foto’s: Tim Kulk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here